Теми статей
Обрати теми

Отримуємо податкову знижку за 2020 рік

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Податкова знижка дає можливість фізособі повернути частину витрат свого бюджету. Але, щоб скористатися цією можливістю, треба докласти деяких зусиль. Ми із задоволенням допоможемо вам у цьому. Про те, що потрібно знати та які практичні дії необхідно зробити для отримання податкової знижки за 2020 рік, читайте у нашій статті.

Що таке податкова знижка?

ПКУ визначає податкову знижку як суму (вартість) витрат звичайної фізичної особи, понесених нею у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, на яку, за певних умов, можна зменшити свій річний оподатковуваний дохід (див. п.п. 14.1.170 ПКУ).

Що це дає фізособі? Вона може повернути з бюджету частину, а то і весь сплачений ПДФО із зарплати за результатом річного декларування. Цікаво? Тоді пропонуємо ознайомитися з правилами гри для застосування податкової знижки. Їх встановлює ст. 166 ПКУ.

Обмеження для отримання

Право. Податкову знижку може отримати виключно фізична особа — резидент України. При цьому вона повинна мати реєстраційний номер облікової картки платника податку (РНОКПП) або відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією і номером паспорта.

Податкова знижка може бути застосована тільки до доходу у вигляді заробітної плати

Саме тому податкова знижка не світить ФОП, які одержують доходи тільки від підприємницької діяльності.

Проте, якщо такий підприємець працює ще й у іншого роботодавця на умовах трудового договору та отримує зарплату, то у нього з’являється право на знижку.

Розмір. Загальна сума податкової знижки за звітний рік не може перевищувати суму заробітної плати, нарахованої у звітному 2020 році та зменшеної на суму податкової соціальної пільги (ПСП) (за її наявності).

До податкової знижки включаємо тільки фактичні витрати, що були понесені фізособою протягом 2020 року.

При цьому товари (роботи, послуги), вартість яких дозволяється включати до податкової знижки, повинні бути придбані виключно у резидентів — юридичних або фізичних осіб (п.п. 14.1.170 ПКУ). А їх вартість і строк продажу (виконання, надання) — підтверджені відповідними платіжними і розрахунковими документами.

Документальне підтвердження

Щоб потрапити до податкової знижки, витрати повинні бути належним чином підтверджені. Для цього знадобляться такі документи.

1. Копії платіжних та розрахункових документів, зокрема квитанцій, фіскальних або товарних чеків, прибуткових касових ордерів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача) за можливості).

2. Копії договорів про надання товарів (робіт, послуг) за їх наявності.

У таких договорах обов’язково повинна бути відображена вартість товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Копії підтвердних документів (крім електронних розрахункових документів) надаємо податківцям разом з декларацією

А ось оригінали зберігаємо у себе протягом трьох років з дня граничного строку подання декларації (п.п. 166.2.2 ПКУ).

Увага! З 23.05.2020 р. витрати, що включаємо у податкову знижку, можна підтвердити електронним розрахунковим документом. Для цього в податковій декларації слід вказати тільки реквізити електронного розрахункового документа.

Але як саме це зробити?

Оскільки в чинній формі декларації спеціального поля для цих цілей не передбачено, рекомендуємо скористатися п. 46.4 ПКУ і зазначити відповідну інформацію у спеціально відведеній для доповнень графі «Доповнення до податкової декларації (заповнюється і подається відповідно до п. 46.4 статті 46 розділу II ПКУ)».

Електронний документ, як і паперовий, платник повинен зберігати протягом 3 років. Засвідчувати його печаткою банку не потрібно.

В залежності від виду витрат можливе подання, крім зазначених, ще й додаткових документів, про які ви зможете дізнатися із нашої таблиці нижче.

Також не буде зайвим отримати від роботодавця довідку про нараховану у звітному році зарплату, суму утриманого з неї ПДФО та, у разі наявності, суму ПСП. Вона надається на вимогу податківців згідно з п.п. «в» п. 176.2 ПКУ (див. роз’яснення за посиланням km.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/448919.html).

Витрати, що включаємо до знижки

Витрати, що дозволені до включення до податкової знижки, чітко визначені п. 166.3 ПКУ. Наведемо в таблиці їх перелік, із зазначенням встановлених умов та обмежень.

Витрати, що включаємо до податкової знижки за результатами 2020 року

Витрати

Умови/обмеження

Норма ПКУ

1. Частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом, що визначається згідно зі ст. 175 ПКУ*

Житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи придбавається, має бути основним місцем проживання

п.п. 166.3.1

* Податківці можуть попросити надати (див. 103.06.01 БЗ) копії: кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки; платіжних документів, в яких визначено суму сплачених відсотків за користування кредитом та прізвище, ім’я, по батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком печатки каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів); паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний кредит.

2. Пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям

Дозволено включити у розмірі, що не перевищує 4 % суми загального оподатковуваного доходу* за 2020 рік

п.п. 166.3.2

* На думку податківців, 4 % слід розраховувати від річної суми зарплати, а не сукупного розміру усіх доходів звітного року (БЗ 103.06.02).

3. Сума коштів, сплачених вітчизняним закладам дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти

Включаються витрати на здобуття освіти платником податків та/або членами його сім’ї першого ступеня споріднення (батьками, чоловіком/дружиною, дітьми, в тому числі усиновленими)* (п.п. 14.1.263 ПКУ)

п.п. 166.3.3

* У цьому разі до контролюючого органу надаються також документи, що підтверджують ступінь споріднення. У документах на оплату послуг навчання платником повинна бути зазначена та особа, що буде звертатися за знижкою.

4. Страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення, а також внески на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади і рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення

Для платника податків — не більше суми, що дорівнює 2940 грн, у розрахунку за кожен повний або неповний місяць 2020 року, протягом яких діє договір страхування.

Для члена сім’ї першого ступеня споріднення платника податку — не більше 1470 грн, у розрахунку за кожен повний або неповний місяць 2020 року, протягом яких діяв договір страхування

п.п. 166.3.5

5. Сума витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій

Дозволено включити у розмірі, що не перевищує 1/3 суми заробітної плати за звітний податковий рік

п.п. 166.3.6

6. Сума витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита

Без обмежень

п.п. 166.3.6

7. Сума витрат на переобладнання транспортного засобу для використання моторного сумішевого палива, біоетанолу, біодизеля, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива

За наявності у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу відповідної відмітки*

п.п. 166.3.7

* Додатково податківці можуть попросити надати сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

8. Сума витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним

Включаються витрати, які особисто понесені фізичною особою

п.п. 166.3.8

9. Сума, сплачена за оренду житла внутрішньо переміщеною особою*, за умови, що вона та/або члени її сім’ї першого ступеня споріднення не мають у власності придатної для проживання нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України, та не отримують бюджетних виплат для покриття витрат на проживання

Дозволено включити у сумі, що не перевищує 141690 грн

п.п. 166.3.9

* Додатково податківці можуть попросити надати: копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; копію договору оренди житла; заяву щодо відсутності умов, які не дають права на податкову знижку, витяг із Держреєстру речових прав на нерухоме майно, інформацію від органів соцзахисту населення щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання.

10. Сума коштів або вартість товарів, які добровільно перераховані (передані) з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19)

Включається сума коштів або товарів, що перераховуються (передаються) як благодійність відповідним організаціям та/або органам виконавчої влади, закладам охорони здоров’я тощо. Перелік таких товарів визначає КМУ. Наразі його не затверджено

п. 11 підрозд. 1 розд. XX

Розраховуємо вигоду

Із витратами, які включаються до складу податкової знижки, обмеженнями за ними та загальною сумою знижки визначилися. Пропонуємо розрахувати вигоду від отримання податкової знижки.

Приклад. У 2020 році фізособа, що має трьох дітей віком до 18 років, оплатила за навчання в ліцеї однієї своєї дитини за 2020/2021 навчальний рік 19200 грн, що підтверджують відповідні документи. Згідно з довідкою від роботодавця її зарплата за 2020 рік дорівнює 84000 грн, сума утриманого ПДФО — 8309,52 грн. Особа мала у 2020 році право на ПСП на трьох дітей, загальна сума якої за рік склала 37836 грн.

У разі використання права на податкову знижку річна база оподаткування ПДФО визначається шляхом зменшення суми річного оподатковуваного доходу у вигляді зарплати на суму ПСП (за наявності) та суму податкової знижки (абзац другий п. 164.1 ПКУ).

Визначаємо базу оподаткування ПДФО з урахуванням витрат, дозволених до включення до податкової знижки:

84000 грн - 37836 грн - 19200 грн = 26964 грн.

Розраховуємо суму ПДФО до сплати до бюджету з урахуванням податкової знижки:

26964 грн х 18 % : 100 % = 4853,52 грн.

Розраховуємо суму ПДФО, що може бути повернута з бюджету:

8309,52 грн - 4853,52 грн = 3456 грн.

Розраховувати податкову знижку слід у річній декларації. Як це зробити та у які строки її подати? Читаємо далі.

Декларуємо податкову знижку

Декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація) за 2020 рік подаємо за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859.

Детально про заповнення декларації читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 11, с. 23.

Подати декларацію за 2020 рік разом з копіями підтвердних документів необхідно:

— до 31 грудня 2021 року включно, якщо ви подаєте декларацію добровільно;

— у строки, що встановлені для осіб, що зобов’язані подавати декларацію, якщо вони подають таку декларацію.

Якщо ви не скористаєтеся правом на податкову знижку за наслідками 2020 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься

Декларацію подаємо в один із таких способів: 1) особисто або через уповноважену особу;

2) поштою (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного терміну її подання) з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) в електронній формі, якщо ви маєте особистий електронний підпис.

Увага! У декларації зазначаємо всі види доходів, що були отримані у 2020 році, які вказуємо у гривнях з копійками. Наприклад, якщо ви протягом року отримували дохід від надання квартири в оренду, його теж потрібно зазначити.

Декларацію подаємо разом з додатком Ф3, що є складовою частиною декларації. Цей додаток надається в обов’язковому порядку для отримання податкової знижки.

Якщо рядок декларації/додатка не заповнюється у зв’язку з відсутністю даних, то у разі подання декларації у паперовій формі він прокреслюється.

Якщо ви подаєте декларацію лише з метою отримання податкової знижки, у рядку 8 розділу І ставимо позначку «х» у категорії «особа, яка заявляє право на податкову знижку».

У рядку 14 розділу V декларації вказуємо суму, на яку зменшуємо суму ПДФО у зв’язку із застосуванням податкової знижки. Значення цього рядка дорівнює значенню рядка 7 додатка Ф3. У рядку 18. 2 розділу V зазначаємо суму ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету, вона вказується без знака «-».

У розділі VII необхідно вказати реквізити банківського рахунку у будь-якому комерційному банку для повернення коштів. Ці кошти можуть бути надіслані і поштовим переказом на адресу, що ви зазначите у декларації.

Відповідна сума ПДФО буде повернута протягом 60 календарних днів після надходження декларації (п. 179.8 ПКУ). За вашим вибором така сума може бути зарахована в рахунок сплати поточних податкових зобов’язань.

Не забудьте внести до розділу VІІІ відомості про власне нерухоме/рухоме майно та/або майно, яке надається в оренду/суборенду.

Оскільки подаємо додаток Ф3, то проставляємо позначку «х» у рядку «Додатки до декларації» в нижній частині декларації.

У додатку Ф3 у розділі І вказуємо суму фактичних витрат, що включаються до податкової знижки у відповідному рядку в залежності від виду витрат. Розділ ІІ додатка Ф3 призначений для розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету.

Важливо! Сума ПДФО, яка повертається вам з бюджету під час застосування права на податкову знижку, — це неоподатковуваний дохід (п.п. 165.1.17 ПКУ).

висновки

  • Право на податкову знижку виникає за наслідками звітного податкового року.
  • У підтвердних платіжних (розрахункових) документах платником повинна бути зазначена особа, яка безпосередньо звертається за податковою знижкою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі