Теми статей
Обрати теми

Відпускні: якщо є винагорода за рік

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 31.05.2021 р. № 4711-06/29952-07

Висновок документа

Якщо ви розрахували та виплатили відпускні, а потім нарахували премію (річну чи квартальну) за місяці, що входять до розрахункового періоду, то необхідно здійснити перерахунок середньої зарплати з урахуванням частини премії, що відноситиметься до місяців розрахункового періоду

Середина літа... Хочеться насолоджуватися відпочинком і морем, та ми вас повертаємо до суворої реальності — до розрахунку відпускних.

З 12.12.2020 р. запрацювали нові правила розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100*. Про це ми писали у «Податки & бухоблік», 2020, № 102, с. 2. Оскільки окремі норми цього Порядку конче потребували пояснень, Мінекономіки надало їх на своєму сайті, а ми прокоментували в «Податки & бухоблік», 2021, № 3, с. 2. Про які норми йдеться? Зокрема, про ті, що стосуються включення до розрахунку премій та інших виплат, нарахованих за два місяці чи більш тривалий період.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

1. При розрахунку такі премії (виплати) розподіляємо за місяцями, ЗА які вони нараховані, пропорційно фактично відпрацьованим у них робочим дням. До розрахунку середньої включаємо розподілені суми премії за місяці, що увійшли до розрахункового періоду.

2. Якщо в подальшому працівникові нарахують виплати за місяці, що увійшли до розрахункового періоду, середню зарплату доведеться перерахувати заново та доплатити працівникові.

І якщо пункт 1 бухгалтерська спільнота прийняла, то щодо пункту 2 постійно звучить запитання: «Де це написано?». Дійсно, в Порядку № 100 немає норми, де було б прямо чорним по білому сказано: «Перераховуй!». Тут слід аналізувати Порядок в цілому. Саме на це звертає увагу Мінекономіки в листі, що коментується. А ми нагадаємо, що це відомство наділено правом роз’яснювати положення Порядку № 100. Розглянемо головні тези листа.

Розраховуємо середню зарплату за розрахунковий період. Якщо говоримо про відпускні, то в загальному випадку це 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки.

До розрахунку включаємо виплати, нараховані не в місяцях, а ЗА місяці розрахункового періоду. Так, в абзацах другому та третьому п. 3 Порядку № 100 зазначено, що всі виплати, в тому числі і премії, відносяться до доходу тих місяців, ЗА які вони нараховані. При цьому премії та інші виплати, які виплачуються за 2 — 12 місяців, враховують у частині, яка відноситься до тих місяців, що входять в розрахунковий період.

Тобто виплата може бути нарахована за межами розрахункового періоду, але за місяці, що увійшли до розрахункового періоду. І таку виплату слід уключити до розрахунку «відпускної» середньої зарплати.

Саме тому Мінекономіки наполягає, що після нарахування премії за певний період (наприклад, за квартал чи за рік), у разі коли місяці, за який вона нарахована, входять до розрахункового періоду, необхідно здійснити перерахунок середньої з урахуванням частини премії, що відноситиметься до місяців розрахункового періоду. Детально про проведення такого перерахунку можна прочитати в «Податки & бухоблік», 2021, № 32, с. 51.

Наостанок зазначимо, що планується знову підкоригувати Порядок № 100 та змінити механізм включення до розрахунку середнього заробітку премій та інших стимулюючих виплат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі