Теми статей
Обрати теми

Торговельні точки у ФОП: куди платити ПДФО/ВЗ/ЄСВ

Савченко Олена, налоговый эксперт
Часто до нас звертаються ФОП із проханням допомогти розібратися в такій ситуації: підприємець має декілька торговельних точок у різних містах. Звичайно ж, на кожній торговельній точці в нього є наймані працівники. Звідси й запитання: куди потрібно сплачувати ПДФО, ВЗ і ЄСВ із зарплати найманих працівників цих магазинів? Чи потрібно в цьому випадку ФОП щодо кожного магазину подавати додаток 4ДФ Податкового розрахунку як за відокремлений підрозділ (філію)?

ПДФО, ВЗ. Безумовно, ФОП, який нараховує/виплачує зарплату своїм працівникам, є для них податковим агентом. При цьому п.п. «а» п.п. 168.4.5 ПКУ встановлено: якщо фізична особа є податковим агентом, то вона сплачує ПДФО за місцем реєстрації в контролюючих органах, а якщо йдеться про оренду земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), то за місцезнаходженням таких об’єктів оренди.

Якщо звернутися до ч. 2 ст. 64 БКУ, то там ми знайдемо аналогічні норми.

Таким чином, ФОП, який здійснює діяльність на різних адміністративних територіях, де працюють наймані працівники, ПДФО сплачує виключно за своїм місцем реєстрації, незалежно від того, де фактично працюють такі працівники.

Зауважимо, що якщо ФОП зареєстрований у податковому органі за неосновним місцем обліку, то це нічого в плані сплати ПДФО не змінює.

Аналогічні роз’яснення можна знайти в категорії 103.07 БЗ, у листі ДПСУ від 04.03.2021 р. № 804/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Також за основним місцем обліку потрібно сплачувати ВЗ з доходів працівників*.

* Відповідно до п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ нарахування, утримання і сплата (перерахування) ВЗ до бюджету здійснюються в порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Дійсно, фізична особа — підприємець може мати декілька торговельних точок (магазинів, кіосків тощо) у різних частинах міста або навіть у різних містах. Проте вважати їх філіями недоречно ні з правового, ні із сутнісного поглядів. Адже фізична особа, на відміну від юридичної, не може як суб’єкт господарювання себе «поділити» або «виділити із себе» певну свою частину. Такі висновки узгоджуються з положеннями п. 1 ч. 2 і ч. 6 ст. 55 ГКУ.

Переходимо до Податкового розрахунку і 4ДФ до нього. Пункт 176.2 ПКУ зобов’язує податкових агентів формувати окремий Розрахунок на працівників неуповноважених відокремлених підрозділів юридичної особи.

ФОП для цілей подання Податкового розрахунку на філіальні норми Порядку № 4 не орієнтується і не зобов’язаний подавати додаток 4ДФ до Податкового розрахунку щодо кожного магазину як за структурний підрозділ (філію).

При цьому в Податковому розрахунку в рядку 032 Розрахунку та рядку 032 додатка 4ДФ ФОП зазначає код органу самоврядування, який є адміністративним центром територіальної громади за своїм місцезнаходженням (103.25БЗ).

ЄСВ. Тепер з’ясуємо, як підприємцеві сплачувати ЄСВ за найманих працівників, які працюють (перебувають) на різних адміністративних територіях.

Тут орієнтуватимемося на п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464. Ця норма зобов’язує платника ЄСВ сплачувати ЄСВ і подавати звітність до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Таким чином, ФОП, який використовує найману працю, сплачує ЄСВ за своїм місцем реєстрації, незалежно від територіального розташування робочих місць найманих працівників (201.04.01 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі