Теми статей
Обрати теми

Резерв відпусток і ставка ЄСВ

Савченко Олена, налоговый эксперт
Наше підприємство з цього року зобов’язане формувати резерв відпусток. Для визначення його суми важлива ставка ЄСВ. Але як бути, якщо на підприємстві працюють особи з інвалідністю? Адже до їх бази застосовується пільгова ставка внеску 8,41 %. Чи її можна не брати до уваги для «резервних» цілей? (м. Львів)

Створення резерву відпусток — це вимога одночасно двох бухстандартів — п. 13 П(С)БО 11 і п. 7 П(С)БО 26. Причому вона є обов’язковою для більшості юросіб. І лише мікропідприємства, підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів і витрат згідно із законом (наразі це платники єдиного податку групи 3), та непідприємницькі товариства резерви можуть не створювати.

Загалом головна мета створення резерву відпусток — рівномірно розподілити відпускні витрати протягом усього року.

Порядок розрахунку резерву відпусток такий. Розрахунок суми резерву здійснюємо щомісячно. Для цього множимо суму фактично нарахованої працівникам заробітної плати за місяць без урахування відпускних (ЗП) на два коефіцієнти, а саме коефіцієнт резервування (Кр) і на коефіцієнт, що збільшує резерв відпусток на суму ЄСВ (КЄСВ) (див. абзац другий п. 14 П(С)БО 11).

Для зручності наведемо розрахунок суми щомісячних відрахувань на створення резерву відпусток (РВ) у вигляді формули:

РВ = ЗП х Кр х КЄСВ.

У свою чергу, Кр визначають як відношення річної планової суми на оплату відпусток (Вп) до загального планового фонду оплати праці (без урахування відпускних і компенсації за невикористану відпустку) (ФОПп):

Кр = Вп : ФОПп.

Коефіцієнт, що збільшує резерв відпусток на суму ЄСВ, визначають за формулою:

КЄСВ = 1 + СЄСВ : 100, де СЄСВ — ставка ЄСВ, що діє в поточному році.

Обидва коефіцієнти (Кр і КЄСВ) розраховують один раз на весь майбутній рік. Перераховувати їх доведеться тільки в тому випадку, коли протягом року на підприємстві переглядають планові показники загальної річної суми на оплату відпусток, загального фонду оплати праці, а також якщо законодавці змінять ставку ЄСВ.

Майте на увазі: нарахований резерв використовують для відшкодування лише тих витрат, для покриття яких він був створений (п. 17 П(С)БО 11). Відповідно за рахунок резерву відпусток нараховують оплату основного та додаткових відпусток, компенсацію за невикористану відпустку, а також ЄСВ, нарахований на ці суми.

Тобто виходить, що сума витрат на створення резерву відпусток має бути розрахована відповідно до розміру планованих у майбутньому витрат. Тож якщо на момент формування такого резерву у вас працюють особи, для яких діють пільгові ставки ЄСВ, то достовірно визначити суму забезпечення (резерву) можна, застосувавши саме цю пільгову ставку ЄСВ.

Тобто суму резерву відпусток під працівників з інвалідністю доведеться розраховувати окремо

Нагадаємо, що звичайні роботодавці нараховують ЄСВ за ставкою 22 % на базу нарахування звичайних працівників, а із зарплати працівників з інвалідністю стягують ЄСВ у розмірі 8,41 %.

Зверніть увагу: суми створених забезпечень визнають витратами. Тому формування резерву відпусток для осіб з інвалідністю з урахуванням завищеної ставки ЄСВ (тобто за ставкою 22 %) позначиться викривленням фінрезультату і, як наслідок, розміру оподатковуваного прибутку.

Детальніше про резерв відпусток див. «Податки & бухоблік», 2020, № 27.

Олена Савченко, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі