Теми статей
Обрати теми

Медогляд працівників з інвалідністю: чи є особливості

Савченко Олена, налоговый эксперт
Якщо на підприємстві працюють особи з інвалідністю, чи є особливості проходження такими особами попередніх і періодичних медоглядів? Чи можемо ми відсторонити від роботи особу з інвалідністю, якщо вона не пройшла огляд на дату, зазначену в довідці МСЕК? (м. Мелітополь)

Законодавство зобов’язує роботодавців проводити медичні огляди окремих категорій працівників. Так, зокрема, роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядів працівників, зайнятих на важких роботах; роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці; роботах, де є потреба у професійному доборі.

Обов’язковий медичний огляд повинні щорічно проходити всі працівники віком до 21 року, а працівники до 18 років — ще й при прийнятті на роботу*. Такі медогляди назвемо трудовими.

* Детальніше про те, які категорії працівників зобов’язані проходити медогляди, ми писали в спецвипуску «Податки & бухоблік», 2019, № 93.

Крім того, санітарне законодавство зобов’язує проходити профілактичні медогляди працівників, чия професійна або інша діяльність пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити розповсюдження інфекційних захворювань та/або виникнення харчових отруєнь.

При цьому законодавство не містить вимоги обов’язкового проходження працівником з інвалідністю трудових і профілактичних медоглядів лише з тієї причини, що він є особою з інвалідністю.

Тобто працівники з інвалідністю проходять обов’язкові медогляди на загальних підставах згідно з вимогами трудового законодавства.

Водночас роботодавець зобов’язаний, зокрема, створювати для осіб з інвалідністю умови праці з урахуванням рекомендацій МСЕК та індивідуальної програми реабілітації, вживати додаткові заходів безпеки, що відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників (ст. 12 Закону про охорону праці, ч. 3 ст. 18 Закону № 875).

Враховуючи особливий статус осіб з інвалідністю, для них існують ще «свої» огляди. Зокрема, абзацом першим п. 22 Положення № 1317 встановлено, що повторний огляд осіб з інвалідністю з нестійкими, оборотними змінами та порушеннями функцій організму з метою визначення ефективності реабілітаційних заходів, стану здоров’я і ступеня соціальної адаптації проводиться раз на один — три роки.

Строк, до якого встановлена група інвалідності, і дата чергового повторного огляду в МСЕК зазначаються в довідці до акта огляду МСЕК. У цій же довідці МСЕК дає висновок про умови та характер праці для особи з інвалідністю. Чи можна відсторонити працівника, якщо він не пройшов такий огляд? Вважаємо, що ні. І ось чому.

Дійсно, ст. 46 КЗпП передбачені підстави для відсторонення від роботи працівників за певних обставин. Одна з таких підстав: ухилення від обов’язкових медичних оглядів.

При цьому, вважаємо, до обов’язкових медичних оглядів тут слід відносити трудові та профілактичні огляди.

Повторні огляди осіб з інвалідністю до таких не належать. Громадянин може відмовитися як від проходження МСЕК, так і від повторних оглядів, наприклад, тому, що не бажає мати статусу особи з інвалідністю. Отже, роботодавець не має права відсторонити такого працівника від роботи на тій підставі, що він не пройшов такий медогляд для підтвердження групи інвалідності згідно з довідкою МСЕК.

Олена Савченко, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі