Теми статей
Обрати теми

Не дотягли до мінвнеску: виправляємося в ЄСВшному Д1 у межах звітного періоду

Боршовська Валентина, заступник директора департаменту з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Пенсійного фонду України
Працівник (основний, без інвалідності) з 26 квітня по 7 травня 2021 року перебував у відпустці без збереження зарплати. Помилково у квітні та травні 2021 року йому нарахували ЄСВ тільки з фактичної бази нарахованої зарплати, яка виявилася меншою за мінімальний розмір ЄСВ за місяць. ЄСВ на додаткову базу нараховано не було. Помилку виправили в бухобліку в червні 2021 року (донарахували ЄСВ та перерахували в бюджет). Як виправлення помилки відобразити в Д1 Податкового розрахунку за 2 квартал 2021 року?

У законодавстві — замкнене коло

Ситуація, наведена у запитанні, трапляється доволі часто. У старій місячній звітності (таблиці 6 ЄСВ-звіту) механізм її вирішення був налагоджений та не викликав труднощів. На допомогу нам приходив код типу нарахувань (КТН) «2».

Але зараз подаємо квартальну об’єднану звітність. Правила гри у неї — інші.

Розглянемо, що з приводу донарахування ЄСВ у межах звітного кварталу говорить Порядок № 4. Він передбачає такі правила виправлення сумових помилок у Д1 Податкового розрахунку:

1) до закінчення строку подання Податкового розрахунку за звітний квартал будь-які помилки (сумові і несумові) можна виправляти за допомогою Податкового розрахунку з типом «Звітний новий». Для цього у Д1 у графі 25 проставляйте ознаку рядка «0» — це рядок на введення, або ознаку рядка «1» — це рядок на вилучення;

2) якщо термін подання квартальної звітності за звітний період минув, то виправити сумову помилку можна за допомогою Податкового розрахунку з типом «Уточнюючий». Для виправлення сумової помилки у Д1 у графі 9 зазначайте код типу нарахувань (КТН): «2» — для донарахування і «3» — для сторнування сумових показників. До речі, вказаний порядок виправлення можна застосовувати й у звітному Податковому розрахунку, коли виправляєте сумову помилку за попередні квартали.

У ситуації, наведеній в запитанні, помилка була і допущена, і виявлена в межах одного кварталу, а звіт за цей квартал ще не подавався. Отже, жоден варіант виправлення помилки з наведених вище правил ми не можемо застосувати. Тобто ані «Звітний новий», ані «Уточнюючий» Податковий розрахунок ми не подаємо апріорі.

Донарахування ЄСВ на додаткову базу проводимо у одному з місяців поточного кварталу за місяці того ж самого поточного кварталу.

А чи можна відобразити донарахування ЄСВ на додаткову базу за квітень та травень у Д1 за червень та вказати місяць, за який її донараховано? Давайте розбиратися.

Відображення додаткової бази з ЄСВ у місяцях звітного кварталу за попередні звітні місяці поточного податкового періоду чи попереднього податкового періоду допускається лише в таких випадках:

— під час нарахування сум допомоги по тимчасовій непрацездатності за попередні місяці;

— під час нарахування сум у зв’язку з вагітністю та пологами за попередні місяці.

Отже, навіть якщо фактично в бухобліку ЄСВ за квітень та травень був донарахований у червні, у Д1 Податкового розрахунку за червень ми не можемо показати таке донарахування.

Але як усе-таки виправитися? Зараз розкажемо.

Вихід є

Д1 Податкового розрахунку. Оскільки виправлення проводимо у рамках поточного кварталу, то заповнюємо Д1 за поточний квартал одразу з правильними даними щодо додаткової бази ЄСВ.

Тобто в Д1 за квітень та Д1 за травень вказуйте правильну (вже виправлену) інформацію щодо визначеної додаткової бази ЄСВ та суми ЄСВ, нарахованої на неї.

У підсумку, коли дані з прийнятого Податкового розрахунку за 2 квартал 2021 року сядуть у картку працівника у відповідний місяць, то помилку квітня та травня буде відстежено.

Тобто нарахування є в повному обсязі, а по ЄСВ за квітень та травень 2021 року вилізе недоїмка, яка перекриється у червні 2021 року.

Значним мінусом відображення у звітності донарахування ЄСВ у такий спосіб є те, що дані Податкового розрахунку за другий квартал у розрізі місяців не будуть відповідати даним оборотно-сальдової відомості за рахунками бухобліку відповідно за квітень, травень та червень 2021 року, але загалом за квартал дані звіту і бухобліку збігатимуться.

Розглянемо на числовому прикладі нарахування зарплати працівнику у 2 кварталі 2021 року.

Приклад. Оклад працівника — 2670 грн, доплата за шкідливі умови праці — 10 %. За 17 відпрацьованих робочих днів квітня працівнику нараховано 4842,68 грн (окладна частина — 2063,18 грн, доплата за умови праці — 206,32 грн, доплата до МЗП — 2573,18 грн). За 15 відпрацьованих робочих днів травня працівнику нараховано 5222,50 грн (окладна частина — 2225,00 грн, доплата за умови праці — 222,50 грн, доплата до МЗП — 2775,00 грн). ЄСВ нараховано на фактичну суму: квітень — 1065,39 грн, травень — 1148,95 грн.

У червні помилку виправлено: донарахована і сплачена у бюджет сума ЄСВ за квітень — 254,61 грн, за травень — 171,05 грн. Зарплата за повністю відпрацьований червень становить 6267,00 грн.

Для наочності наведемо в таблиці вихідні дані відповідно до даних бухобліку.

Відомості щодо нарахованих сум у 2 кварталі 2021 року

Місяці, в яких нарахована зарплата

Нараховано

Примітки

зарплата,

грн

ЄСВ,

грн

квітень

4842,68

1065,39

ЄСВ нараховано на фактичну базу за квітень

травень

5222,50

1148,95

ЄСВ нараховано на фактичну базу за травень

червень

6267,00

1378,74

ЄСВ нараховано на фактичну базу за червень

x

254,61

Донарахували ЄСВ за квітень 2021 року (на додаткову базу 1157,32 грн)

x

171,05

Донарахували ЄСВ за травень 2021 року (на додаткову базу 777,50 грн)

УСЬОГО

16332,18

4018,74

А тепер подивимося, як донарахування ЄСВ (з додаткової бази) у межах 2 кварталу 2021 року буде відображене у Д1 Податкового розрахунку.

img 1

завантажити файл

Фрагмент Д1 за 2 квартал у розрізі місяців

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі