Теми статей
Обрати теми

Основний засіб під арештом: амортизації бути

Адамович Наталія, податковий експерт
Лист ДПСУ від 26.10.2020 р. № 4401/ІПК/99-00-05-05-02-06

висновки документа

1. Якщо основний засіб (ОЗ) тимчасово не використовується (перебуває під арештом), то податкова амортизація нараховується, якщо її нараховують і в бухобліку.

2. Не підлягають амортизації ОЗ, не призначені для використання в госпдіяльності, і ті, що перебувають на консервації

Розрахунок податкової амортизації здійснюється за бухобліковими правилами згідно з національними або міжнародними стандартами (п.п. 138.3.1 ПКУ) з урахуванням обмежень з пп. 14.1.138, 138.3.2 — 138.3.4 ПКУ. При нарахуванні/ненарахуванні податкової амортизації платники повинні орієнтуватися виключно на бухобліковий порядок. Хоча заборони на податкову амортизацію, які не завжди збігаються з бухобліком, усе ж таки є (пп. 138.3.1, 138.3.2 ПКУ). Наприклад, заборона на амортизацію невиробничих ОЗ.

До тимчасового простою об’єктів ОЗ податківці вчергове підійшли розумно (див. також лист ДПСУ від 21.09.2020 р. № 3935/ІПК/99-00-05-05-02-06 // «Податки & бухоблік», 2020, № 86, с. 27). Вони вважають, якщо об’єкт ОЗ (у запиті — транспортний засіб) призначений для використання в госпдіяльності, але тимчасово не використовується (перебуває під арештом через ДТП), а нарахування амортизації в бухобліку не припиняється, то й у податковому обліку нараховувати її потрібно.

За правилами пп. 23 і 29 П(С)БО 7 «Основні засоби» нарахування амортизації здійснюють протягом строку корисного використання (експлуатації) і призупиняють тільки при виконанні одночасно таких двох умов:

1) у разі проведення поліпшень (реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання) або консервації;

2) після переведення об’єкта на проведення цих заходів. Тобто, по суті, після виведення об’єкта ОЗ із експлуатації (що має бути оформлено документально).

Жодних інших подій там не значиться. Тому при тимчасовому простої ОЗ бухгалтерську амортизацію не припиняють. А отже, нараховують амортизацію й у податковому обліку.

До того ж очевидно, що тимчасове перебування транспортного засобу, призначеного для використання в госдіяльності, на штрафмайданчику ніяк не робить його невиробничим. Просто його використання тимчасово обмежене. Тому підстав для зупинення податкової амортизації немає.

Висновки податківців можна поширити й на тих, хто веде облік за МСФЗ. Нагадаємо, МСФЗшники за приписами § 55 МСБО 16 «Основні засоби» бухамортизацію взагалі не припиняють, якщо актив не використовують або він вибуває з активного використання, до його повної амортизації.

Навіть якщо простій (тимчасове невикористання) ОЗ затягується, такий уже довгостроковий простій вважати консервацією не можна. Консервація ОЗ — особлива процедура, що проводиться згідно з Положенням, затвердженим КМУ від 28.10.97 р. № 1183. Являє собою комплекс заходів, спрямованих на довгострокове (але не більше трьох років) зберігання ОЗ підприємств у разі припинення виробничої та іншої господарської діяльності з можливістю подальшого відновлення їх функціонування (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 72, с. 16). І не має нічого спільного з арештом та зберіганням об’єкта ОЗ на штрафмайданчику, навіть якщо в цей період підприємство тимчасово не працює.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі