Теми статей
Обрати теми

Неприбутківець і ПДВ

Нестеренко Максим, податковий експерт
Те, що неприбуткові організації звільнено від сплати податку на прибуток, саме по собі ніяк не впливає на сплату ПДВ. Які точки дотику існують між ПДВ та неприбутковою організацією? Про це будемо говорити саме зараз!

Де неприбутківці, а де ПДВ?

Претендувати на статус ПДВшника може кожен суб’єкт господарювання, який відповідає визначенню особи, наведеному у п.п. 14.1.139 ПКУ. Зокрема, особою для цілей ПДВшного розд. V ПКУ є юридична особа, створена відповідно до закону у будь-якій організаційно-правовій формі. Податківці, не довго думаючи, заявляють, що за цією категорією до складу «ПДВшних осіб» входять у тому числі й неприбуткові організації (див. роз’яснення ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 18.07.2019 р.)*.

* Див.: zp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/385681.html

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів і послуг (п. 185.1 ПКУ). Визначення таких операцій наведено у пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ.

Отже, можна зробити проміжний висновок:

неприбуткові організації матимуть справу з ПДВ у разі, якщо вони здійснюють операції з постачання товарів чи послуг

Так само, як, власне будь-які інші суб’єкти господарювання. Норма п. 180.1 ПКУ, яка окреслює коло платників ПДВ, не робить жодних винятків для неприбутківця.

ПДВ-реєстрація і ПДВ-оподаткування

Є два основних механізми, за якими неприбутківець може зіткнутися з ПДВ: (1) реєстрація платником ПДВ (для тих неприбутківців, які ще ними не є); (2) оподаткування операцій з постачання (для тих неприбутківців, які платниками ПДВ вже зареєстровані).

Реєстрація платником ПДВ. Правила ПДВ-реєстрації для неприбуткових організацій нічим не відрізняються від решти суб’єктів господарювання. Відтак неприбуткові організації можуть реєструватися платниками ПДВ як в обов’язковому, так і в добровільному порядку.

Питання про обов’язкову ПДВ-реєстрацію постає тоді, коли у неприбуткової організації протягом останніх 12 календарних місяців набирається ПДВ-оподатковуваних операцій з постачання на 1 млн грн (п. 181.1 ПКУ). На думку податківців, у розрахунок цього 1 млн грн уключаються (1) операції, які оподатковуються за ставками 20 %, 7 %, 0 %**; (2) операції, звільнені від оподаткування згідно зі ст. 197 або підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (БЗ 101.02).

** І ставки 14 %, яка стане реальністю, якщо Президент підпише законопроєкт № 3656.

Якщо неприбутківець «набрав» 1-мільйонний обсяг, він зобов’язаний подати Заяву за ф. № 1-ПДВ не пізніше 10-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому досягнуто ПДВ-мільйона (п. 183.2 ПКУ)***. Податківці підтверджують це (див. лист ДПСУ від 05.11.2020 р. № 4549/ІПК/99-00-05-05-02-06).

*** Докладно про ПДВ-реєстрацію читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 65.

Якщо неприбутківець не досягнув ПДВ-мільйона, але статус платника ПДВ йому все одно потрібен, можна скористатися добровільною ПДВ-реєстрацією (п. 182.1 ПКУ). Заява за ф. № 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ (п. 183.3 ПКУ).

Оподаткування ПДВ. Якщо неприбуткову організацію зареєстровано платником ПДВ, то слід пам’ятати, що: (1) ПДВ оподатковуються тільки операції з постачання товарів чи послуг; (2) операції з постачання оподатковуються за ставкою, яку для них визначає ПКУ.

Операції з постачання

У «звичайних» суб’єктів господарювання немає жодних проблем із об’єктом оподаткування ПДВ. Вони регулярно здійснюють операції з постачання товарів чи послуг у розумінні пп. 14.1.191, 14.1.185 ПКУ. А от говорячи про неприбутківців, доцільно зупинитися окремо на тих операціях, які вони здійснюють.

Усю діяльність (і доходи) неприбуткової організації можна умовно поділити на: (1) статутну; (2) дозволену господарську; (3) іншу, не заборонену законом. Давайте подивимося окремо на кожну з цих категорій!

Доходи від статутної діяльності. До таких доходів належать членські й благодійні внески, добровільні пожертви, цільова та нецільова фінансова допомога, грантові надходження, міжнародна технічна допомога та інші доходи, які отримує неприбуткова організація в межах своєї статутної діяльності.

Такі надходження не є постачанням товарів чи послуг

Тому вони ніяк не впливають на обов’язок неприбутківця-безПДВшника реєструватися платником ПДВ і не оподатковуються цим податком у вже зареєстрованого платника.

Доходи від господарської діяльності. Такі доходи — предмет основної та пильної уваги неприбутківця. Тут можуть бути надходження від наданих неприбутковою організацією консультаційних і освітніх послуг, передачі майна в оренду, продажу товарів (журналів, книжок, інформаційної продукції) та основних засобів.

Такі операції однозначно є постачанням товарів чи послуг. Тому неприбутківцю-безПДВшнику потрібно брати до уваги їх обсяг, коли постає питання ПДВ-реєстрації. А в зареєстрованого платника такі операції мають оподатковуватися ПДВ. І байдуже, внесено його до «неприбуткового» Реєстру чи ні.

Пасивні доходи. До таких доходів можуть належати проценти за кошти на рахунках неприбуткової організації, отримані нею дивіденди, роялті, страхові відшкодування. Такі доходи не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.4, 196.1.5, 196.1.6 ПКУ). Відповідно враховувати їх при моніторингу ПДВ-мільйона не потрібно. А у вже чинних платників вони не оподатковуються ПДВ.

Безоплатне надання товарів і послуг. Такі операції — одні з основних у неприбутківця. Вони потрапляють під ПКУшні визначення постачання. Тож їх потрібно враховувати в ПДВ-мільйоні та оподатковувати ПДВ вже зареєстрованим платникам. Наприклад, у 1-мільйонний обсяг потрапляють операції з безоплатного розповсюдження книг, придбаних за рахунок гранта (див. лист ДПСУ від 25.03.2020 р. № 1236/6/99-00-07-03-02-06/ІПК // «Податки & бухоблік», 2020, № 88, с. 21.

Виняток із цього правила для громадських об’єднань та благодійних організацій, які здійснюють ПДВ-пільговані операції, визначені п.п. 197.1.15 ПКУ та «карантинні» операції, про які згадує п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Такі операції на період з 17.03.2020 р. по останній день місяця, в якому завершиться карантин, не включаються в 1-мільйонний обсяг (п. 72 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ)*.

* Зверніть увагу! У підрозд. 2 ПКУ допущено неузгодженість, внаслідок якої наявні одночасно два п. 71 та два п. 72. У цій статті ми говоримо про пп. 71, 72 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, внесені законами № 530, № 540.

До уваги профспілок! Постачання путівок на лікування, оздоровлення та відпочинок є ПДВ-пільгованою операцією (п.п. 197.1.6 ПКУ). Однак профспілка не здійснює операцію з постачання путівки. Тому рівненські податківці дозволяють не враховувати такі операції у ПДВ-мільйоні (див. лист ГУ ДФС у Рівненській обл. від 27.03.2017 р. №1148/10/17-00-12-01-07/1). На наш погляд, тут краще отримати ІПК.

Ну, і кілька слів для ОСББ. Внески, що надходять на рахунок ОСББ від співвласників, не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ. Вони не є оплатою операцій з постачання товарів чи послуг (див. лист ДПСУ від 05.12.2019 р. № 1731/6/99-00-07-03-02-15/ІПК). Тож ці кошти до ПДВ-мільйона не включаємо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі