Теми статей
Обрати теми

Помилки у від’ємному значенні

Солошенко Людмила, податковий експерт
Тепер поговоримо про виправлення помилок у від’ємному значенні. Оскільки таке значення є «перетікаючим» і переходить до наступної декларації, помилки в ньому можуть зачіпляти відразу декілька періодів. Розглянемо, як самовиправитися в такому разі.

Скільки УР подавати

Помилки у від’ємному значенні (ряд. 21 декларації) виправляють з урахуванням правил, установлених розд. VI Порядку № 21. Для виправлень

важливо простежити долю помилки та її вплив на наступні періоди

Тобто важливо встановити: впливала помилка в періодах після помилкового на розрахунки з бюджетом (податок до сплати — ряд. 18 або бюджетне відшкодування — ряд. 20.2) чи ні. Від цього залежить, скільки періодів доведеться виправляти і скільки УР подавати. Так:

— якщо помилка у від’ємному значенні була «перетікаючою», тобто в періодах після помилкового на розрахунки з бюджетом (ряд. 18 або 20.2) не впливала, то її виправляють, подаючи один УР до періоду помилки (п. 5 розд. VI Порядку № 21);

— якщо помилка у від’ємному значенні в періодах після помилкового впливала на розрахунки з бюджетом (ряд. 18 або 20.2), її виправляють, подаючи УР до кожного (!) звітного періоду, у якому помилка вплинула на розрахунки з бюджетом (п. 6 розд. VI Порядку № 21).

Ліміт-віконце (ряд. 19.1)

Зауважте: хоча за допомогою УР виправляють помилки минулих декларацій, при заповненні ліміт-віконця ряд. 19.1 УР зазначають значення «свіжого» реєстраційного лімітуна дату подання УР (тобто «старий» ліміт з «помилкової» декларації сюди не переписують).

З урахуванням цього ряд. 19.1 і 20 УР заповнюють так, як показано в табл. 1.

Таблиця 1. Заповнення ряд. 19.1 і 20 УР

Рядки УР

Як заповнювати графи УР:

гр. 4

гр. 5

гр. 6

19.1

у віконці ряд. 19.1 УР проставляють ліміт на дату подання УР

переносять дані з «помилкової» декларації

заповнюють з урахуванням «свіжого» ліміту на дату подання УР (проставленого у віконці ряд. 19.1)

виводять різницю (гр. 5 - гр. 4)

20

Якщо в «помилковій» декларації було БВ. Проте, якщо в «помилковій» декларації заявлялося бюджетне відшкодування (БВ), то при заповненні УР з’являються нюанси (припустимо, що БВ заявили правильно, помилка на нього не вплинула і потреби в коригуванні його суми немає). Тоді:

(1) якщо ліміт збільшився (тобто «свіжий» ліміт на дату подання УР > «старого» ліміту з «помилкової» декларації), то цілком можливо перерахувати гр. 5 за ряд. 19.1 і 20 УР з урахуванням «свіжого» ліміту на дату подання УР. Але при цьому суму БВ у гр. 5 за ряд. 20.2 УР переносимо таку ж, як і була, тобто як у гр. 4 (якщо, звісно, не виправляємо БВ-помилки);

(2) якщо ліміт зменшився (тобто «свіжий» ліміт на дату подання УР < «старого» ліміту з «помилкової» декларації), то перераховувати й урізувати старе БВ (тільки через зменшення ліміту, якщо в БВ не було помилок), на нашу думку, було б неправильно, оскільки не можна зменшити суму минулого відшкодування тільки тому, що зменшився ліміт. Для цього жодних підстав немає, адже «свіжий» ліміт до вже заявленого «старого» (і, можливо, навіть отриманого) БВ не має жодного стосунку.

Тому вважаємо, що в такому разі потрібно заповнити УР таким чином:

— у віконці ряд. 19.1 УР для довідки вписати «свіжий» ліміт на дату подання УР (як вимагає форма УР);

— гр. 5 за ряд. 19.1 і 20 УР заповнити з урахуванням «старого» (!) ліміту. Тобто гр. 5 ряд. 19.1 (суму перевищення) перерахувати з урахуванням «старого» ліміту, а суму БВ залишити колишньою (тобто в гр. 5 за ряд. 20.2 перенести дані з гр. 4 і під «свіжий» ліміт старе БВ не перераховувати).

А ось якщо в «помилковій» декларації заявили бюджетне відшкодування і збираємося виправити помилки в такому заявленому БВ та, скажімо, за УР дозаявити БВ (право на яке мали в помилковому періоді), то, судячи з усього, зробити це можна, якщо впишемося і в «старий», і у «свіжий» ліміт (тобто якщо виконується подвійна умова — одночасна відповідність двом лімітам). Так, на «старий» ліміт дивимося тому, що саме в такому розмірі мали право на БВ у помилковому періоді. Ну а «свіжий» ліміт також потрібно враховувати, оскільки заявити БВ у сумі, більшій за «свіжий» ліміт, не вийде. Адже заявлене відшкодування зменшує поточний ліміт через показник ∑Відшкод (у формулі ліміту з п. 2001.3 ПКУ). Ось і виходить, що якщо в «старий» ліміт уписалися, але «свіжий» ліміт зменшився, то заявити БВ у сумі, більшій за «свіжий» ліміт, не вийде.

Щоправда, зауважте: якщо передумали — хочете, наприклад, за допомогою УР заявити БВ за «мінусом», не заявленим у минулих періодах до БВ, або, навпаки, за УР «скасувати» БВ і знову повернути «мінус» у декларацію, то податківці такої можливості не допускають (не бачать підстав для подання УР). А пропонують, наприклад, заявляти БВ безпосередньо в поточній декларації (БЗ 101.25). Проте, вважаємо, це не стосується БВ-помилок, коли без УР ніяк не обійтися.

А ось із можливістю змінювати за допомогою УР напрям узгодженого бюджетного відшкодування (скажімо, з «грошового» з ряд. 20.2.1 на погашення інших держбюджетних платежів у ряд. 20.2.2 або навпаки) контролери погоджуються (БЗ 101.25, п. 5 розд. IV Порядку № 21). Хоча зазначають, що пускати БВ можна на ті з платежів, які повністю сплачуються до держбюджету і надходження яких не розподіляються в пропорціях між державним та місцевими бюджетами, — наприклад, на погашення акцизного податку, рентної плати, що не розподіляються (БЗ 101.25, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 62, с. 23).

Уточнюючі додатки

Якщо помилка зачепила рядки, до яких складають додатки, то разом з УР потрібно подати уточнюючі додатки. І якщо помилки припустилися в сумах (наприклад, додаємо або прибираємо суми), то заповнюємо відповідні уточнюючі додатки Д1, Д5, Д2, Д3 на дельту, тобто повністю їх правильно переписувати не потрібно (БЗ 101.24). Детальніше про заповнення уточнюючих додатків див. " Виправляємо помилки в додатках" цього номера.

Проте просто подати УР при виправленні помилок у від’ємному значенні іноді буває недостатньо. Адже якщо перехідне від’ємне значення дійшло до звітної декларації, то

після виправлень важливо правильно заповнити поточну декларацію

Тоді в декларації потрібно врахувати виправлення УР.

Перенесення даних УР до декларації

Якщо вплив помилки на періоди до звітного закінчився (тобто вплив помилки повністю усунувся «уточненками»), то після виправлень нічого з УР до декларації переносити не потрібно.

А ось якщо помилка докотилася до звітної декларації, то дані про від’ємне значення в декларації потрібно скоригувати. Для цього результати виправлень з УР переносять до декларації — до спеціального ряд. 16.2. При цьому, як передбачено п. 5 розд. VI Порядку № 21,

значення гр. 6 ряд. 21 УР (як збільшення, так і зменшення) враховують у ряд. 16.2 декларації за той (!) звітний період, у якому поданий УР

УР поданий до поточної декларації. Зверніть увагу, що п. 5 розд. VI Порядку № 21 вимагає в будь-якому випадку переносити УР-дані до ряд. 16.2 декларації за той період, у якому подавався УР, не надаючи значення тому, коли подавався УР («до» чи «після» поточної декларації), і незалежно від того, якою вийшла поточна декларація (від’ємною чи позитивною).

Проте якщо УР подавався до подання поточної декларації, яка при цьому виявилася позитивною (у якій виник податок до сплати), то якщо не врахувати вплив помилки, поточну декларацію доведеться подавати свідомо помилковою. Адже на момент її подання вже відомо про «перетікаючу» помилку.

Мабуть, вихід міг бути в тому, щоб у цій ситуації нехтувати нормами п. 5 розд. VI Порядку № 21 і переносити УР-дані вже безпосередньо до ряд. 16.2 поточної декларації, що подається після УР. Причому про цей варіант говорилося й у консультації БЗ 101.23. Як зазначали контролери, якщо УР подається до подання поточної декларації, у якій помилка впливає на значення ряд. 18 або 20.2, то дані УР враховуються вже в такій поточній декларації (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 3, с. 17).

Утім, повинні попередити, що деякі контролери на місцях такі дії не схвалюють. А закликають у цьому випадку діяти формально: поточну декларацію не чіпати (здавати такою, яка виходить), а дотримуватися правил п. 5 розд. VI Порядку № 21 і переносити дані УР до ряд. 16.2 декларації за період подання УР.

Тож цей момент краще погоджувати зі своїми контролерами.

Хоча ще, як варіант, можна виправлятися після подання поточної декларації. Тоді доведеться подати свідомо «помилкову» поточну декларацію, а після закінчення граничних строків її подання — УР до неї. Щоправда, якщо за УР випливуть ПЗ, доведеться розплатитися 3 % самоштрафом. Зате помилка буде виправлена остаточно.

УР-табличка після декларації (до ряд. 16.2). При перенесенні УР-даних до декларації і заповненні ряд. 16.2 також не забудьте відомості про УР зазначити в табличці «Дата/Номер/Сума, грн. (+/-)» після декларації (п.п. 5 п. 4 разд. V Порядку № 21).

Податківці радять її заповнювати за даними квитанції № 2, отриманої за УР. Тобто як дату з номером зазначати дату приймання і реєстраційний номер УР, визначені в другій квитанції (БЗ 101.23).

І для наочності — приклад.

Приклад. У декларації за липень виявили помилку — занизили ПЗ у ряд. 1 декларації на 2000 грн. Помилку виявили в кінці вересня. Рядки декларацій за липень і серпень заповнені так, як показано в табл. 2.

img 1

Оскільки помилка липня також вплинула на розрахунки з бюджетом у серпні (ряд. 18), то, щоб її виправити, подаємо два УР — до липня (див. рис. 1) і до серпня (див. рис. 2).

img 2

img 3

Разом з першим УР до липня потрібно подати уточнюючі додатки Д5 і Д2, а разом з другим УР до серпня — уточнюючий додаток Д2. А також сплатити суму недоплати за серпень (1400 грн.) разом з 3 % самоштрафом (42 грн.).

Оскільки помилку виявили і виправили у вересні, то результати виправлень потрібно врахувати при заповненні вересневої декларації. Для цього значення гр. 6 ряд. 21 останнього УР враховуємо в ряд. 16.2 декларації за вересень (тобто в декларації за той звітний період, у якому подавали УР). Тоді у вересневій декларації вийдемо на правильні дані (див. у таблиці з вихідними даними останню графу «Поточна декларація за вересень» і пояснення до неї у виносці).

висновки

  • Якщо помилка у від’ємному значенні вплинула на розрахунки з бюджетом у наступних періодах (ряд. 18.1 або 20.2), то подають декілька УР — до кожного з таких періодів.
  • У віконці ряд. 19.1 УР проставляють «свіжий» регліміт — на дату подання УР.
  • Якщо помилка докотилася до звітної декларації, то значення гр. 6 ряд. 21 УР переносять до ряд. 16.2 декларації за той період, у якому подавали УР (хоча БЗ 101.23 дозволяє врахувати виправлення вже в найближчій декларації).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі