Теми статей
Обрати теми

Що нового для підприємців?

Ольховик Ольга, податковий експерт
У цій статті розповімо про те, які зміни 2021 рік підготував для підприємців. Причому торкнемося і підприємців на загальній системі, і єдиноподатників. Але зауважимо відразу: РРО-питанням присвячена окрема стаття на с. 19. А про зміни в ЄСВ для ФОП ви можете прочитати на с. 27. Ця стаття — про інші новації.

Новий розмір єдиного податку

Платники єдиного податку (ЄП) групи 1 звільнені від сплати ЄП за січень — травень 2021 року. Не платили вони його й у грудні 2020-го (п. 529 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Це звільнення не спрацює тільки у випадку, якщо платник порушить правила перебування на першій групі (перевищить установлений ліміт доходу, здійснить заборонені/незареєстровані види діяльності тощо). А ось інші нюанси жодного значення не мають. Наприклад, абсолютно неважливо, з якого моменту ФОП перейшов на 1 групу, отримує він дохід чи ні, які види діяльності здійснює, чи потрапив він під січневий локдаун… Не порушуєте умови перебування на 1 групі? ЄП можете не платити.

З 01.01.2021 р. змінився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2270 грн), а також розмір мінімальної заробітної плати (6000 грн). У зв’язку із цим змінилися суми ЄП:

— для першогрупників — ЄП може становити не більше 227 грн;

— для другогрупників — не більше 1200 грн.

Важливо! З 1 січня діють нові рахунки для сплати податків та ЄСВ. Гроші, перераховані на старі рахунки, повертатимуться платникам. Тому платити потрібно за новими реквізитами, які можна знайти на сайті Казначейства*.

* treasury.gov.ua/ua/rekviziti-rahunkiv-po-oblastyah-u-formati-xls)

А ще з 1 січня запрацював єдиний рахунок для сплати податків. Користуватися ним чи ні — ви вирішуєте самостійно. Вирішили платити податки через єдиний рахунок? Подайте відповідну заяву. Заяву не подали? Платіть усе, як і раніше — кожен податок на свій рахунок.

Нові ліміти для єдиноподатників

Граничний обсяг доходу відтепер прив’язаний до мінімальної зарплати, встановленої на початок звітного року. Так, граничний обсяг доходу єдиноподатників становить для:

— першої групи — 167 розмірів МЗП;

— другої групи — 834 розмірів МЗП;

— третьої групи — 1167 розмірів МЗП.

Тому у 2021 році граничні суми доходу єдиноподатників такі:

— для першогрупників — 1002000 грн;

— для другогрупників — 5004000 грн;

— для третьогрупників — 7002000 грн.

Як обліковувати доходи?

ФОП-єдиноподатники. З 01.01.2021 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 26.11.2020 р. № 728 про скасування форм Книг обліку доходів єдиноподатників і порядку їх ведення. Водночас скасовано вимогу щодо реєстрації Книг у податкових органах.

ФОП-першогрупники і другогрупники, а також третьогрупники — неплатники ПДВ відтепер ведуть облік у довільній формі шляхом щомісячного відображення отриманих доходів.

Третьогрупники — платники ПДВ теж ведуть облік у довільній формі, але повинні щомісячно відображати не лише доходи, але й витрати.

Облік доходів (і витрат) може вестися в паперовому та/або електронному вигляді. Тобто для цих цілей підійде як звичайний зошит, так і файл Excel. Причому в ньому достатньо відобразити тільки підсумкову суму доходів (і витрат) за місяць. Більш детальна розшифровка не потрібна (але й не заборонена). Причому таке довільне відображення готівкового доходу тепер вважається оприбуткуванням готівки (п.п. 18 п. 3 розд. I Положення № 148).

Важливо! Інформація про обсяг доходу за місяць повинна відповідати змісту первинних документів за відповідний період**.

** zt.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/443642.html

Хочете продовжувати вести Книгу? Будь ласка. Якщо Книга закінчується, можете купити нову, але реєструвати її в податковій, звичайно ж, не потрібно.

Не плануєте продовжувати вести Книгу? Не поспішайте від неї позбавлятися.

Книгу потрібно зберігати протягом трьох років з моменту закінчення звітного періоду, в якому був зроблений останній запис

Повідомляти податківців про те, як саме ви будете вести облік, не потрібно. Подавати заяву про скасування реєстрації книги, яку вели до 01.01.2021 р., теж не потрібно. Водночас податківці мають право запитати інформацію про обраний вид обліку доходів (і витрат) у порядку, визначеному ПКУ для перевірки дотримання платником граничного обсягу доходу за відповідний період (детальніше про Книгу див. «Податки & бухоблік», 2020, № 102, с. 20).

ФОП на загальній системі оподаткування. Підприємці-загальносистемники і фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, продовжують вести облік доходів і витрат від такої діяльності за встановленою формою в паперовому або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет. На сьогодні й до моменту затвердження нової форми залишається чинною Книга обліку доходів і витрат, затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 р. № 481 (ср. ).

Книги, розпочаті в період карантину. Підприємці, яким необхідно почати вести Книгу під час карантину, мають право вести облік доходів (і витрат) без використання Книг за умови, що надалі протягом трьох місяців з дня скасування карантину подадуть на реєстрацію зазначені Книги з унесеними до них даними за час карантину.

Чи потрібно буде реєструвати таку Книгу підприємцям-єдиноподатникам, якщо Книги для них, у принципі, скасовано?

Так, потрібно. Незважаючи на те, що форма Книги у 2021 році вже не діє, обов’язку її застосування у 2020 році ніхто не скасовував. Тому після скасування карантину єдиноподатники, зареєстровані в період його дії (або ті, які почали в цей період нову Книгу), повинні подати на реєстрацію Книгу з унесеними даними про доходи (доходи і витрати) за 2020 рік. Хоча податківці можуть роз’яснити інакше.

Узагальнена декларація та інші єдиноподаткові зміни

До податкової декларації платника ЄП першої та другої груп тепер включатиметься й інформація про суми єдиного внеску (п. 296.2 ПКУ). Платники ЄП третьої групи інформацію про єдиний внесок подаватимуть у складі єдиноподаткової декларації за 4 квартал (п. 296.3 ПКУ) (детальніше див. в статті «Об’єднана звітність: ЄСВ+» цього номера).

Але за такою узагальненою формою платники вперше звітуватимуть за 2021 рік. За 2020 рік єдиноподатники звітують за старою формою.

Ну й наостанок ще кілька новорічних змін для єдиноподатників:

1) рідини для електронних сигарет з 01.01.2021 р. — підакцизний товар. Отже, операції із цим товаром для платників ЄП тепер під забороною;

2) платникам ЄП-орендодавцям повинні збільшити граничний метраж, установлений п.п. 291.5.3 ПКУ: до 400 кв. м — щодо житлових приміщень, до 900 кв. м — для нежитлових приміщень (Закон на основі законопроєкту № 4065).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі