Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів осіб з інвалідністю

Савченко Олена, налоговый эксперт
Приймаючи на роботу особу з інвалідністю, роботодавця цікавить запитання: чи є якісь пільги в оподаткуванні доходів працівників з інвалідністю, наприклад, зарплати, матдопомоги, оплати навчання? Що ж, давайте пошукаємо відповіді на це запитання разом.

Оплата праці. Зарплату і лікарняні, нараховані працівникам з інвалідністю, оподатковуємо ПДФО та ВЗ у загальному порядку.

Такі працівники можуть у загальному порядку зменшити базу оподаткування ПДФО на суму податкової соціальної пільги (ПСП). Причому ПКУ для тих працівників, яким встановлено I або II групу інвалідності, передбачені спеціальні ПСП. Так, наприклад, підвищену ПСП (у 2021 році — в розмірі 1702,50 грн) надають особам з інвалідністю I або II групи, у тому числі з дитинства (п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ). А ось особам з інвалідністю I і II груп, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону про ветеранів війни, п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ надає право на «максимальну» ПСП у розмірі 2270 грн.

Матдопомога. Нецільова благодійна допомога (п.п. 170.7.3 ПКУ), цільова благодійна допомога на лікування (п.п. «а» п.п. 170.7.4 ПКУ), допомога на лікування та медичне обслуговування (п.п. 165.1.19 ПКУ) надаються працівникам з інвалідністю в загальному порядку. Але у підприємства ще є можливість надання працівникові з інвалідністю неоподатковуваної цільової благодійної допомоги на його реабілітацію (абзац другий п.п. «а» п.п. 170.7.4 ПКУ). Умови для її неоподаткування такі:

1) благодійник має бути резидентом України;

2) допомога надається безпосередньо протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам для компенсації вартості платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації;

3) набувач допомоги документально підтвердив необхідність отримання платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації.

Розмір цієї допомоги ПКУ не обмежений. Надають її на підставі заяви працівника, до якої слід додати документи, що підтверджують необхідність отримання платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації.

У додатку 4 ДФ цю допомогу відображають з ознакою доходу «169». ВЗ із такої допомоги не утримують. ЄСВ також немає (див. п. 3.31 Інструкції № 5).

Навчання. Підпункт 165.1.21 ПКУ виводить зі складу оподатковуваних доходів суми, сплачені на користь навчального закладу, за здобуття освіти, підготовку або перепідготовку фізичної особи при виконанні певних умов (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 65).

Але працівникам з інвалідністю законодавець надав додаткові можливості для отримання навчання за рахунок суб’єктів господарювання, яке не оподатковується ПДФО і ВЗ. Так, не включають до оподатковуваного доходу суму цільової благодійної допомоги на навчання, якщо одночасно виконані такі три умови (п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ): благодійник — резидент — юридична або фізична особа; допомогу перераховано безпосередньо навчальному закладу; допомогу надано з метою оплатити вартість навчання або додаткові послуги з навчання особи з інвалідністю.

Така неоподатковувана цільова благодійна допомога на навчання не обмежена розміром. Підставою для її надання є заява працівника з інвалідністю.

У додатку 4ДФ Податкового розрахунку таку допомогу на навчання відображають з ознакою доходу «169».

ВЗ не буде. ЄСВ також немає (підстава — вона зазначена в п. 14 розд. I Переліку № 1170).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі