Теми статей
Обрати теми

Дивіденди: юридичне бліц-опитування

Амброзяк Наталя, юрист
Із загальними бухобліковими і податково-обліковими моментами ви, гадаємо, розібралися. Якщо ні, то попередні статті вам допоможуть. Тепер настав час поговорити про юридичні нюанси нарахування і виплати дивідендів. У цій статті ми зібрали для вас відповіді на найпопулярніші дивідендні запитання. Тож не втрачаємо час, вивчаємо і позбавляємося сумнівів.

Процедурні запитання

Хто має право на дивіденди?

ТОВ. Отримати дивіденди можуть учасники товариства, які мають цей статус на момент прийняття загальними зборами рішення про виплату дивідендів (ч. 1 ст. 26 Закону про ТОВ).

А якщо частку в ТОВ придбали (тобто ввійшов новий учасник) і ми розподіляємо прибуток за попередні періоди

У цьому випадку все одно тільки новий учасник претендує на дивіденди, оскільки на момент прийняття рішення про розподіл прибутку саме він має право на їх отримання. Причому в повному обсязі.

А якщо учасник виходить з товариства?

У такому разі він претендує лише на ринкову вартість частки і не більше того (ч. 7 ст. 24 Закону про ТОВ). Хіба що до його виходу було прийнято рішення розподілити прибуток за той чи інший період. Тоді учасник, який залишає ТОВ, може отримати останні дивіденди.

АТ. Для того, щоб отримати дивіденди, акціонерові необхідно потрапити до переліку осіб, які мають право на таку виплату.

Дата складання цього переліку визначається наглядовою радою АТ. Складати перелік власників простих акцій можна не раніше ніж через 10 робочих днів після прийняття рішення про виплату дивідендів, а власників привілейованих акцій — протягом місяця після закінчення звітного року.

Зверніть увагу: якщо акціонер, наприклад, продав свої акції після дати складання переліку, але до моменту виплати дивідендів, то дивіденди отримає не новий власник цінних паперів, а акціонер зі списку (тобто «старий» акціонер) (абз. 4 ч. 4 ст. 30 Закону про АТ).

Чи потрібно посвідчувати нотаріально дивідендне рішення загальних зборів?

Ні, посвідчувати не потрібно. Нотаріальне засвідчення підпису на рішеннях загальних зборів вимагається тоді, коли з ними необхідно звернутися до держреєстратора (п. 6 ч. 1 ст. 15 Закону № 755). Або хтось з учасників уніс до ЄДР* вимогу про нотаріальне засвідчення свого підпису на рішеннях з питань діяльності товариства (ч. 2 ст. 5 Закону про ТОВ).

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Чи можна виплачувати дивіденди в натуральній формі?

ТОВ. Для ТОВ такий варіант можливий. Для цього потрібно, щоб всі учасники товариства проголосували на загальних зборах «за» (ч. 2 ст. 26 Закону про ТОВ).

АТ. Ні, «натурою» не можна. АТ виплачують дивіденди виключно в грошовій формі (ч. 1 ст. 30 Закону про АТ).

Як виплачувати дивіденди в ПП?

ПП більше пощастило. Законодавство не встановлює особливих правил та обмежень у дивідендному питанні. Тому основними джерелами процедури виплати дивідендів є статут і рішення власника(ів). Якщо в статуті жодних правил немає, то можна взяти за основу порядок виплати дивідендів у ТОВ.

Період для виплати

Чи можна виплачувати дивіденди за кожен квартал?

Залежно від організаційно-правової форми юрособи, правила щодо періодичності розподілу прибутку різні.

ТОВ. У ТОВ дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, кратний кварталу. Тобто можна виплатити дивіденди за квартал, півроку, 9 місяців, рік тощо. Але

у статуті можна встановити свої правила

Наприклад, можна зазначити, що «дивіденди виплачуються за будь-який період, установлений у рішенні загальних зборів» або «...за будь-який період, кратний місяцю».

Увага! Якщо ТОВ працює на підставі Модельного статуту, то потрібно точно знати, в якій він редакції. Адже на сьогодні є можливість обрати різні редакції цього документа.

У вашій редакції Модельного статуту (п. 21) може бути один із трьох варіантів для періоду, за який виплачуються дивіденди:

— кратний кварталу (тобто півроку, 9 місяців, рік тощо);

— рік;

— будь-який період, визначений рішенням загальних зборів.

Перевірити, яка конкретно редакція у вашого ТОВ, можна через сервіс Опендатабот*

* opendatabot.ua/analytics/363-open-charters

АТ. Закон про АТ установлює більш суворі правила. Дивіденди виплачуються з чистого прибутку за рік та/або нерозподіленого прибутку (абз. 1 і 2 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ).

А якщо ТОВ виплачувало дивіденди за кожен квартал, а за результатами року — збитки?

Так, джерелом дивідендів є саме чистий прибуток (ч. 1 ст. 26 Закону про ТОВ). Але якщо за результатами кварталу він був, то право відразу виплатити дивіденди в товариства не зникає. Тобто навіть якщо за результатами року були збитки, то на право отримання дивідендів за попередні періоди це не впливає.

Чи можна виплачувати дивіденди за минулі роки?

ТОВ. Як ми вже сказали, в ТОВ дивіденди виплачуються за будь-який період. Тому можна виплачувати дивіденди за рахунок нерозподіленого прибутку попередніх періодів. Головне, щоб він був.

АТ. Так, це можливо. Адже абз. 1 і 2 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ дозволяє виплатити дивіденди за рахунок нерозподіленого прибутку.

Чи може ТОВ кілька разів розподілити прибуток за один і той же період?

Може. Яким чином?

1. Загальні збори просто кожного разу направлятимуть не всю суму прибутку, а тільки її частину. Прямої заборони на такий порядок дій немає. Є лише вказівка про те, що виплатити дивіденди можна за будь-який період, кратний кварталу (якщо інше не передбачене в статуті).

Наприклад, у 2020 році ТОВ отримало 1 млн грн. У ТОВ два учасники (частки по 50 %). У січні 2021 року загальні збори приймають рішення направити на виплату дивідендів 500 тис. грн і виплатити по 250 тис. грн учасникам за 2020 рік. Потім у лютому приймають рішення розподілити ще 500 тис. грн і виплатити учасникам ті ж 250 тис. грн кожному за той же 2020 рік.

Запам’ятайте: змусити учасників направити одномоментно весь прибуток тільки на дивіденди не можна. Розпорядження прибутком — виключна компетенція загальних зборів (п. 12 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ).

2. Виплачувати дивіденди не відразу за рік, а розбити, наприклад, на квартали або інші періоди (залежно від змісту статуту, див. вище). У такому разі за кожним рішенням ви виплачуватимете дивіденди у свої строки. Нагадаємо: максимальний строк для виплати дивідендів — 6 місяців з дня прийняття рішення про виплату, якщо інший строк не встановлений у статуті або рішенні загальних зборів (ч. 4 ст. 26 Закону про ТОВ). Це найменш спірний варіант.

Обмеження & відповідальність

Чи можна ТОВ виплачувати дивіденди учасникові з неоплаченою часткою?

Ні, не можна (див. ч. 3 ст. 27 Закону про ТОВ). При цьому, вважаємо, що ця заборона поширюється тільки на невнесені (не до кінця внесені) вклади при формуванні статутного капіталу. Додаткових вкладів, що збільшують статутний капітал, це не стосується. Бо збільшення статутного капіталу у цьому випадку відбувається за результатами фактично внесених коштів (див. ст. 18 Закону про ТОВ).

Є борг перед учасником/акціонером за поворотною фіндопомогою. Чи можна нараховувати дивіденди?

Звернемося до обмежень щодо нарахування і виплати дивідендів.

По-перше, зазирніть у статут. Незалежно від організаційно-правової форми (ТОВ, АТ тощо), там можуть бути свої обмеження.

По-друге, є обмеження, встановлені в законах для деяких організаційно-правових форм.

ТОВ. Обмеження можна знайти в ст. 27 Закону про ТОВ. Положення п. 1 ч. 1 ст. 27 Закону про ТОВ (товариство не здійснило розрахунки з учасниками товариства...) нам не підходять. У цьому пункті йдеться тільки про розрахунки, пов’язані з виходом учасника або розрахунками з правонаступниками учасника. А ось п. 2 ч. 1 ст. 27 Закону про ТОВ може стати перешкодою: майна товариства недостатньо для задоволення вимог кредиторів за зобов’язаннями, строк виконання яких настав, або буде недостатньо внаслідок виплати дивідендів.

Тобто якщо, наприклад, у товариства є тільки прибуток і немає майна, то спочатку потрібно розрахуватися за поворотною фіндопомогою, а вже потім здійснювати нарахування дивідендів. Як варіант, заборгованість за поворотною фіндопомогою можна закрити, здійснивши залік зустрічних однорідних вимог, або продовжити строк погашення позики (тільки єдинникам у цьому випадку потрібно бути обережними).

АТ. Щодо АТ обмежень, які б можна було пов’язати із заборгованістю за поворотною фіндопомогою, законодавець не передбачив.

Чи може ТОВ виплатити дивіденди за збитковий рік?

ТОВ. Ні, не може. Адже дивіденди виплачуються за рахунок чистого прибутку. Тобто якщо немає прибутку, то не може бути й дивідендів. Хіба що є нерозподілений прибуток за попередні періоди.

Якщо в учасника ТОВ є гостра необхідність отримати гроші, то ситуацію потрібно вирішувати іншим шляхом (подарунок, поворотна фіндопомога тощо).

До речі, договори дарування валютних цінностей між юрособою і фізособою вже не підлягають нотаріальному посвідченню (ч. 5 ст. 719 ЦКУ).

АТ. В АТ наявність/відсутність прибутку не впливає тільки на дивіденди за привілейованими акціями. Виплати за ними здійснюються в будь-якому випадку, і якщо нерозподіленого прибутку немає, то мають використовуватися кошти резервного капіталу товариства або спецфонду, створеного для цих цілей (абз. 5 ч. 2 ст. 30 Закону про АТ).

Чи є відповідальність за невиплату дивідендів?

Відповідальності за нерозподілення прибутку немає. Будь-які маніпуляції з прибутком — виключна компетенція загальних зборів учасників/акціонерів (п. 12 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ, п. 12 ч. 2 ст. 33 Закону про АТ).

Тільки власники привілейованих акцій отримають дивіденди в будь-якому випадку (див. вище).

Що ж до невиплати (тобто коли вже є рішення, але дивіденди не виплачені), то відповідальність залежатиме від організаційно-правової форми юрособи.

ТОВ. Оскільки виплата дивідендів — грошове зобов’язання, то учасник матиме право вимагати з ТОВ виплату дивідендів з урахуванням індексу інфляції та 3 % річних за кожен день прострочення (ч. 2 ст. 625 ЦКУ).

АТ. Для АТ є той же ризик, що й для ТОВ (індекс інфляції і 3 % річних). Крім того, посадовій особі АТ загрожує також відповідальність за порушення строків виплати дивідендів за ч. 3 ст. 1635 КУпАП. Штраф — від 5100 до 8500 грн. Цю санкцію накладає НКЦПФР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі