Теми статей
Обрати теми

Бенефіціари у юросіб 2.0: старт відкладається на місяць!

Амброзяк Наталя, юрист
Наказ Мінфіну від 19.03.2021 р. № 163

Висновок документа

Мінфін затвердив форму і зміст структури власності, запустивши цілу низку важливих бенефіціарних новинок Закону України від 06.12.2019 р. № 361-IX

Але! Наказ, що коментується, набуде чинності через місяць після його офіційного опублікування! На момент написання статті його ще не опублікували. Поки чекаємо. ☺

На що вплине наказ? 1. Юрособи, зареєстровані до 28.04.2020 р., повинні будуть подати структуру власності + «бенефіціарні» документи протягом 3 місяців з дня набуття чинності наказом. Тобто

чекаємо ще 1 місяць з дати його опублікування

Юрособи, зареєстровані після 28.04.2020 р., формально не повинні подавати документи, адже це треба було робити під час держреєстрації. Але оскільки форму і зміст структури власності довго не затверджували, то, швидше за все, юрособам, зареєстрованим в період з 28.04.2020 р. по дату набрання чинності наказом, теж доведеться подавати документи. Строк для подання щодо них не встановлений, але ми рекомендуємо не зволікати.

2. Структуру власності і «бенефіціарні» документи доведеться подавати при більшості реєстраційних дій. Наприклад, при внесенні змін до даних про юрособу з ЄДР.

3. У 2022 році стартує щорічне підтвердження даних про бенефіціарів (подання заяви за формою 6, затвердженою наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5).

Куди і що подаватимемо через місяць? Держреєстратору (через ЦНАП/поштою) або нотаріусу, а незабаром і через портал «Дія» або сайт «Он-лайн будинок юстиції».

Якщо просто вноситимете дані про бенефіціарів (без внесення якихось додаткових змін), то треба подати:

— заяву за формою 2 (затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5), якщо відправляємо поштою, то засвідчуємо підписи на заяві нотаріально;

— структуру власності;

— витяг, виписку або інший документ, що підтверджує держреєстрацію юрособи-нерезидента (якщо засновник — нерезидент);

для бенефіціарів — нерезидентів і резидентів (у яких паспорт-книжечка), — нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу.

Рішення загальних зборів не потрібне.

Що за структура власності? Структура власності — документ довільної форми, де ви схематично зображуєте дані про усіх власників юрособи (тих, хто прямо або опосередковано* володіє юрособою або має значний вплив на ухвалення рішень щодо діяльності цього госпсуб’єкта).

* Наприклад, у юрособи 1 є засновник — юрособа 2. Засновники юрособи 2 будуть опосередковано володіти юрособою 1.

Вказувати треба не лише бенефіціарів, а й усіх без винятку власників. Зразки оформлення див. за посиланням: mof.gov.ua/uk/samples_of_drawing_up_a_schematic_representation_of_the_ownership_structure-517.

Про те, хто має подавати «бенефіціарні» документи, хто такі бенефіціари, в які строки подавати щорічне підтвердження та що буде, якщо «бенефіціарні» документи не подати, говоритимемо в одному з найближчих номерів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі