Теми статей
Обрати теми

Філія і форма № 20-ОПП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП за фактом відкриття відокремленого підрозділу?

Загальне правило. Так, потрібно. Відкриття філії — це так чи інакше відкриття офісу (код «378»*), магазину (код «321»), складу (код «468») чи іншого об’єкта оподаткування, про який неодмінно треба повідомляти.

* Мається на увазі код типу об’єкта оподаткування, який зазначається у графі 3 ф. № 20-ОПП.

Довідник типів об’єктів оподаткування** також не залишає сумнівів: про відкриття відокремленого підрозділу необхідно повідомляти. Власне, будь-який об’єкт, що використовується в діяльності філії, відображається у ф. № 20-ОПП та внесений до Єдиного банку даних.

** Див.: tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html.

Хто подає? Хто має подавати форму № 20-ОПП — філія чи головне підприємство (ГП)? За загальним правилом

відокремлений підрозділ повідомляє тільки про ті об’єкти, які знаходяться на його окремому балансі

Про решту об’єктів має повідомляти ГП (п. 8.2 Порядку № 1588; БЗ 116.11). Тобто для ф. № 20-ОПП не важливо, чи виступає філія як окремий платник. Наприклад, якщо на окремому балансі філії є котельня (об’єкт оподаткування екологічним податком, код «701»), ф. № 20-ОПП про таку котельню подає філія. Незважаючи на те, що така філія не є окремим платником екоподатку і фактично згідно з п. 240.1 ПКУ платити за викиди цієї котельні буде ГП.

Тож порядок заповнення і подання ф. № 20-ОПП залежить від того, про яку філію йдеться — з окремим балансом чи без нього. Якщо філія безбалансова, ф. № 20-ОПП подає тільки ГП. І тільки якщо для філії спеціально придбавається нове майно, дані про яке ГП у ф. № 20-ОПП ще не зазначало. Тоді все просто: у графі 2 щодо нового майна зазначається код «1» (первісне надання інформації про об’єкт).

Якщо ж ГП просто передає безбалансовій філії майно, про яке через ф. № 20-ОПП вже повідомляло, — по суті, можна нічого не подавати. Адже нерухоме майно, передане безбалансовій філії, жодних своїх даних не змінить. А рухоме майно, передане такій філії, ділимо на дві категорії. Якщо це автівки, то вони зазвичай відображаються у ф. № 20-ОПП за місцем реєстрації. Для автомобілів саме воно зазначається у графі 8 ф. № 20-ОПП (БЗ 116.11). Тож якщо до безбалансової філії переїжджають автівки, дані про них теж не зміняться — і ф. № 20-ОПП не подаємо.

Якщо ж рухоме майно, передане безбалансовій філії, — не автівки, і це майно таки змінило своє фактичне місце розташування та переїхало за місцем відкриття філії, ГП потрібно подати ф. № 20-ОПП. У графі 2 ГП зазначає код «3» (зміна відомостей про об’єкт). А у графі 8 (і в разі потреби також у графах 6 та 7) потрібно відобразити оновлену інформацію щодо місцезнаходження об’єкта оподаткування та адміністративно-територіальної одиниці, де його розташовано.

Тепер про балансову філію. Передача нерухомого майна з балансу ГП на баланс філії означає, що у філії об’єкт оподаткування відкривається, а у ГП — закривається. Тому ф. № 20-ОПП подають і філія, і ГП. При цьому у графі 2 ф. № 20-ОПП філії зазначається код «1» (первинне надання інформації про об’єкт), а у графі 2 ф. № 20-ОПП ГП зазначається код «6» (закриття об’єкта оподаткування, переданого філії).

Щодо рухомого майна (крім автівок), то при передачі його балансовій філії завжди діємо за принципом «філія відкриває об’єкт (код «1» у графі 2), а ГП закриває (код «6» у графі 2)». Адже фактично відбувається переміщення рухомого майна до філії, відповідно дані про таке рухоме майно потрібно оновити.

Можлива також ситуація, коли ГП передає на баланс філії майно (рухоме чи нерухоме), щойно придбане для неї. Тоді ф. № 20-ОПП подає тільки філія (з кодом «1» у графі 2).

Куди подавати? Слід пам’ятати, що платник завжди подає ф. № 20-ОПП за основним місцем обліку (п. 8.1 Порядку № 1588). Тож якщо ідеться про об’єкти на окремому балансі філії, ф. № 20-ОПП за них подається до податкової за місцем обліку такої філії. Якщо ж у філії немає окремого балансу, ф. № 20-ОПП за її майно подає ГП. І не за місцем обліку філії, а саме за місцем обліку ГП.

Якщо ф. № 20-ОПП потрібно подавати (з будь-якої із вищеперелічених підстав), строк її подання — протягом 10 робочих днів після відкриття філії (п. 8.4 Порядку № 1588). Тобто саме в цей строк має бути повідомлено і про відкриття нового об’єкта оподаткування, і про зміну відомостей про об’єкт (при передачі майна в межах балансу), і про закриття об’єкта оподаткування (при передачі майна з балансу ГП на баланс філії).

Філія зазвичай розташована на території іншої адмінтериторіальної одиниці, ніж ГП. Тож якщо відкрита філія не має окремого балансу, ГП має стати на облік за неосновним місцем обліку у тій податковій, яка обслуговує місце розташування новоствореної філії. Адже це — відкриття об’єкта оподаткування на території адмінодиниці, де ГП не перебуває на обліку (п. 8.3 Порядку № 1588).

Стати на неосновний облік можна, просто зробивши позначку у графі 11 ф. № 20-ОПП при наданні інформації про об’єкт оподаткування, через наявність якого ГП стає на облік за неосновним місцем. Ну або подати ф. № 17-ОПП, спеціально призначену для взяття платника на облік за неосновним місцем.

Окрема розмова — відкриття філії за межами України. Така філія, ясна річ, не може сама подавати ф. № 20-ОПП за своїм основним місцем обліку. Тому

за закордонну філію українського підприємства ф. № 20-ОПП в будь-якому випадку подає ГП

Тобто навіть якщо в такої філії є окремий баланс, ф. № 20-ОПП про об’єкти цієї філії подає ГП за своїм місцем обліку. Строк подання — протягом 10 робочих днів після реєстрації закордонної філії в українській податковій.

Особливість подання ф. № 20-ОПП за закордонну філію в тому, що вона подається в паперовому вигляді. У графі 8 зазначається повне місцезнаходження закордонної філії, а у графі 6 замість коду КОАТУУ зазначається код країни, в якій знаходиться закордонна філія. Натомість графа 7 для об’єктів оподаткування, розташованих за кордоном, узагалі не заповнюється (п. 8.4 Порядку № 1588).

Адмінтериторіальна реформа. Нагадаємо: внаслідок адмінтериторіальної реформи (див. постанову ВР від 17.07.2020 р. № 807-ІХ) утворилися нові райони і територіальні громади. Це прямо впливає не лише на заповнення податкової звітності, де потрібно зазначати КОАТУУ, а й на заповнення ф. № 20-ОПП*.

* Докладніше про це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 27, с. 27.

Наразі продовжується перехідний період. Межі районів і територіальних громад уже нові, а от Кодифікатор адмінтериторіальних одиниць (затверджений наказом Мінрегіону від 26.11.2020 р. № 290) — ще не запрацював. Що коли зараз відкривається філія? Вважаємо, якщо інформацію про об’єкти вже подавало ГП, можна почекати Кодифікатора. Не закривати одразу об’єкти в нього і відкривати у філії. Те ж саме стосується й зміни адреси об’єктів через новий адмінтериторіальний поділ.

А от якщо йдеться про нові об’єкти, про які ще ніхто ф. № 20-ОПП не подавав, про них у перехідний період ф. № 20-ОПП доведеться подавати. Але тоді подавати ф. № 20-ОПП доведеться двічі. Вперше — аби зазначити у графах 6 і 7 код КОАТУУ і найменування населеного пункту, що є центром новоутвореної тергромади, на території якої опинився об’єкт. Вдруге — аби зазначити у графах 6 і 7 інформацію про код і найменування населеного пункту згідно з Кодифікатором. Те ж саме стосується ситуацій, коли внаслідок адмінреформи платник потрапив на облік до іншої податкової.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі