Теми статей
Обрати теми

Податкові наслідки виплати дивідендів фізособам

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Ми вже розглянули те, що авансовий внесок з податку на прибуток не сплачується у разі виплати дивідендів фізичним особам. Але бухгалтерів завжди цікавить ще й пов’язана з такою виплатою трійця — ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Отже, якщо рішення про виплату дивідендів прийняте та оформлене протоколом, саме час визначитися з податковими наслідками їх виплати засновникам. Наша стаття допоможе вам у цьому.

Визначаємо ПДФО та ВЗ

Правила оподаткування дивідендів ПДФО встановлює п. 170.5 ПКУ.

Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь дивідендів завжди є резидентемітент корпоративних прав (див. п.п. 170.5.1 ПКУ).

З метою оподаткування доходів фізосіб розділ IV ПКУ виокремлює такі види дивідендів: привілейовані, реінвестовані, звичайні.

Привілейовані дивіденди. До привілейованих відносимо дивіденди, нараховані платникові податків за акціями або іншими корпоративними правами, які мають:

— статус привілейованих;

— інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів або суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану платником податку.

Для цілей оподаткування п.п. 170.5.3 ПКУ прирівнює такі дивіденди до заробітної плати. Отже,

з привілейованих дивідендів утримуємо ПДФО за ставкою 18 % та ВЗ за ставкою 1,5 %

Важливо! При розрахунку ПДФО з таких дивідендів, що виплачуються працівникам підприємства, базу оподаткування не зменшуємо на суму податкової соціальної пільги (за її наявності). Адже така виплата здійснюється поза межами трудових відносин.

У додатку 4 (4ДФ) «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі — 4ДФ), що подається у складі об’єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ, відображаємо привілейовані дивіденди таким чином.

У розділі І 4ДФ, сформованого за той місяць звітного кварталу, в якому дивіденди були фактично нараховані/виплачені, відображаємо суми таких дивідендів, нарахованих фізособам-засновникам, з ознакою доходу «101» та суми утриманих з них ПДФО та ВЗ (також персоніфіковано).

ЄСВ на суму привілейованих дивідендів не нараховуємо. До зарплати вони прирівняні тільки для цілей оподаткування ПДФО і ВЗ.

Для ЄСВ привілейовані дивіденди залишаються дивідендами (статус виплати не змінюється).

При цьому п. 14 розділу ІІ Переліку № 1170 виводить дивіденди з кола виплат, на які нараховується ЄСВ.

Реінвестовані дивіденди. Реінвестиція — це такий спосіб використання доходів, отриманих у вигляді дивідендів, у результаті якого вони знову інвестуються в той самий об’єкт.

Здійснити реінвестицію дивідендів можуть тільки ті підприємства, які за результатами діяльності мають прибуток.

У випадку реінвестиції нараховані дивіденди спрямовуються на збільшення статутного капіталу підприємства.

Тобто статутний капітал поповнюється за рахунок нарахованих, але не виплачених дивідендів.

Дивіденди, що нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юрособою-резидентом, звільнені від оподаткування ПДФО п.п. 165.1.18 ПКУ, якщо одночасно виконуються такі умови:

перша — таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента;

друга — у результаті такого нарахування збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

Реінвестовані дивіденди, які не оподатковують ПДФО, також не є об’єктом оподаткування ВЗ. Підстава — п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. У ньому зазначено, що від оподаткування ВЗ звільняються доходи, що згідно з розд. ІV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб.

У розділі І 4ДФ Податкового розрахунку, сформованого за той місяць звітного кварталу, в якому неоподатковувані реінвестовані дивіденди були фактично нараховані, зазначаємо їх суму з ознакою доходу «142».

ЄСВ немає. Адже дивіденди не входять до фонду оплати праці і не є винагородою за виконані роботи (надані послуги) за договором цивільно-правового характеру.

Зверніть увагу на один важливий момент! Якщо не виконуються умови, озвучені вище (припустимо, «поплили» розміри часток у статутному капіталі учасників товариства, оскільки один з учасників захотів отримати свої дивіденди на руки), то такі дивіденди слід оподатковувати ПДФО і ВЗ як звичайні дивіденди. Про них — далі.

Звичайні дивіденди — це дивіденди, які не належать ані до привілейованих, ані до реінвестованих.

Як оподатковують звичайні дивіденди?

Якщо дивіденди нараховує:

платник податку на прибуток, то з їх суми утримує ПДФО за ставкою 5 % (п.п. 167.5.2 ПКУ);

єдиноподатник або інститут спільного інвестування, то оподатковує їх суму ПДФО за ставкою 9 % (п.п. 167.5.4 ПКУ).

Зі звичайних дивідендів утримуємо ВЗ за ставкою 1,5 %.

У розділі І 4ДФ, сформованого за той місяць звітного кварталу, в якому звичайні дивіденди були фактично нараховані/виплачені, зазначаємо їх суму з реєстраційним номером отримувача з ознакою доходу «109» та суми утриманих з суми дивідендів ПДФО і ВЗ.

Увага!

Дивіденди остаточно оподатковуються ПДФО та ВЗ під час їх нарахування

Наприклад, підприємство у 2021 році, перебуваючи на загальній системі оподаткування, нараховує звичайні дивіденди фізособам-засновникам за 2019 рік, коли підприємство працювало на спрощеній системі оподаткування. У цьому випадку з таких дивідендів утримуємо ПДФО за ставкою 5 % та ВЗ за ставкою 1,5 %.

ЄСВ на дивіденди не нараховують. Адже дивіденди зазначені в п. 14 розд. ІІ Переліку № 1170, що визначає виплати від роботодавця, на які не нараховується ЄСВ.

Строки сплати ПДФО та ВЗ

ПДФО та ВЗ з дивідендів сплачуємо в такі строки:

— якщо виплату здійснюємо на банківський рахунок фізособи або готівкою, отриманою в банку, — у день виплати дивідендів або отримання готівки для їх виплати у банку (п.п. 168.1.2 ПКУ);

— якщо дивіденди виплачуємо готівкою з каси підприємства, яка не була отримана в банку на вказані цілі, або у негрошовій формі — протягом 3 банківських днів, що настають за такою виплатою/наданням (п.п. 168.1.4 ПКУ);

— якщо дивіденди нараховані, але не виплачені, — протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, у якому вони були нараховані (п.п. 168.1.5 ПКУ).

І тут постає важливе запитання: коли треба нараховувати дивіденди? Найлогічніше — нараховувати дивіденди за датою затвердження протоколу загальних зборів учасників про їх виплату. Такої думки дотримуються й податківці у своїх роз’ясненнях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі