Теми статей
Обрати теми

ФОП закрився: чи можна виправити ЄП-помилку

Солошенко Людмила, податковий експерт
Виявили помилку в ЄП-декларації після того, як анулювали реєстрацію ФОП. Чи можна тепер її виправити?

На жаль, виправити помилку після закриття (анулювання) ФОП не вийде.

Позиція податківців у цьому питанні однозначна: такої можливості анульований підприємець не має. Чому?

Усе тому, що подавати податкову звітність мають право виключно платники податків. Такий обов’язок закріплений за платниками податків п.п. 16.1.3 ПКУ. Та й п. 46.1 ПКУ передбачено, що податкова декларація — це документ, який подається платником податків контролюючим органам у строки, встановлені законом. А тому й можливість виправлення помилок у раніше поданій звітності (у порядку, визначеному ст. 50 ПКУ) встановлена саме для платників податків.

А в цьому випадку підприємець анульований як платник податків. Тому

ні відзвітувати, ні уточнитися анульований платник уже не може

На це звертають увагу й податківці.

ФОП. Фіскали зазначають: внесення до ЄДР запису про припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця є підставою для зняття ФОП з обліку в контролюючих органах (пп. 65.10, 67.1.2 ПКУ). З огляду на це, для суб’єкта, що закривається, визначений останній звітний період, за який потрібно відзвітувати.

Для єдиноподатника, що припиняє діяльність, останнім звітним (податковим) періодом є період, у якому проведена держреєстрація припинення юрособи (п. 294.6 ПКУ). За цей період потрібно подати останню звітність. А також при ліквідації необхідно провести остаточні розрахунки з бюджетом, закрити поточні банківські рахунки тощо (детальніше про ліквідаційну процедуру див. «Податки & бухоблік», 2020, № 59, с. 80). Тому, підкреслюють податківці, у разі самостійного виявлення помилок у раніше поданій звітності фізособа- підприємець має право уточнити її показники лише до дати зняття з обліку (БЗ 129.02). І пізніше це зробити неможливо, оскільки особа платником податків більше не є.

Також врахуйте, що при ліквідації (закритті) податківці можуть провести перевірку (п.п. 78.1.7 ПКУ). Причому під час її проведення підприємець не має права подавати УР і уточнювати показники в податкових деклараціях за період, який перевіряється (п. 50.1 ПКУ).

Юрособи. Аналогічна ситуація і з підприємствами, які ліквідуються. Уточнитися після ліквідації (тобто внесення запису про припинення діяльності до ЄДР) не можна. Загалом, оскільки право подавати податкову звітність і, відповідно, вносити до неї зміни в порядку, визначеному ст. 50 ПКУ, надане виключно зареєстрованим платникам податків, то юридичні особи — платники податків, щодо яких у ЄДР унесено запис про припинення діяльності, не мають права уточнювати показники в раніше поданій звітності, у тому числі шляхом подання уточнюючого розрахунку (БЗ 129.02).

ПДВ-анулювання. І, до речі, схожого підходу податківці дотримуються й щодо виправлення ПДВ-помилок колишнім ПДВшником, ПДВ-реєстрація якого анульована. Фіскали пояснюють: обов’язок з подання податкової декларації з ПДВ і уточнюючого розрахунку до такої податкової декларації покладається на платника ПДВ. Враховуючи, що суб’єкт господарювання у разі анулювання ПДВ-реєстрації виключається з Реєстру платників ПДВ, то виправити помилки й подати уточнюючий розрахунок за період, у якому він був платником ПДВ, такий суб’єкт господарювання не може (БЗ 101.03). Тож виправити ПДВ-помилки після ПДВ-розреєстрації не вийде. Те саме податківці говорять і щодо виправлення помилок з ЄСВ (БЗ 201.06.01).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі