Теми статей
Обрати теми

Таксі в робочих поїздках містом

Адамович Наталія, податковий експерт
Практично кожне підприємство стикається з тим, що його працівники, виконуючи трудові функції, користуються послугами таксі. Що із цього приводу говорять податківці? Як безподатково організувати такі робочі поїздки? Давайте розбиратися.

Документальне оформлення

Як і для попередньої ситуації (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 49, с. 15), податківці в листі ГУ ДПС у м. Києві від 26.02.2021 р. № 719/ІПК/26-15-04-09-11 наполягають, що компенсацію вартості таксі на робочі поїздки містом підприємство повинне передбачити в колективному договорі в розділі «Соцпільги та гарантії». Якщо колдоговору немає, то в трудових договорах із працівниками, Положенні про соціальний пакет або наказі про користування послугами таксі. Тобто формально підводять і компенсацію витрат на таксі в робочих поїздках містом під соцпакет.

Чим це загрожує? Прописавши такі зобов’язання в колективному або трудовому договорі, підприємство зобов’язане буде враховувати компенсацію працівникові робочих поїздок на таксі містом, пов’язаних із виконанням трудових функції, як виплату, що включається до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5, з усіма можливими податковими наслідками для працівника:

1) у частині ПДФО, ВЗ — визнавати організацію/компенсацію вартості таксі іншим доходом працівника (з ознакою в 4ДФ «127») або додатковим благом (з ознакою доходу в 4ДФ «126»);

2) у частині ЄСВ — ФОП-компенсацію проїзду на таксі включати до бази для нарахування 22 % ЄСВ.

Прописувати обов’язок компенсації працівникам проїзду на таксі в робочих цілях у колективному/трудовому договорі або окремому соцпакетному положенні не можна

Проїзд на таксі в робочих поїздках містом однозначно не дохід і не додаткове благо працівника, оскільки він катається за дорученням підприємства. Витрати на таксі суто у робочих справах містом не можуть бути доходом працівника, так само як використання комп’ютера або столу-стільця, навіть якщо роботодавець їх орендує в іншої особи.

Проїзд на таксі в робочих цілях слід розглядати як витрати підприємства, пов’язані з госпдіяльністю, а не дохід працівника. Оптимальний варіант для підприємства — уникати компенсаційного варіанта, а замість цього для організації робочих поїздок на таксі по місту укласти договір з перевізником (таксі).

ПДФО, ВЗ

За умови встановлення зв’язку отримання послуг з перевезення із здійсненням госпдіяльності підприємства підстав для нарахування ПДФО і ВЗ немає.

Зрозуміло, усе це повинно супроводжуватися оформленням відповідних документів. Факт документального підтвердження використання послуг таксі в цілях виробничої необхідності самі податківці не проти оформляти через видачу працівникам підприємства талонів на проїзд у таксі. З таким варіантом оформлення погоджується й суд (див. постанову ВС від 31.05.2021 р. у справі № 540/356/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/97357116). У такому разі підприємство повинне мати:

1) наказ керівника, що встановлює порядок користування працівниками послугами таксі, а також відповідальну особу за облік талонів та їх видачу працівникам на робочі поїздки на таксі;

2) документ (журнал), в якому за кожною поїздкою працівника в робочих цілях (виданому працівникові талону) фіксуватиметься мета і маршрут поїздки, що визначає пункти відправлення і призначення;

3) акт приймання-передачі послуг таксі, підписаний із перевізником за підсумками місяця.

ЄСВ

На вартість послуг таксі ЄСВ не нараховуємо, оскільки це витрати підприємства, які не входять до фонду оплати праці працівника.

Бухоблік і податок на прибуток

Витрати на оплату послуг перевезення працівників на таксі в робочих цілях визнають у тому звітному періоді, в якому вони здійснені. Відображають такі витрати за напрямком (Дт 91, 92, 93 або 949).

За податком на прибуток орієнтуємося на бухоблік. Жодних податкових різниць у підприємства при організації для працівників проїзду на таксі з робочих питань по місту не виникатиме.

ПДВ

Якщо таксі-перевізник — платник ПДВ, то, отримавши від нього ПН, складену на послуги перевезення і зареєстровану в ЄРПН, підприємство має право суму ПДВ, сплачену у складі вартості послуги (таксі під пільгу з п.п. 197.1.8 ПКУ не потрапляє), включити до податкового кредиту (пп. 198.2, 201.10 ПКУ). Враховуючи господарність таких витрат, нараховувати компенсуючі ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ, вважаємо, не треба.

Приклад. За договором із перевізником вартість проїзду в таксі помічника керівника в робочих поїздках містом на місяць становить 1000 грн. Господарська спрямованість робочих поїздок містом підтверджена документом (журналом) видачі талонів на проїзд у таксі, тому дохід у працівника не виникає (див. таблицю).

Облік витрат на робочі поїздки на таксі містом

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

З перевізником складено акт наданих послуг

92

631

1000

2

Перераховано перевізнику кошти в оплату за таксі

631

311

1000

висновки

  • Проїзд на таксі в робочих цілях слід розглядати як витрати підприємства, пов’язані з госпдіяльністю, а не дохід працівника. У колективному/трудовому договорі таку компенсацію проїзду не прописуємо.
  • Оптимальний варіант — укласти договір із перевізником, а виробничу необхідність використання таксі оформляти через видачу працівникам талонів на проїзд у таксі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі