Теми статей
Обрати теми

Карантинна держпідтримка: роз’яснюють фіскали

Децюра Сергій, податковий експерт
Інформаційний лист ДПСУ від 10.12.2020 р. № 17

Висновок документа

Роз’яснено порядок застосування нової податкової різниці з податку на прибуток для неоподаткування карантинної держпідтримки і описано оновлений механізм списання боргу з ЄСВ сплячим ФОП

Податок на прибуток. Як юрособам — платникам податку на прибуток відобразити у податковому обліку отримання допомоги на компенсацію витрат по сплаті ЄСВ, а також списання суми боргу і штрафів та пені, ми говорили у «Податки & бухоблік», 2020, № 100, с. 27.

Такі види підтримки юрособа включає у свій дохід, але через нові податкові різниці вони виключаються із фінрезультату до оподаткування.

У листі, що коментується, фіскали:

1) погодилися, що застосовувати такі різниці мають право усі платники, як високодохідники, так і малодохідники. Річ у тому, що така різниця оселилася у п. 54 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, а не у розд. ІІІ ПКУ. А різниці, що живуть не у розд. ІІІ ПКУ (крім збитків минулих періодів), стосуються всіх платників податку на прибуток;

2) пояснили, де у звітності показати такі різниці. Вони рекомендують їх відображати у будь-якому рядку розділу «Різниці, передбачені підрозділом 4 розділу ХХ Податкового кодексу України» додатка РІ, яким передбачено зменшення фінрезультату. Вибирати слід серед тих рядків, які не заповнено за результатами року.

Також вони радять:

— проставити позначку (х) у спецполі декларації (графа «Наявність доповнення»);

— зазначити у графі «Зміст доповнення» код рядка додатка РІ, через який зменшили фінрезультат, а також указати норму, яка ввела нові різниці, а саме «п. 54 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ».

Списання боргів сплячим ФОП. Фіскали пояснили відмінність відновленої процедури списання боргів сплячим ФОП-загальносистемникам від попередньої. А саме:

— списувати борги будуть тим же категоріям ФОП, що і влітку, які не встигли з якихось причин це зробити тоді;

— для списання ЄСВ-боргу слід звернутися до податківців до 01.03.2021 р.;

— без проблем спишуть борг і тим ФОП, які подали влітку (до 31.08.2020 р.) прохання про списання боргу, але їм відмовили через їх ліквідацію до 03.06.2020 р. Їм борг спишуть на основі звернень, поданих улітку. Тобто повторно звертатися для списання боргу їм не потрібно.

Якщо ФОП улітку відмовили у списанні боргу з інших причин, то для такого списання потрібно знову звернутися до фіскалів. Слід подати ті ж документи, що й тоді. Детально про це у «Податки & бухоблік», 2020, № 63, с. 27.

Із цікавого! Податківці навели примірний текст, який слід писати у заяві про списання боргу з ЄСВ у довільній формі. Шукайте текст на сайті ДПС у листі № 17 (tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/).

Автоматичне списання боргу. У листі, що коментується, прописано і правила автоматичного списання всім платникам боргу у сумі до 3060 грн (включно), що рахувався на 01.11.2020 р. А саме зазначено, що:

1) під автоматичне списання заборгованості не потрапляє борг зі сплати ЄСВ;

2) дізнатися про списання боргу можна:

— у приватній частині Електронного кабінету у розділі про стан розрахунків з бюджетом;

— на вебпорталі ДПС, де буде оприлюднено інформацію про таке списання;

— звернувшись до податківців із запитом.

Борг без штрафів. Податківці наголосили, що юрособам і ФОП для уникнення штрафів і пені при погашенні протягом 6 місяців боргу, що рахувався на 01.11.2020 р., слід за місцем обліку боргу подати заяву в довільній формі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі