Теми статей
Обрати теми

Наслідки перевірки від’ємного значення та бюджетного відшкодування

Солошенко Людмила, податковий експерт
Тепер уявимо, що перевіркою виявлені неточності у від’ємному значенні (ВЗ) або бюджетному відшкодуванні (БВ) з ПДВ. Чи можна повернути суми, зняті перевіркою, до декларації? Як її заповнити? З’ясовуємо.

Якщо перевіркою виявлені неточності в БВ (ряд. 20.2 декларації) або від’ємному значенні (ряд. 21 декларації), платник може отримати такі ППР (п. 2 розд. II Порядку № 1204):

Форма ППР

Призначення

Відображення в ІКП і в декларації (у періоді узгодження ППР)

«В1»

зменшення БВ

(у ряд. 20.2 декларації)

сума зменшення БВ враховується в ІКП;

в декларації не відбивається

«В3»

відмова в БВ

(у ряд. 20.2 декларації)

сума відхиленого БВ враховується в ІКП;

відхилене БВ повертають до декларації (до ряд. 16.3 з «+»)

«В4»

зменшення ВЗ

(у ряд. 21 декларації)

зменшення ВЗ в ІКП не відображається (але якщо ВЗ уже зарахувалося в рахунок податкового боргу в ряд. 20.1, то в ІКП скасовується «залік»);

враховується в декларації (в ряд. 16.3 з «-»)

Рядок 16.3

Те саме запитання: чи виправляти після перевірки помилкові декларації? Ні, повертатися до перевірених помилкових періодів і подавати до них УР не потрібно. А врахувати результати перевірок ВЗ/БВ можна в поточній декларації в ряд. 16.3. Цей рядок дає можливість не загубитися сумам, викошеним за ППР, і повернути їх до декларації.

Коли після перевірки в декларації потрібно заповнювати ряд. 16.3? Важливо!

Рядок 16.3 декларації заповнюють у тому періоді, в якому ППР стало узгодженим

Тобто в періоді, на який припадає дата узгодження ППР (а не, скажімо, день його складання/отримання) (п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку № 21, БЗ 101.25).

Адже ППР після отримання може бути оскаржене (тобто платник може і не погодитися з ППР — тоді узгодження може затягнутися). Ну а оскільки на подання скарги відводиться 10 робочих днів (п. 56.3 ПКУ), то в загальному випадку (якщо не розпочато оскарження) ППР стане узгодженим на 11-й робочий день після його отримання. До того ж дата узгодження ППР важлива і податківцям для обліку даних в ІКП.

У зв’язку з цим нагадаємо, що датою отримання (вручення) ППР є (п. 3 розд. III Порядку № 1204):

— дата, проставлена посадовою особою платника податків, — при врученні ППР під розписку;

— дата, зазначена працівником податкового органу, в обов’язки якого входить реєстрація вхідної та вихідної кореспонденції, — при відправленні ППР листом з повідомленням про вручення або при відправленні в електронній формі.

А якщо розпочато оскарження, то ППР стане узгодженим тільки після закінчення всіх адміністративних або судових процедур (до цього моменту — протягом оскарження — суми з неузгодженого ППР у декларації не відображаємо; лист ДПСУ від 17.03.2020 р. № 1096/6/99-00-04-01-03-06/ІПК).

Наприклад: ППР від 24 травня платник отримав 26 травня. Тоді якщо не було оскарження, воно стане узгодженим 10 червня (на 11-й день). А отже, дані такого ППР слід врахувати в ряд. 16.3 декларації за червень.

І не забудьте реквізити ППР (дату складання/номер/суму) зазначити довідково в спеціальному полі (*) в заключній частині декларації з ПДВ (БЗ 101.24).

Тепер про те, в яких випадках після перевірки ППР-суми можна повернути до ряд. 16.3.

ППР «В1»: зменшення БВ

Порушення. ППР форми «В1» можна отримати, якщо помилково завищили БВ у ряд. 20.2 (у тому числі якщо завищене БВ на момент перевірки відшкодовано платникові, п. 2 розд. II Порядку № 1204, п.п. «б» п. 200.14 ПКУ). Наприклад, платником була допущена помилка: у періоді забуті — не нараховані ПЗ, що призвело до завищення БВ. І це виявлено перевіркою, яка зняла суму БВ (його зменшила).

Штраф. Врахуйте: за завищення БВ передбачено штраф у розмірі 10 % від суми завищення БВ (п. 123.1 ПКУ). Причому не важливо: отримане БВ чи не отримане — штраф буде в будь-якому випадку (що підтверджує і ППР форми «В1»). Причому якщо БВ уже отримане, то надміру отриману суму платник повинен повернути (сплатити) до бюджету.

Рядок 16.3. Дивіться: у цьому випадку суму завищення БВ повертати до декларації не потрібно. Тобто

після перевірки ряд. 16.3 декларації не заповнюємо (до нього з ППР «В1» нічого не переносимо)

Адже завищення БВ у такому разі чистої води помилка. Помилка усунена перевіркою (БВ зменшене), і повертати до декларації тут нічого. Про те, що сума з ППР «В1» не підлягає відображенню в декларації, твердять і податківці (БЗ 101.24).

ІКП. Протягом 10 робочих днів після отримання ППР платником (якщо не розпочато оскарження і ППР стало узгодженим) суму завищення БВ податківці врахують в ІКП: зменшать заявлене і невідшкодоване БВ (БЗ 101.24). А якщо БВ вже відшкодоване — нарахують суму, яку платникові слід повернути.

Ліміт. Нагадаємо, що заявлене за декларацією БВ уже зменшило ліміт (через показник ∑Відшкод).

Тому на суму завищення заявленого і невідшкодованого БВ ліміт, за логікою, повинні відновити (зменшити ∑Відшкод). Адже показник ∑Відшкод підлягає коригуванню в тому числі за результатами перевірок (п. 2001.3 ПКУ, п. 9 Порядку № 569).

Хоча податківці в БЗ 101.17 чомусь такої можливості не допускають і вважають, що ППР форми «В1» не впливає на ліміт. Проте, на наш погляд, ліміт повинні привести до ладу і відіграти назад, нібито не заявляли відшкодування. Тим паче, що в схожій ситуації (відмові в БВ за ППР «В3») контролери необхідність відновлення ліміту визнають (див. наступну ситуацію).

ППР «В3»: відмова в БВ

Порушення. «Відмовне» ППР форми «В3» можна отримати, якщо неправомірно (безпідставно) було заявлено БВ у ряд. 20.2 (п. 2 розд. II Порядку № 1204, п.п. «в» п. 200.14 ПКУ). Тобто коли платник заявив БВ, проте не мав на це підстав — не було права на БВ.

Зазвичай це відбувається у випадку, коли ПК-норми зі ст. 197 — 199 ПКУ не порушувалися, а «схибили» з розподілом ВЗ між ряд. 20.2 і 20.3 (наприклад, неправомірно заявили до БВ не оплачений постачальникам податковий кредит (ПК), що робити не мали права). Звісно, такий ПК не повинен загубитися, а має повернутися до декларації, оскільки платник має право на ПК!

Штраф. За цей недолік — неправильний перерозподіл ВЗ — не оштрафують. В усякому разі штрафних санкцій ППР форми «В3» у такому разі не передбачено.

Посудіть самі: платник у цьому випадку не порушив жодних норм ст. 197 — 199 ПКУ, він усе одно має право на ПК, такій сумі все одно місце в декларації. Тобто для платника це законний ПК, який він помилково прийняв за сплачений. А отже, суми, за якими відмовлено в БВ, не повинні зникнути, їх слід повернути в ПК.

Рядок 16.3. Тому сума з ППР «В3» (за якою було відсутнє право на БВ) повинна повернутися до декларації. Для цього

суму з ППР «В3», за якою відмовлено в БВ, обліковують (зі знаком «+») у ряд. 16.3 декларації в періоді узгодження ППР

Таким чином, «забраковану» суму повернемо до складу ПК. До речі, про повернення суми з ППР «В3» до ряд. 16.3 декларації говорять і податківці (БЗ 101.24; лист ДПСУ від 17.02.2020 р. № 645/6/99-00-04-06-03-06/ІПК).

Причому якщо такий ПК у цьому ж періоді прийде до ряд. 21 декларації і його доведеться розшифровувати в додатку Д2, то майте на увазі, що тепер періодом виникнення такого від’ємного значення податківці вважають той період, у якому в складі ПК на підставі відповідної ПН було відображено ВЗ, у відшкодуванні якого було відмовлено платникові (БЗ 101.24). Тоді, як раніше, таким періодом фіскали називали поточний період, у якому ППР стало узгодженим (тобто період заповнення ряд. 16.3) (див. БЗ 101.24, що діяла до 01.03.2021 р.).

ІКП. Протягом 10 робочих днів після отримання платником «відмовного» ППР «В3» (якщо не розпочато оскарження і ППР стало узгодженим) суму неправомірного БВ податківці зменшать в ІКП (БЗ 101.24).

Ліміт. На суму з ППР «В3», за якою відмовлено в БВ, платникові повинні відновити ліміт. Як? Зменшать ∑Відшкод, і сума ліміту збільшиться. Про збільшення ліміту в цьому випадку твердять і податківці (БЗ 101.17).

ППР «В4»: зменшення ВЗ

Порушення. ППР форми «В4» можна отримати, якщо помилково завищили ВЗ у ряд. 21 (п. 2 розд. II Порядку № 1204, п.п. «в» п. 200.14 ПКУ). Наприклад, помилково занизили ПЗ/завищили ПК, через що роздули «мінус». Помилку виявили контролери і зменшили ВЗ.

Штраф. Відразу заспокоїмо: за завищення від’ємного значення (тобто якщо «мінус» зменшується, не перетворюючись на «плюс» — недоплачений податок) штрафу не передбачено. Щоправда, хоча в п. 123.1 ПКУ і говориться про завищення ВЗ, проте, як такий, штраф за завищення ВЗ не встановлений.

Інша річ, якщо ВЗ завищили пристойно і за помилковий період контролери донарахували податок (тобто «мінус» перетворився на «плюс»). Тоді штрафів за заниження ПЗ з ПДВ не уникнути.

Рядок 16.3. Якщо помилка (завищення ВЗ) виникла в перехідному «мінусі», який переходив з декларації до декларації і докотився до поточної декларації, то після перевірки важливо правильно заповнити декларацію. Для цього в ній потрібно скоригувати величину ВЗ і показати його в правильному розмірі. Тому

суму завищення ВЗ з ППР «В4» обліковують (зі знаком «-») у ряд. 16.3 декларації в періоді узгодження ППР

Тобто ряд. 16.3 потрібно заповнити в тому періоді, в якому ППР стало узгодженим (БЗ 101.24). Таким чином, у декларації скоригуємо величину ВЗ і вийдемо на його правильну (зменшену) суму. І якщо далі до цієї декларації доведеться заповнювати додаток Д2 до ряд. 21, то не забудьте, що ВЗ «помилкових» періодів зникло, тому залишки «мінуса» за періодами покажіть правильно.

Щоправда, врахуйте: якщо «завищене» ВЗ уже встигло погасити податковий борг, перевищивши суму такого боргу, то до ряд. 16.3 (зі знаком «-») переносять суму ВЗ тільки (!) в частині перевищення (оскільки погашення боргу врахують (скасують) в ІКП).

А ось якщо платник спочатку суму з ППР «В4» облікував з «-» у ряд. 16.3 декларації, а пізніше з часом таке ППР оскаржив і воно було визнане протиправним, то після оскарження викошений податківцями «мінус» можна відновити в ряд. 16.3 зі знаком «+» (лист ДПСУ від 23.06.2020 р. № 2538/6/99-00-04-01-03-06/ІПК).

ІКП. Просте зменшення ВЗ за ППР «В4» (якщо не було погашення в рахунок податкового боргу, а «мінус» просто зменшується, не переходячи в «податок до сплати») в ІКП ніяк не відобразиться.

Інша річ, якщо ВЗ уже зарахувалося в рахунок зменшення податкового боргу (ряд. 20.1). Детальніше про такий залік див. «Податки & бухоблік», 2020, № 82, с. 12. Тоді протягом 10 робочих днів після отримання платником ППР «В4» (якщо не розпочато оскарження і ППР стало узгодженим) суму завищеного ВЗ, зараховану в рахунок зменшення податкового боргу, зменшать в ІКП (тобто «залік» скасують і суму податкового боргу відновлять в ІКП). До речі, про це говориться і в самому ППР форми «В4».

Ліміт. Питання з лімітом виникає, якщо ВЗ уже зарахувалося в рахунок погашення податкового боргу, оскільки раніше на суму погашеного боргу (відображену в ряд. 20.1 декларації) зменшився ліміт (БЗ 101.17). Оскільки перевіркою виявлено, що ВЗ помилково завищено і «залік» у рахунок податкового боргу скасовується, ліміт повинні повернути — відновити (БЗ 101.17).

Бухоблік

Якщо помилки в ВЗ/БВ зачепили бухоблік, то їх слід виправити. Для цього передусім необхідно з’ясувати, в чому була допущена помилка (завищили ПК/занизили ПЗ тощо). При цьому

помилки в бухобліку виправляють за загальними правилами, дивлячись, якою була помилка: поточного року або минулих років

Наприклад, якщо завищили ВЗ, оскільки не нарахували ПЗ (і перевіряючі за ППР «В4» зменшили ВЗ), то в бухобліку потрібно донарахувати забуті ПЗ.

А ось якщо перевіряючі відмовили в БВ за ППР «В3» через те, що схибили з розподілом оплаченого «мінуса» між ряд. 20.2 і 20.3 (помилково заявили до БВ «мінус», який не оплачений), то це помилка, яку допустили тільки в декларації. Тому в бухобліку нічого виправляти не потрібно.

висновки

  • Дані ППР «В3», «В4» враховують у ряд. 16.3 декларації того періоду, в якому ППР стало узгодженим (тобто якщо не розпочато оскарження, в періоді, на який припадає 11-й робочий день після отримання ППР).
  • При зменшенні БВ суму з ППР «В1» до декларації не переносять (ряд. 16.3 не заповнюють).
  • Якщо платнику відмовлено в БВ, то суму з ППР «В3» враховують (зі знаком «+») у ряд. 16.3.
  • Якщо завищено ОЗ, то суму завищення з ППР «В4» (а при заліку в рахунок податкового боргу — суму перевищення) враховують (зі знаком «-») у ряд. 16.3.
  • При зменшенні БВ/відмові в БВ ліміт повинні відновити (через зменшення ∑Відшкод), а також зменшити БВ в ІКП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі