Теми статей
Обрати теми

Переведення боргу не проблема для спрощенця

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ГУ ДПС у Тернопільській обл. від 15.04.2021 р. № 1552/ІПК/19-00-18-02-18

Висновок документа

Зарахування грошових коштів на рахунок платника ЄП групи 3 як оплата іншим госпсуб’єктом дебіторської заборгованості боржника в розумінні п. 291.6 ПКУ вважатиметься розрахунком у грошовій формі

Після відвантаження товарів чи надання послуг кожний суб’єкт, в тому числі і платник ЄП, очікує на оплату від покупця (замовника). Але бувають випадки, коли останній розрахуватися за поставлені товари чи надані послуги зі своїм кредитором — платником ЄП не може. І тоді покупець починає вигадувати різні варіанти виходу з ситуації.

Інколи він пропонує, щоб за нього розрахувався інший суб’єкт, тобто щоб кредитор — платник ЄП здійснив переведення боргу.

Нагадаємо: переведення боргу передбачає заміну боржника, причому відбувається це тільки за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом (ст. 520 ЦКУ). При здійсненні такої операції зобов’язання (як і кредитор у ньому) не змінюється, змінюється тільки боржник. Але у старого боржника зобов’язання припиняються, а новий боржник вступає в зобов’язання і зобов’язаний виконати борг перед кредитором.

Ураховуючи такі пертурбації у кредитора — платника ЄП виникає запитання: чи можна йому здійснювати таку операцію?

Уся справа в тому, що єдиноподатникам заборонено здійснювати негрошові розрахунки. Це прямо зазначено в п. 291.6 ПКУ. У ньому говориться, що платники ЄП груп 1 — 3 повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Тому платників ЄП, які збираються здійснювати переведення боргу, цікавить, чи не призведе така операція до негрошових розрахунків.

Ми завжди вважали, що єдиноподатник, який здійснює таку операцію, під обмеження з п. 291.6 ПКУ взагалі не потрапляє (див. «Податки & бухоблік» 2019, № 19, с. 13). Річ у тому, що переведення боргу не є формою розрахунків, оскільки тут просто відбувається зміна осіб, які беруть участь у погашенні зобов’язань. Головне для кредитора-єдиноподатника — щоб оплата від нового боржника за відвантажені первісному боржникові товари надійшла у грошовій формі.

Водночас не було впевненості, що фіскали погодяться з цим висновком. До того ж вони були категорично проти, щоб єдиноподатники здійснювали операції переуступки прав вимоги за зобов’язаннями (див. лист ДПСУ від 25.07.2019 р. № 3470/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, 107.01.03 БЗ // «Податки & бухоблік», 2019, № 60, с. 8). Щодо переведення боргу фіскали чомусь прямо не говорять. Але в тих роз’ясненнях, в яких говориться про переуступку права вимоги, вони постійно згадують про переведення боргу. А тому у всіх склалося чітке враження, що фіскали заборонять платникам ЄП здійснювати і переведення боргу.

Таке враження було, доки не з’явився лист, що коментується. У ньому податківці проаналізували положення різних нормативно-правових актів і заявили, що переведення боргу, в результаті якого кредитор — платник ЄП групи 3 отримає грошові кошти на рахунок як оплату іншим суб’єктом дебіторської заборгованості боржника, є розрахунком у грошовій формі. Тобто, здійснивши таку операцію, спрощенець правила перебування на ЄП не порушив. Отримані кошти від нового боржника він має включити до свого оподаткованого доходу і жити життям спрощенця й далі.

Доволі слушний висновок. Його можна брати на озброєння кожному спрощенцю. Хоча для більшої впевненості радимо отримати і собі таке роз’яснення. А то, може, це був усього-на-всього одноразовий аукціон небаченої щедрості. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі