Теми статей
Обрати теми

Дивлюся в Книгу, бачу… доходи ФОП-єдинника

Павленко Олексій, податковий експерт
Нашого читача цікавлять питання щодо Книги обліку доходів платників єдиного податку (ЄП). Він ФОП на ЄП, група 3, ставка ЄП — 5 %, посередник, його дохід складає різницю між грошима, отриманими від клієнтів і перерахованими принципалам. Гроші від клієнтів отримує готівкою. Запитання: як йому правильно заповнювати Книгу обліку доходів (і витрат1) (далі — Книга), адже до 2018 року він заносив у Книгу тільки дохід у вигляді оподатковуваної ЄП різниці? Якщо і надалі у Книгу він заноситиме лише різницю, чи зможуть його оштрафувати за неоприбуткування в повній суми готівки (особливо за період до 23.06.2019 р. — коли діяв Указ № 4362)? Чи продовжувати йому вести Книгу зараз (на карантині) і у 2021 році? Надаємо відповіді у довільній послідовності.

1 У ФОП — платників ПДВ групи 3 — Книга обліку доходів і витрат.

2 Указ Президента «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95

Обов’язковість Книги сьогодні і завтра

2020. У цьому році ведення Книги для «зрілих» ФОП-єдинників ще є обов’язковим. Але «юним» ФОП-єдиннникам (тим, у кого ведення Книг повинне було розпочатися після введення карантину) дозволяється вести облік доходів і витрат без використання Книг, за умови подання фіскалам належно заповнених Книг протягом трьох місяців після закінчення карантину3. Водночас карантин, схоже, зустріне з нами й Новий рік ☹, а обов’язковість ведення Книги з наступного року припиняється (див. нижче). І зараз деякі податківці на місцях із цього приводу вже відмовляють ФОП (у т. ч. «юним») у реєстрації Книг. Тож цікаво, як цей механізм — реєстрації заповнених Книг — спрацює у 2021 році…

3 Див. п.п. 2 п. 37 постанови КМУ від 22.07.2020 р. № 641.

До речі, зараз на час карантину перевірки ФОП-єдинників призупинено, але Книги принаймні до 2021 року вести все одно потрібно.

Тут треба пам’ятати і про те, що

Книга в цьому році для ФОП все ще є — індикатором оприбуткування готівки

Про ці проблеми — трохи далі.

Штраф. Коли перевірки відновляться, не виключаємо, що фіскали прагнутимуть штрафувати за неведення в цьому році ФОП-єдинниками Книги. Адже санкції з КУпАП за порушення, вчинені в період карантину, не потрапили під дію мораторію. Хоча розмір штрафу за цей злочин смішний — 136 грн (за ст. 1641 КУпАП). Але якщо Книгу фіскалам для післякарантинної перевірки взагалі не надасте, то отримаєте штраф за п. 121.1 ПКУ — 1020 грн. Штрафний мораторій з п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і тут вас не врятує.

2021. Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року буде суттєво змінено редакцію п. 296.1 ПКУ, який регулює порядок ведення обліку платниками ЄП груп 1 — 3. І ведення Книги з цієї дати не буде обов’язковим, як і необхідність реєструвати Книгу в ДПС.

Та й Мінфін (наказом від 26.11.2020 р. № 728) вже їх з 1 січня скасовує.

Звісно, не виключаємо тут і якісь несподіванки, адже масове «ФОП-заРРОшення» відтерміновано до 2022 року (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 98, с. 24). Але сподіваємось, що обов’язковість Книг все-таки не реанімують…

Нагадаємо, що головні податківці оприлюднили інформаційний лист від 02.09.2020 р. № 16 (tax.gov.ua/data/material/000/339/432244/Informaciyniy_list_16.pdf) щодо облікових змін, зокрема у ФОП-єдинників, та ще низки інших нововведень, які вніс у податкову сферу Закон № 7864. Ми коментували його у «Податки & бухоблік», 2020, № 74, с. 7. Нагадаємо з цього листа основні моменти, що стосуються відміни Книг та нових правил обліку у ФОП-єдинників.

4 Закон України від 14.07.2020 р. № 786-ІХ.

Книга чи її замінники? Фіскали зазначили, що ФОП груп 1 — 3 з 2021 року буде надано право вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Причому — як у паперовому, так і в електронному вигляді (на вибір). І що при веденні обліку у довільній формі

ФОП-єдинники мають право застосовувати будь-який спосіб обліку доходів за період (це можуть бути записи у довільному реєстрі — паперових зошиті, журналі чи в електронній таблиці у файлі Excel)

У тому числі можна по-старому продовжувати вести Книгу за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Про обраний вид реєстру для обліку податківців повідомляти не потрібно. Проте контролери мають право запросити зазначену інформацію для перевірки граничного обсягу доходу за відповідний період. Тому такі записи мають містити інформацію щонайменше про місячні обороти. Взагалі, можете зазначати і щоденні обороти, але підбиваючи місячний підсумок. Ці записи є джерелом інформації для складання платником податку звітності з ЄП.

Також податківці попередили, що ФОП з 1 січня 2021 року не потрібно подавати будь-які заяви чи повідомлення, щоб скасувати реєстрацію вже зареєстрованих Книг.

Додамо, що не потрібно і здавати старі Книги до ДПС, але їх треба зберігати не менш ніж протягом трьох років після закінчення податкового періоду, в якому зроблено в Книзі останній запис.

Окрім того, податківці наголосили, що ці зміни не скасовують обов’язку платників дотримуватися вимог пп. 44.1 та 44.3 ПКУ. Тобто, що інформація про місячні обороти, яку ФОП буде з 1 січня 2021 року заносити до довільного реєстру, має відповідати змісту первинних документів за конкретний період.

Штраф. Окремо податківці зазначили, що з 1 січня 2021 року зникають підстави для застосування до ФОП-єдинників адмінштрафу за неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку відповідно до вже згаданої ст. 1641 КпАП. Однак, як ми зазначили, за такі порушення, допущені у 2020 році, теоретично цей штраф накласти можуть.

Заповнення Книги і оприбуткування готівки

Дохід у Книгу: «нетто» чи «брутто»? Звідки ростуть ноги у запитання нашого читача щодо заповнення Книги, нам зрозуміло. Адже у Книзі треба вказувати обсяг доходу, який оподатковується ЄП та має значення для визначення права працювати на спрощенці.

А оскільки наш ФОП — посередник, то згідно з п. 292.4 ПКУ його доходом для цілей ЄП є сума отриманої винагороди. І тому формально він повинен заносити до книги тільки суми одержаної ним винагороди, отриманої у вигляді згаданої в запитанні різниці.

Водночас Книги для ФОП зараз відіграють дві облікові ролі: податкову (для заповнення звітності, обчислення ЄП та контролю розміру отриманого доходу, щоб не перетнути межу), а також касову (адже запис доходу в Книгу для більшості ФОП означає і оприбуткування ними готівки).

Нагадаємо, що починаючи з 2018 року Положенням № 1485 (див. п. 11) встановлено, що оприбуткування та облік ФОП (які не використовують КОРО) отриманих доходів здійснюється в Книгах у порядку, визначеному ПКУ.

5 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Порядок оприбуткування доходів ПКУ не визначає, а для цілей обліку отриманих доходів ФОП-єдинникам, які є посередниками, формально треба заносити в Книги тільки свою винагороду. Але страх бути оштрафованими за неповне оприбуткування готівки спонукав їх починаючи з 2018 року заносити в Книги повністю всі суми отриманої готівки, включаючи й ту її частину, котра підлягає передаванню принципалу. Звісно — ідентично (у повній сумі) посередники відображали в Книзі і доходи, отримані безготівково.

Тим паче, що й податківці (див. їх діючу консультацію у БЗ 107.01.06) вимагали й вимагають від них того ж самого! Але при цьому додають, що до декларації з ЄП до доходу треба включати лише суму отриманої винагороди. Тому ми б радили посередникам принаймні до кінця цього року відображати у Книгах отримані доходи повністю6.

6 Щодо заповнення Книги ми детально писали в «Податки & бухоблік», 2019, № 89, с. 16.

А що у 2021-му? Що ж буде у наступному році з оприбуткуванням готівки у ФОП-єдинників, які не використовують КОРО? Адже «порядок, визначений ПКУ», про який іде мова у п. 11 Положення № 148, змінюється, і Книги з 1 січня 2021 року вже не будуть обов’язковими. Тому

НБУ вносить з 01.01.2021 р. зміни до Положення № 148, де визначає новий порядок оприбуткування готівки для згаданих ФОП

Цими змінами (їх унесено постановою Правління НБУ від 08.12.2020 р. № 155) регулятор у п. 11 Положення № 148 замінює Книги на «довільну форму», яку обере ФОП-єдинник для ведення обліку з 2021 року. І допускає відображати в ній отримані доходи помісячно!

Водночас змінюється термін «оприбуткування готівки»! І там, крім фіскальних чеків і РК, згадані лише касова книга та книга доходів і витрат (схоже, тут мова йде про ту книгу, яку ведуть ФОП на загальній системі). Чи є «довільна форма» винятком із цього правила/терміна? Вважаємо, що так, адже це — спеціальна норма.

Що ж стосується того, яку суму доходів («нетто» чи «брутто») зазначати посередникам у вільних облікових регістрах з 2021 року, то тут ми схиляємося все-таки до відображення повної суми отриманих грошових коштів.

Отже, сподіваємось, що до оприбуткування виручки за січень-2021 (яка терпить аж до кінця місяця) тут все буде чітко зрозуміло...

Реальність відхватити штраф

За Указом № 436. Якщо ж уже Книгу за минулі періоди починаючи з 2018 року не виправити, то чим це загрожує нашому ФОП? Щодо можливості отримання штрафу 136 грн за ст. 1641 КУпАП, то ми вже про це згадували вище. Але читача більше цікавить штраф за неповне оприбуткування готівки, особливо за періоди, коли ще діяв Указ № 436 (ср. ). Спішимо заспокоїти: за той період санкцій згідно з Указом за це не буде. Адже Указ «врізав дуба» ще 23 червня минулого року! І разом з ним «накрився» й 5-кратний штраф за неоприбуткування (у т. ч. часткове) готівки. А недіючі на момент перевірки санкції за загальним правилом застосовуватись не можуть.

За ст. 16315 КУпАП. Але є ще ст. 16315 КУпАП, яка передбачає санкції (1700 — 3400 грн) за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

На нашу думку, за такого формулювання складу порушення цей штраф не має стосуватись порушень у вигляді неоприбуткування. Адже тут мова йде про порушення «порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги)», і ми вважаємо, що «проведення розрахунків» оприбуткування не охоплює. Окрім того, тут згадані лише «товари (послуги)», а готівка до госпсуб’єктів може надходити ще багато за що…

Окремо зазначимо, що несвоєчасне (!) оприбуткування не є триваючим порушенням

А тому щодо таких порушень діє строк давності — два місяці з моменту вчинення порушення (ст. 38 КУпАП). Щодо цього див., наприклад, постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 04.12.2018 р. № 857/3200/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/78424767) та постанови ВС від 18.12.2019 р. № К/9901/30906/18 у справі № 158/286/17 (reyestr.court.gov.ua/Review/86432312) та від 19.05.2020 р. № К/9901/39780/18 у справі № 404/1794/16-а(2-а/404/924/16 (reyestr.court.gov.ua/Review/89295800).

І хоча згадані судові рішення винесені не на користь податкової, оскільки з моменту оприбуткування до моменту накладання штрафу там уже спливло два місяці, але в них судді фактично вважають, що штраф за ст. 16315 КУпАП застосовний і до фактів неоприбуткування (у т. ч. неповного!) і несвоєчасного оприбуткування готівки… ☹

Щодо тривалості такого порушення, коли повного (або часткового) оприбуткування не відбулося взагалі, то є небезпека, що судді можуть його визнати триваючим. Адже тут судова практика суперечлива: див., наприклад, постанови Львівського апеляційного адмінсуду від 04.06.2018 р. № 876/3981/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/74455360) та Ставищенського райсуду Київської області від 08.10.2018 р. № 3/378/250/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/76975805)…

Тому ми б радили нашому ФОП заносити дохід у Книгу в повній сумі. А за минулі періоди (з 2018 року) зробити в Книзі виправлення (під підпис) і теж зазначити повні суми готівкових надходжень, щоб щодо цих «порушень» спрацював 2-місячний строк давності.

І хоча на час карантину перевірки призупинені, якщо не провести виправлення, фіскали кваліфікують ці суми взагалі неоприбуткованими (а не несвоєчасно оприбуткованими) і напевно застосують до ФОП штраф за ст. 16315 КУпАП.

висновки

  • До початку 2021 року ведення Книг для ФОП-єдинників є обов’язковим! З 1 січня 2021 року Книги можна не вести, і ФОП груп 1 — 3 буде надано право вести облік у довільній формі (в зошиті, журналі чи електронній таблиці або продовжувати у Книзі) шляхом помісячного відображення отриманих доходів.
  • ФОП-посередникам (які працюють на ЄП за готівку і не застосовують КОРО) варто заносити в Книгу саме повну суму доходів, а не тільки свою винагороду. Адже запис доходу в Книгу до 2021 року у них знаменує також факт оприбуткування готівки. А щодо оприбуткування ФОП-єдинниками готівки, починаючи з наступного року, НБУ встановив тут довільну форму.
  • У разі відображення ФОП-посередником у Книзі за операціями, здійсненими до 2021 року за готівку, лише своєї винагороди є великий ризик отримати штраф за ст. 1641 КУпАП (за порушення ведення обліку), а також за ст. 16315 КУпАП (за неповне оприбуткування готівки). Але штрафи за Указом № 436 за будь-який період уже не загрожують.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі