Теми статей
Обрати теми

Земподаток сплачують за період володіння землею

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 111.06 Бази знань

Висновок документа

У разі припинення права власності на земельну ділянку плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності у поточному році

За загальним правилом сплати земподатку (абзац другий п. 286.5 ПКУ):

— попередній власник сплачує земподаток за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на земділянку;

— новий власник — починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

До середини 2020 року фіскали ці правила розуміли буквально. І вимагали, щоб:

— старий власник сплачував плату за землю з початку року до початку (1 числа) місяця, в якому він продав землю. При цьому не мало значення, коли саме (в середині чи в кінці місяця) продали землю. Рахували і сплачували податок тільки до початку місяця продажу;

— новий же власник мав сплачувати податок з початку (з 1 числа) місяця, в якому він придбав землю. Те, що купили землю не 1 числа, а в середині чи в кінці місяця, на це не впливало. Він був змушений сплачувати земподаток навіть за ті дні (з початку місяця і по дату придбання), коли землею не володів.

Цей підхід був не справедливий щодо нового власника. Бо змушував вносити плату за землю за період, коли землею володів старий власник. Але з цим ніхто не сперечався. Норми ж ПКУ говорили чинити саме так.

У середині минулого року позиція фіскалів дещо змінилася (БЗ 111.06 // «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 27). Вони почали говорити, начебто у п. 286.5 ПКУ прямо не говориться, що платити земподаток за придбану землю новий власник має з початку (з 1 числа) місяця, в якому він купив таку землю. Там вказано, що він має почати сплачувати податок з місяця, в якому в нього виникло право власності на землю. Але не сказано, що це має бути саме перше число такого місяця.

Враховуючи це і вимоги п. 287.1 ПКУ (де говориться, що земподаток сплачують за весь період володіння землею), фіскали сказали, що новий власник має внести плату за землю в місяці придбання землі лише за період з дати набуття права власності на землю. Цілком справедливе роз’яснення, на наш погляд.

Водночас воно дещо ображало місцевий бюджет. У місяці, в якому продано землю, місцевий бюджет недоотримував податку за період з початку цього місяця по дату набуття права власності новим власником. Раніше за ці дні платив новий власник. Тепер цей період випадав з-під оподаткування.

І от фіскали виправилися. У консультації, що коментується, вони сказали, що і старий власник, опираючись на вимоги п. 287.1 ПКУ, має вносити податок за період фактичного володіння землею. Тобто він має припинити нараховувати земподаток не з початку місяця продажу землі, а з дати фактичного переходу на неї права власності новому власнику.

Цим вони, звичайно, відновили статус-кво. І тепер у місяці купівлі-продажу землі податок буде сплачений за всі дні такого місяця.

Такий висновок фіскалів суперечить вимогам п. 286.5 ПКУ, де написано, що старий власник платить податок до початку місяця продажу. Тому якщо продавцю важливо платити податок саме до початку місяця продажу землі, то з фіскалами є про що сперечатися. Як аргументи можна використовувати презумпцію правомірності: при двоякому трактуванні норм ПКУ перевага має надаватися позиції платника (п. 56.21 ПКУ). Отже, карти вам в руки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі