Теми статей
Обрати теми

Держпідприємствам — нову форму для розрахунку дивідендів

Нестеренко Максим, податковий експерт
За матеріалами категорії 102.09 Бази знань

Зі статті в «Податки & бухоблік», 2021, № 11, с. 16 ви вже знаєте про проєкт нового Розрахунку для сплати держдивідендів. Так от, 16.03.2021 р. він був затверджений наказом Мінфіну від 12.01.2021 р. № 4. А до цього користувались формою, затвердженою наказом ДПАУ від 16.05.2011 р. № 285.

Висновок документа

Державні унітарні підприємства (далі — УП) за І квартал 2021 року ще застосовують стару форму Розрахунку, а починаючи з півріччя — нову

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) прирівнюється до декларації (п. 46.1 ПКУ). Для частини чистого прибутку звітними періодами є: квартал, півріччя, три квартали, рік (абзац п’ятий п. 46.2 ПКУ). Причому незалежно від того, як УП подають власне прибуткову декларацію — як квартальники чи як річники (див. БЗ 102.09).

Тому за квартал, півріччя і три квартали УП подають Розрахунок протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 ПКУ). Натомість за рік Розрахунок подається протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.6 ПКУ). Адже Розрахунок складається наростаючим підсумком.

Складність у тому, що новий Розрахунок набирає чинності посеред року. Як її розв’язали податківці, посилаючись на п. 46.6 ПКУ, див. у рамочці вище.

Зверніть увагу! Оскільки Розрахунок складається наростаючим підсумком, у нову форму доведеться переносити показники зі старої форми. У принципі, складнощів із цим бути не повинно, адже усі основні рядки Розрахунку фактично збереглися за змістом, хоча в більшості своїй змінили номери.

Висновок документа

Підприємства з держчасткою (далі — ПДЧ) за 2020 рік подають Розрахунок за новою формою, а за 2021 рік — за старою. При цьому з 01.07.2021 р. вони можуть подавати уточнюючий Розрахунок за новою формою

ПДЧ теж подають Розрахунок у строки, встановлені ПКУ. Але, на відміну від УП, роблять це один раз на рік, до 1 липня року, наступного за звітним (п.п. 49.18.7 ПКУ).

Виходячи із цього, Розрахунок за новою формою ПДЧ податківці рекомендують вперше подавати за 2021 рік (тобто до 01.07.2022 р.). І, звичайно, жодних питань з переносом інформації зі старої форми в нову у ПДЧ не буде. Переносити нема чого. Щодо 2020 року, то, як ми і прогнозували, за нього востаннє мала подаватися стара форма Розрахунку.

А якщо потрібно буде виправити помилки в Розрахунку за 2020 рік чи за більш ранні періоди? Тоді починаючи з 01.07.2021 р. (тобто коли остаточно перестали приймати Розрахунки за старою формою) для самовиправлення вже використовується Розрахунок за новою формою. Недарма цю форму навіть доповнили спеціальним розділом для виправлення помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі