Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилки в рядку 21 ПДВ-декларації

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Виявили помилку в рядку 21 декларації з ПДВ. Як її виправлення вплине на ПДВ-декларацію наступних звітних періодів?

Одразу скажемо: якщо виправлення помилки в ряд. 21 ПДВ-декларації не вплинуло на значення ряд. 18 або ряд. 20.2 ПДВ-декларації за періоди, які настають за тим, що виправляється, то уточнюючий розрахунок (УР) подаємо тільки за один такий помилковий період. Тобто

жодним чином на майбутні періоди така помилка не впливає

В іншому випадку, коли виправлення помилки у від’ємному значенні (ВЗ) торкається зазначених вище рядків ПДВ-декларації наступних звітних періодів, наслідки будуть такими.

По-перше, за кожен звітний період, на який така помилка вплинула, необхідно подати УР.

Наприклад, помилки припустилися у квітні (занизили показник ряд. 21 на суму 20000 грн). Виявили помилку наприкінці липня. При цьому за травень до сплати (ряд. 18 декларації) було задекларовано 5000 грн, а за червень — 3000 грн.

Якщо витягнути невраховані 20 тис. грн (через УР до квітневої декларації), то доведеться подати ще й УР за травень і червень. Адже сума неврахованого ВЗ повністю перекриє зобов’язання й травня (5000 грн), і червня (3000 грн).

По-друге, значення з гр. 6 ряд. 21 УР останнього періоду, що виправляється, повинно потрапити до ряд. 16.2 декларації за той період, в якому поданий такий УР (п. 5 розд. VI Порядку № 21*). У нашому прикладі йдеться про суму 12000 грн (20000 - (3000 + 5000)).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Ось тільки з періодом, в якому буде заповнений ряд. 16.2, вийшла неув’язка. Причина, на наш погляд, криється у формулюванні, прописаному в п. 5 розд. VI Порядку № 21. Адже якщо строго дотримуватися цієї норми, то такий механізм виправлення коректно буде працювати тільки у разі надання УР після граничного строку подання поточної декларації (тобто з 21-го числа й до кінця такого місяця). Якщо УР подати до граничного строку подання поточної ПДВ-декларації, то така поточна декларація буде завідомо помилковою.

У нашому прикладі, подаючи УР за квітень і травень (із заповненою графою 6 ряд. 21) до граничного строку подання червневої декларації, ми вже знаємо про помилку, яка впливає на ряд. 18 червневої декларації. Але, формально, ми повинні, минувши червневу декларацію, перенести дані останнього УР (за травень) до ряд. 16.2 декларації за липень. Тобто подати декларацію за червень завідомо з помилкою.

Причому якщо показник графи 6 ряд. 21 УР має від’ємне значення (тобто помилка пов’язана із завищенням ВЗ), то формальне дотримання вимог Порядку № 21 може призвести до заниження погодженого ПДВ-зобов’язання за червень.

Вирішити таку дилему можна двома способами**.

** Див. також «Податки & бухоблік», 2019, № 83, с. 20.

(1) Якщо УР подаємо до подання поточної декларації, в якій помилка впливає на значення ряд. 18 або 20.2 декларації, відступаємо від вимог п. 5 розд. VI Порядку № 21 і втягуємо УР-дані в ряд. 16.2 такої поточної декларації (у нашому прикладі — у червневу ПДВ-декларацію).

До речі, саме так радять діяти податківці (див. 101.20 БЗ). Але майте на увазі: такий варіант йде в розріз із вимогами Порядку № 21, а тому безпечніше запастися індивідуальним роз’ясненням на своє ім’я.

(2) Дочекатися часового проміжку після граничного строку подання поточної декларації (з 21-го числа місяця і до кінця такого місяця) й подати УР за всі попередні звітні періоди (у тому числі за поточний період).

Згідно з нашим прикладом подаємо завідомо помилкову декларацію за червень, а після граничного строку подання цієї декларації (у проміжку між 23 і 26 липня) подаємо три УР: за квітень — червень.

У такому разі всі періоди будуть заповнені правильно, а від помилки ви позбавитеся остаточно. Щоправда, якщо помилка пов’язана із завищенням ВЗ і призвела до заниження ПЗ за червень, то при такому механізмі виправлення доведеться заплатити 3 % самоштрафу (карантинний мораторій на ПДВ-штрафи не поширюється).

Давайте на прикладі розглянемо виправлення саме такої помилки — пов’язаної із завищенням ВЗ.

Приклад. У декларації за квітень виявлена помилка — занизили ПЗ у ряд. 1.1 декларації на 4000 грн. Виправляємося у липні (до граничного строку подання декларації за червень).

Результат виправлення включаємо в поточну декларацію, керуючись роз’ясненням фіскалів (101.20 БЗ). Умови прикладу див. у табл. 1.

Таблиця 1. Умови прикладу

img 1

img 2

Рис. 1. Фрагмент УР за квітень 2021 року

img 3

Рис. 2. Фрагмент УР за травень 2021 року

Як бачимо, помилка квітня вплинула на розрахунки з бюджетом у травні (ряд. 18), тому виправляти треба обидва періоди (див. на с. 30 УР за квітень рис. 1 і за травень рис. 2).

Разом із першим УР до квітня на суму уточнення треба подати додатки Д1 (якщо на момент подання такого УР уточнюючі ПН не зареєстровані в ЄРПН) і Д2.

Разом з другим УР до травня подаємо тільки уточнюючий додаток Д2. А також треба сплатити суму недоплати за травень (900 грн) разом із 3 % самоштрафом (27 грн).

Якщо результат виправлення (гр. 6 ряд. 21 УР за травень) урахувати в декларації за липень (як того вимагає Порядок № 21), то треба подати декларацію за червень із завідомо заниженою сумою ПДВ до сплати (ряд. 18).

Для того щоб вийти на правильні дані в усіх звітних періодах, користуємося рекомендаціями фіскалів і відображаємо результат виправлень уже в ряд. 16.2 декларації за червень (див. табл. 2).

Таблиця 2. Порядок заповнення поточної декларації за червень

img 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі