Теми статей
Обрати теми

Амортизація під час реконструкції

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У нашого підприємства у власності адміністративна будівля. Одна частина будівлі (перший поверх) використовується в адміністративних цілях, а на другому поверсі плануємо провести реконструкцію з метою подальшого здавання його в оренду. Уся будівля значиться в нас як єдиний комплекс, а амортизація нараховується не поповерхово, а на всю будівлю загалом. Нам необхідно здійснювати нарахування амортизації в періоді реконструкції другого поверху на всю будівлю чи тільки на частину будівлі, що підлягає реконструкції? Чи амортизацію взагалі не потрібно нараховувати? (м. Харків)

Вважаємо, на час реконструкції частини будівлі (за умови, що вона значиться в обліку як єдиний об’єкт основних засобів) можна продовжувати нараховувати амортизацію на всю вартість будівлі як у бухгалтерському, так і в податковому обліках. Хоча деякі нюанси все ж таки є. Далі про все детальніше.

Відразу скажемо, для підприємств, які ведуть облік за МСФЗ-правилами, все простіше. Призупинення нарахування може бути тільки у двох випадках: (1) об’єкт класифікують як утримуваний для продажу або (2) об’єкт припиняють визнавати активом (§ 55 МСБО 16). Тобто амортизацію підприємство продовжує нараховувати на всю будівлю на період ремонту, поліпшення (реконструкції).

Якщо підприємство веде облік за правилами нацстандартів бухобліку, то згідно з п. 23 НП(С)БО 7 нарахування амортизації об’єкта основних засобів (ОЗ) припиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання і консервації.

Призупиняють нарахування амортизації починаючи з місяця, що настає за місяцем переведення ОЗ на реконструкцію. Поновлюють — починаючи з місяця, наступним за місяцем введення об’єкта в експлуатацію після реконструкції (п. 29 НП(С)БО 7, п. 29 Методрекомендацій № 561). Якщо роботи з поліпшення будуть проведені в межах одного місяця (початок і закінчення припадають на один місяць), то нарахування амортизації не припиняється.

Отже, призупинення амортизації можливе тільки при виконанні одночасно таких двох умов:

(1) у разі поліпшення або консервації;

(2) після виведення об’єкта ОЗ із експлуатації (що має бути оформлено документально) на строк більше місяця.

У частині нарахування/ненарахування податкової амортизації об’єкта ОЗ у період його поліпшення все ідентично. Призупиняється амортизація в бухобліку, призупиняємо її нарахування й у податковому обліку (лист ДПСУ від 26.10.2020 р. № 4401/ІПК/99-00-05-05-02-06 // «Податки & бухоблік», 2020, № 101, с. 28).

Зауважимо: з 23.05.2020 р. Законом № 466 були внесені зміни до п.п. 138.3.1 ПКУ, що забороняють здійснювати амортизацію за період невикористання ОЗ у господарській діяльності у зв’язку з їх модернізацією, реконструкцією, добудовою, дообладнанням і консервацією. А вже з 08.08.2020 р., завдяки Закону № 786, ця норма була знову підкоригована. На сьогодні пряма заборона на амортизацію в податковому обліку поширюється тільки на об’єкти ОЗ, що перебувають на консервації.

Із загальним випадком усе ясно, але у вашій ситуації відбувається реконструкція не всієї будівлі, а тільки її частини — другого поверху. При цьому в обліку будівля обліковується як єдиний об’єкт ОЗ, тобто немає поділу на окремі об’єкти ОЗ. У такому разі Мінфін свого часу зазначав (див. лист від 12.08.2008 р. № 31-34000-10-9/31548): будь-які вимоги про призупинення амортизації такого активу або його частини в НП(С)БО 7 відсутні, а отже, підприємство продовжує амортизувати будівлю повністю. Тільки в тому випадку, коли об’єкт ОЗ обліковується за частинами (окремими об’єктами обліку, наприклад окремо перший і другий поверхи), то при реконструкції окремої частини амортизацію на неї не нараховують.

Отже, оскільки облік будівлі ви ведете як єдиного комплексу — без поповерхового її поділу, нараховувати бухгалтерську й податкову амортизацію на період реконструкції ви продовжуєте в загальному порядку на всю споруду.

Наталя Альошкіна, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі