Теми статей
Обрати теми

Помилки при нарахуванні податку на майно

Децюра Сергій, податковий експерт
Після проведення перевірки податківці виявили порушення при нарахування майнових податків (плати за землю, податку на нерухомість, транспортного податку). При цьому помилки були допущенні як при нарахуванні податкових зобов’язань за минулі періоди, так і за майбутні. Про те, як має діяти платник податку в цьому випадку, поговоримо далі.

Помилки в минулих роках

Якщо в ППР зазначено, що помилку було допущено в минулих роках, то тут, великою мірою, потрібно тільки перевірити, чи дійсно податківці виявили вашу помилку, а не вигадали її самі. Якщо помилка була реальною, то тоді не лишається нічого, як просто визнати її й доплатити донараховані зобов’язання, штраф та пеню, що будуть зазначені у ППР.

Зазвичай при перевірці фіскали виявляють саме помилки, що призвели до заниження податкових зобов’язань. Тому після того як ви доплатите донарахувану суму, штраф і пеню, про ці помилки можна забувати.

Проводити уточнення минулорічних декларацій з податку на майно, у яких було допущено помилку, не слід

Надіславши вам ППР з донарахованим податком, фіскали провели виправлення за вас.

Помилки поточного року

Періоди, що минули. Трапляється, при проведенні перевірки виявляють помилку, допущену при нарахування податку у поточному році, але за минулі періоди (зазвичай строк сплати за які уже настав).

Тільки-но надходить така ППР, то потрібно перевірити таке донарахування на адекватність і правильність. Якщо реально була помилка і ви з нею погоджуєтеся, то лишається доплати податок, нарахований у ППР, і штрафи та пеню.

Майбутні періоди. Але на цьому зупинятися не слід. Взагалі-то за всіма видами податку на майно зазвичай податкові зобов’язання нараховують на початку року на рік вперед (деталі див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 8).

Тому якщо фіскали виявили помилку при нарахуванні зобов’язань у поточному році за періоди, які уже минули, то така помилка вплинула й на податкові зобов’язання за майбутні періоди поточного року.

Якщо це й справді так, то платнику податку потрібно буде також провести виправлення задекларованих зобов’язань на початку року. Для цього слід подати уточнюючу декларацію, в якій виправити допущену помилку. Тобто або донарахувати, або зменшити раніше нараховані зобов’язання.

Донараховувати (зменшувати) податкові зобов’язання в цьому випадку слід не за весь поточний рік, а тільки за періоди строк сплати зобов’язань, за якими не настав. Так, якщо до вас завітали з перевіркою у липні 2021 року і перевіряють період січень — червень 2021 року, то уточнювати податкові зобов’язання слід за період з липня й по кінець року.

За періоди поточного року, за які було виявлено порушення і донараховано (зменшено) податкові зобов’язання через направлення вам ППР, уточнення робити не слід. Ці періоди виправили фіскали, коли донарахували (зменшили) зобов’язання, надіславши вам ППР. Якщо ви уточните цей період виходячи із даних ППР, то задвоєте (або в бік зменшення, або в бік збільшення) суму податку.

Не подав річну декларацію. Якщо платник певного виду податку на майно не подавав на початку року декларації на рік уперед, то він після отримання ППР з донарахованим податком з початку поточного року має:

— заплатити нараховані податкові зобов’язання, зазначені у ППР за звітні періоди поточного року, які потрапили під перевірку;

— подати звітну декларацію за періоди, що настають після періоду, який потрапив під перевірку. При цьому в цій декларації слід нарахувати зобов’язанням за період починаючи з періоду поточного року, який настає за періодом, що не потрапив під перевірку, й до кінця року.

Якщо йдеться про неподання декларації з плати за землю або платник податку звітує з плати за землю щомісяця, то, якщо він:

— взагалі не подав декларацію, — йому слід подати звітну декларацію і нарахувати в ній податок за період, що настає за періодом, який потрапив під перевірку;

— звітував щомісця, — йому слід подавати наступну щомісячну декларацію з наведеними даними щодо нарахування податку з урахуванням помилки, що виявили фіскали.

До відома! Якщо буде уточнювати майбутні періоди до закінчення строку сплати за них, то не потрібно буде ні нараховувати самоштраф, ні пеню. Сплачувати донараховані зобов’язання за майбутні періоди поточного року слід у загальні строки сплати за майбутні періоди.

Бухгалтерський облік

Помилки минулого року. Якщо це помилка минуло року і її результат вплинув на розмір нерозподіленого прибутку, то, щоб її виправити, потрібно підкоригувати сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) на початок звітного року (п. 4 НП(С)БО 6). При цьому оскільки при перевірці податку на майно зазвичай донараховують податкові зобов’язанням, то слід скласти проводку: Дт 441 — Кт 641.

При донарахуванні зобов’язань за минулі періоди відбувається збільшення витрат і, відповідно, зменшення фінрезультату. Тому якщо донарахували зобов’язання платнику податку на прибуток, то доведеться ще й скоригувати сальдо нерозподіленого прибутку на розмір зменшення податку на прибуток на суму донарахованого податку на майно (Дт 641 — Кт 441), а також подати уточнюючу декларацію з податку на прибуток і зменшити податок до сплати.

Помилки поточного року. Якщо помилку допущено при нарахуванні податку за поточний календарний рік, то її виправляють шляхом унесення відповідних коригувань у поточному звітному періоді або:

— методом «сторно» — якщо зменшується сума відображеної операції. Так роблять, коли слід зменшити раніше нараховану суму податку;

— методом додаткових бухзаписів — якщо потрібно збільшити суму операції. Цим способом користуються, якщо слід донарахувати зобов’язанням з певного виду податку на майно

Виправлення помилок оформляється в місяці виявлення помилки бухдовідкою.

Що стосується нарахування штрафів і пені, то вони визнаються витратами того періоду, в якому узгоджено визначене контролерами податкове зобов’язання. А тому жодні коригування облікових показників у зв’язку з їх нарахуванням проводити не потрібно.

Крім того, якщо суб’єкт є квартальним платником податку на прибуток, то у разі донарахування майнових податків за минулі періоди (квартали) поточного року йому також доведеться уточнити й нарахований податок на прибуток за минулі квартали поточного року.

Приклад. Підприємство забуло нарахувати податкові зобов’язання за придбану земділянку за половину 2020 року й на 2021 рік. У результаті за 2020 рік занизило податкові зобов’язанням на 7000 грн, а за 2021 рік — на 6000 грн. Помилку виявили фіскали у червні й напраивли ППР.

Облік донарахування земподатку за ППР

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн

Дт

Кт

1

Донараховано земподаток за 2020 рік

441

641/ЗП

7000,00

2

Зменшено податок на прибуток

641/ПП

441

1260,00

3

Донараховано земподаток за 2021 рік

92

641/ЗП

6000,00

4

Сплачено донарахований земподаток

641

311

13000,00

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі