Теми статей
Обрати теми

Коли втрачаємо неприбутковий статус

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
У процесі діяльності НПО повинна чітко дотримуватися неприбуткових вимог: не розподіляти доходи між своїми учасниками і витрачати отримані кошти тільки на визначену мету, а також тримати статутні документи в неприбутковому порядку. Утратити неприбутковий статус — означає порушити вимоги. Що чекає на НПО в такому випадку? Про це — у статті.

Неприбутковий статус НПО втрачає щойно: (1) використає дохід (прибуток) для інших цілей, ніж на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, або (2) розподілить дохід (прибуток) чи його частину серед засновників (учасників), членів, працівників (окрім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб, або (3) допустить невідповідність неприбуткової організації та/або установчих документів вимогам, установленим п. 133.4 ПКУ, а для релігійної організації — вимогам, визначеним абз. другим пп. 133.4.1 і 133.4.2 ПКУ. Кожне із цих порушень призведе НПО до виключення з Реєстру неприбутківців.

Наслідки порушень

Порушення виявляє НПО самостійно. Порядок дій НПО, що порушила неприбуткові вимоги, прописаний у п.п. 133.4.3 ПКУ. Там сказано, що в разі недотримання вимог п. 133.4 ПКУ (а для релігійних організацій — абз. 2 п.п. 133.4.1 і п.п. 133.4.2 ПКУ) НПО потрібно:

1) подати у строк для місячного податкового періоду (протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця, в якому допущено порушення (п.п. 49.18.1 ПКУ)), Звіт про використання доходів (прибутку) НПО за період з початку року (або з дати отримання неприбуткового статусу, якщо він отриманий пізніше) по останній день місяця, в якому допущено порушення (про подання фінзвітності див. «Звіт неприбутківця — від і до» цього номера);

2) зазначити (у частині II Звіту, див. «Звіт неприбутківця — від і до» цього номера) і сплатити суму самостійно нарахованого зобов’язання з податку на прибуток.

Врахуйте! Податкове зобов’язання розраховується тільки виходячи із суми операцій нецільового використання активів (виходячи з балансової вартості таких активів, БЗ 102.04 — діяла до 23.05.2020 р.). Інші операції, здійснені в місяці порушення, податком на прибуток не обкладають. Адже згідно з п.п. 133.4.3 ПКУ і п. 17 Порядку № 440

НПО виключається з Реєстру і вважається платником податку на прибуток з місяця, наступного за місяцем, у якому допущено порушення

Зверніть увагу: подати Звіт необхідно також, якщо статутні документи припинили відповідати вимогам п.п. 133.4.1 ПКУ (хоча податкових зобов’язань не буде).

Далі за період з першого дня місяця, що настає за місяцем, у якому допущено порушення, по 31 грудня звітного року НПО зобов’язана:

1) щоквартально подавати декларацію з податку на прибуток (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу (п.п. 49.18.2 ПКУ));

2) сплачувати податок у строк, передбачений для квартального періоду (протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації (п. 57.1 ПКУ));

3) щоквартально (разом із декларацією) подавати фінзвітність (причому навіть у тому випадку, якщо за бухзаконодавством квартальну фінзвітність підприємство, у принципі, подавати не повинно (див. лист Мінфіну від 21.02.2017 р. № 11130-02-2/4779)).

З наступного звітного податкового року жодних особливостей для такої НПО не передбачено — вона подає декларацію і фінзвітність, сплачує податок у загальному порядку, як і будь-який інший платник податку на прибуток (п.п. 133.4.3 ПКУ, БЗ 102.04).

Порушення виявляють контролери. У п.п. 133.4.4 ПКУ сказано: якщо контролери встановлять факт використання доходів НПО для цілей, не передбачених п.п. 133.4.2 ПКУ, вони виключать таку організацію з Реєстру і нарахують зобов’язання з податку на прибуток, штраф та пеню згідно з ПКУ.

Причому податкові зобов’язання, штраф і пеня нараховуються починаючи з першого числа місяця, в якому допущено порушення.

Виявивши порушення, контролери податкові зобов’язання за місяць порушення нараховують на суму всіх операцій

Не уникнути тут і штрафів згідно з п. 123.1 ПКУ — у розмірі 10 % нарахованого контролерами зобов’язання (при виявленні умислу — 25 %). Та й пеню податківці напевно розрахують на всю суму нарахованих зобов’язань починаючи з першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати зобов’язань за період, у якому були порушені вимоги п. 133.4 ПКУ (ср. ).

Хоча у разі своєчасної сплати платником зобов’язань, нарахованих контролерами, підстав для пені взагалі немає (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 12, с. 4). А поготів розрахованої виходячи з повної суми таких зобов’язань. Адже навіть якщо погодитися з нарахуванням пені за занижений період, зобов’язання за період, у якому допущено порушення, занижені тільки на суму операцій нецільового використання, саме на які платник і повинен був їх нарахувати самостійно.

У п.п. 133.4.4 ПКУ згадується тільки про використання доходів (прибутків) на цілі, не передбачені п.п. 133.4.2 ПКУ. А ось про розподіл доходів серед учасників (інших заборонених осіб) і про відповідність статутних документів вимогам п.п. 133.4.1 ПКУ не згадується.

Утім, і в разі розподілу доходів, і в разі невідповідності НПО та/або її статутних документів вимогам з п. 133.4 ПКУ податківці виключать НПО з Реєстру (п. 16 Порядку № 440). І зроблять це з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому не були дотримані вимоги п. 133.4 ПКУ (п. 17 Порядку № 440).

Причому в разі розподілу доходів податківці, орієнтуючись на п.п. 133.4.4 ПКУ, теж нарахують зобов’язання, штраф і пеню за весь період починаючи з місяця порушення. Адже розподіл доходів — це не що інше, як використання доходів для цілей, не передбачених п.п. 133.4.2 ПКУ.

А ось у разі невідповідності статутних документів податкові зобов’язання/штраф/пеня будуть нараховані починаючи з місяця, що настає за місяцем порушення, тобто з дати виключення організації з Реєстру неприбутківців.

До того ж порушнику загрожує штраф за неподання необхідної при розреєстрації з неприбутківця звітності, переліченої в п.п. 133.4.3 ПКУ, у розмірі 340 грн, за повторне порушення протягом року — 1020 грн (п. 120.1 ПКУ). А в разі неподання реєстраційної заяви «зміни» — штраф згідно з п. 117.1 ПКУ в розмірі 1020 грн (за повторне порушення протягом року — 2040 грн). Щоправда, на період карантину платники, що проштрафилися, мають індульгенцію щодо штрафів і пені (п. 521 розд. 10 підрозд. ХХ ПКУ).

«З коли» знову в неприбутківці

НПО, що втратила неприбутковий статус, може подати заяву про повторне включення до Реєстру тільки після закінчення звітного календарного року, в якому вона була з нього виключена, — з початку наступного календарного року (див. лист ДФСУ від 19.06.2017 р. № 726/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, БЗ 102.04, що втратила чинність з 01.01.2018 р., але, напевно, податківці дотримуються цієї точки зору й сьогодні).

Обґрунтування такому підходу можна знайти у вимогах п.п. 133.4.3 ПКУ, який указує, що платник, який порушив умови неприбутковості, тільки з наступного року переходить на загальні правила. Тобто тільки з наступного року поновлює всі свої права та обов’язки, у тому числі й можливість зареєструватися НПО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі