Теми статей
Обрати теми

Про мораторій не чули, або Перевірки в карантин

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи актуально наразі говорити про податкові перевірки? Та ще й присвячувати їм цілий номер? Виявляється, що так. Бо ж уже звичний нам карантинний мораторій насправді не є абсолютною забороною будь-яких перевірок. Є питання, з яких податківці вас усе одно перевіряти будуть. До того ж Кабмін підважив саму ідею мораторію своїм одіозним рішенням. Одним словом, про сучасні реалії податкових перевірок — у нашому сьогоднішньому номері!

Період дії мораторію

Правовою підставою для нині діючого порядку податкових перевірок є п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Він проголошує мораторій (тобто заборону) на проведення перевірок податковими органами.

Тобто за загальною ідеєю мораторій стосується не лише перевірок щодо дотримання податкового законодавства, але й тих перевірок, предметом яких є дотримання іншого законодавства, контроль за яким покладено на податкову (наприклад, РРО-законодавства).

Мораторій розпочав діяти з 18.03.2020 р. і буде діяти по останній календарний день (включно) місяця, в якому завершиться дія загальнонаціонального карантину.

Наразі карантин діє до 30.06.2021 р. (див. постанову КМУ від 21.04.2021 р. № 405). Тобто мораторій на перевірки буде діяти щойнаменше до цієї дати.

Заборонені перевірки

Карантинний мораторій поширюється на дві категорії податкових перевірок — документальні й фактичні. Охарактеризуємо кожну з цих категорій. Для зручності наведемо інформацію в таблиці.

Перевірки, на які діє карантинний мораторій

Вид перевірки

Характеристика

Документальна планова

Тут ідеться про перевірки, які податківці проводять на підставі плану-графіка на поточний рік (п. 77.1 ПКУ). Мораторій на відповідно до ПКУ стосується всіх без винятку документальних планових перевірок, які відповідно до плану-графіка мали проводитися в період дії мораторію. Після завершення карантину ці перевірки включать до оновленого плану-графіка. Детально про план-графік перевірок читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 27, с. 20.

Увага! Постанова № 89 фактично всупереч нормі ПКУ дозволяє проводити документальні планові перевірки юросіб (див. «Процедура планової перевірки»)

Документальна позапланова

Такими є перевірки, що проводяться за наявності хоча б однієї з підстав, перелічених у п. 78.1 ПКУ. Власне, ПКУ робить із цього правила лише два винятки — для перевірок з підстав, що їх визначено пп. 78.1.7, 78.1.8 ПКУ.

Також значну кількість документальних позапланових перевірок дозволяє постанова № 89

Фактична

Це — перевірки, які проводяться без попередження платників згідно зі ст. 80 ПКУ. Із цього правила, власне, ПКУ робить чимало винятків (див. наступний підрозділ статті). Щодо постанови № 89, то вона додаткових винятків для фактичних перевірок не встановлює. Хіба що дозволяє завершити ті фактичні перевірки, які мораторій обірвав 18.03.2020 р.

Дозволені перевірки

Камеральні перевірки проводяться у звичайному режимі, адже мораторій жодним чином їх не зачіпає. Тож зосередимо основну увагу на дозволених у мораторій документальних та фактичних перевірках.

Власне, п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлює тут низку винятків. Тобто окреслює ситуацію, коли платника, незважаючи на мораторій, таки можуть перевірити.

Ці винятки визначені законом, тож підстав сумніватися у законності перевірок із зазначених питань під час карантину — немає. Наведемо винятки у таблиці!

Перевірки, дозволені під час мораторію

Вид перевірки

Характеристика

Документальна позапланова

ПКУ дозволяє проводити документальні позапланові перевірки у випадку:

— реорганізації юрособи (крім перетворення), припинення юрособи або ФОП, закриття постійного представництва чи філії, порушення провадження про визнання платника банкрутом податків або поданння заяви про зняття платника з обліку (п.п. 78.1.7 ПКУ);

— заявлення бюджетного відшкодування або наявності в декларації ПДВ-мінуса на суму більше 100 тис. грн (п.п. 78.1.8 ПКУ) (див. «План перевиконаємо, або Позапланові перевірки»)

Фактична

ПКУ дозволяє проводити фактичні перевірки з питань:

— обліку, ліцензування, виробництва, зберігання, транспортування та обігу пального, спирту, алкоголю та тютюнових виробів;

— цільового використання платниками пального та спирту;

— обладнання акцизних складів лічильниками витрати та/або рівня;

— здійснення функцій у сфері виробництва і обігу спирту, алкоголю, тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених пп. 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 ПКУ.

Фактичні перевірки з інших питань (навіть якщо йдеться про того самого платника) — заборонені до кінця мораторію

Постанова розбрату

Йдеться про постанову № 89, яка розширила перелік перевірок, дозволених під час мораторію. Дозволено проводити:

1) тимчасово призупинені документальні та фактичні перевірки, які були розпочаті до 18.03.2020 р. і не завершені;

2) планові перевірки (згідно з п. 77.4 ПКУ);

3) документальні позапланові перевірки за пп. 78.1.1 і 78.1.4 ПКУ (стосовно юросіб з «ризикового» переліку, що сформували податковий кредит). Докладніше читайте «План перевиконаємо, або Позапланові перевірки»;

4) документальні позапланові перевірки порушень граничних строків ЗЕД-розрахунків;

5) документальні позапланові перевірки:

— через те, що податкова виправляє колег нижчого рівня (п.п. 78.1.12 ПКУ);

пов’язані з трансфертним ціноутворенням (пп. 78.1.14, 78.1.15 та 78.1.16 ПКУ).

Усі ці перевірки заборонені до закінчення мораторію згідно з ПКУ, але згідно з постановою № 89 вони з 09.02.2021 р. уже дозволені. Ми продовжуємо наполягати, що Кабмін своєю постановою не мав права звужувати сферу дії закону. Докладніше про це — у «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі