Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо ПДВ-декларацію: загальне

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт
Наш тематичний номер присвячений заповненню декларації з ПДВ. З другої спроби наказом № 131* нарешті-то її довели до розуму — додали місце і під діючі з 01.03.2021 р. пільгові ставки 7 % та 14 %. У результаті дісталося і декларації, і додаткам, і самому Порядку № 21**. Розпочнемо традиційно із загальних важливих моментів, пов’язаних з поданням декларації з ПДВ. Нагадаємо про строки, способи та інші особливості подання ПДВ-декларації і далі перейдемо до порядкового її заповнення.

* Наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131 (далі — наказ № 131).

** Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 (далі — Порядок № 21).

Форма декларації

По-хорошому, за березень 2021 року платники повинні звітувати за формою декларації з ПДВ у редакції змін, внесених наказом № 734*** (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 5). Але в платників, що застосовують нові ставки 7 % і 14 %, коректно заповнити декларацію з ПДВ за березень 2021 року не вийде. Тому наказ № 131 не змусив на себе довго чекати і навіть уже набрав чинності в прискорені строки. Тож, судячи з усього,

*** Наказ Мінфіну від 02.12.2020 р. № 734 (далі — наказ № 734).

за березень 2021 року звітуємо з ПДВ уже за формою і в редакції наказу Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131

Способи подання декларації

Подають її тільки в електронній формі (!) не пізніше за закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання податкової декларації (п. 49.4 ПКУ, п. 2 розд. II, п. 3 розд. III Порядку № 21).

Після відправлення декларації платнику має надійти 2 квитанції: перша — після автоматизованої перевірки системою надсилається протягом 2 годин або протягом 2 годин наступного операційного дня, друга — формується автоматично і є підтвердженням прийняття або відхилення ДПС електронного документа.

Можна декларацію подати і в паперовій формі, але тільки якщо відбулося припинення договору про визнання електронних документів (п. 49.3 ПКУ). У такому разі декларацію можна подати особисто або надіслати поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку). Але лише до укладення нового договору (п. 49.3 ПКУ).

Сама форма декларації, як і раніше, складається зі вступної частини, службових полів, трьох розділів, обов’язкових додатків і, можливо, інших документів. Розпочнемо зі вступної частини декларації: згадаємо деякі правила її заповнення і відзначимо новинки.

Період і строки подання декларації

Звітним періодом для платників ПДВ, за який подається декларація, з липня 2020 року є календарний місяць (пп. 202.1, 202.2 ПКУ). Через це в полі 02 «Звітний (податковий) період» декларації з ПДВ прибрали комірку для зазначення кварталу, залишивши тільки місяць. Подати декларацію слід протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного періоду (п. 202.1 ПКУ, п. 2 розд. II Порядку № 21). Граничний строк подання декларації за березень — 20.04.2021 р.

Перший звітний період. Якщо особа реєструється платником ПДВ не з початку календарного місяця, першим звітним періодом для неї є період, який починається з дня такої реєстрації і закінчується останнім днем першого повного календарного місяця (п.п. «а» п. 202.1 ПКУ). Припустимо, дата реєстрації особи платником ПДВ припадає на 10.02.2021 р. Уперше відзвітувати з ПДВ він зобов’язаний за період з 10 лютого по 31 березня 2021 року. При цьому в першій декларації в полі 02 він зазначає перший повний календарний місяць — у нашому випадку березень 2021 року.

Останній звітний період. У разі анулювання ПДВ-реєстрації останнім звітним періодом платника є період, який розпочинається з дня, що йде за останнім днем попереднього податкового періоду, і закінчується днем анулювання реєстрації (п. 184.6 ПКУ). У такому разі в полі 02 заголовної частини декларації зазначають останній неповний період, а в заключній частині декларації проставляють відмітку «Х» про подання останньої декларації.

Подати декларацію платник зобов’язаний протягом 20 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного періоду, в якому відбулося анулювання платника ПДВ (див. БЗ 101.23). Наприклад, якщо анулювання реєстрації платником ПДВ припадає на 26 березня 2021 року, то платник подає декларацію за період з 01.03.2021 р. по 26.03.2021 р. не пізніше 20.04.2021 р.

Порожня декларація. Якщо протягом звітного періоду (1) госпдіяльність не здійснювалася і (2) відсутні показники, які підлягають декларуванню (у тому числі суми від’ємного значення попередніх періодів), то декларація за такий період не подається (див. БЗ 101.23).

Врахуйте! Ці умови повинні дотримуватися одночасно. Наприклад, якщо за березень не було господарських операцій, але з минулих місяців є від’ємне значення ПДВ, яке слід перенести до поточної декларації, то це означає, що є показники, які слід декларувати. Отже, декларацію подаємо.

Пам’ятайте: якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що йде за вихідним або святковим днем.

Майте на увазі, достроково (до закінчення податкового періоду) подати декларацію не вийде, за винятком деяких випадків (докладніше про це див. «Податки & бухоблік», 2020, № 72, с. 28).

Облікові дані платника

У службовому полі 03 «Платник» вступної частини зазначають найменування платника, відповідно:

— повне найменування для юрособи і представництва нерезидента;

— прізвище, ім’я — для фізичної особи. При цьому ФОП — платники ПДВ у полі 03 таку частину свого імені, як «по батькові», зазначають тільки за наявності в реєстраційних документах;

— повне найменування, дата і номер договору — для договорів про спільну діяльність тощо.

У полі 04 «Індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість» зазначають ІПН (індивідуальний податковий номер) платника ПДВ (згідно з Реєстром платників ПДВ). Відповідно:

— 12-значний — у юридичних осіб;

— 10-значний — у фізичних осіб, зареєстрованих платником ПДВ до 09.03.2020 р.; 12-значний — у фізичних осіб, зареєстрованих платниками ПДВ після 09.03.2020 р.;

— 9-значний — у договорів про спільну діяльність, договорів про управління майном, угод про розподіл продукції;

— 12-значний (або 9-значний) — у постійних представництв нерезидентів.

У полі 05 «Податкова адреса» зазначають податкову адресу:

— для фізособи — її місце проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (п. 45.1 ПКУ);

— для юрособи — її місцезнаходження, відомості про яке містяться в ЄДР. Для підприємства, переданого в довірче управління, — місцезнаходження довірчого власника (п. 45.2 ПКУ). Також у цьому полі зазначають: поштовий індекс, телефон, факс, електронну адресу

Якщо підприємство є сільгоспвиробником, що здійснює види діяльності зі ст. 161 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877-IV (далі — Закон № 1877), то в полі 6, як і раніше, ставить відмітку:

«1» — cільгоспвиробник, уже внесений до Реєстру одержувачів дотацій;

«2» — сільгоспвиробник — претендент на внесення до цього Реєстру.

Якщо платник суми податку враховує за касовим методом відповідно до п. 187.10 ПКУ (майте на увазі: порядок відображення сум ПДВ за п. 187.7 ПКУ — не касовий метод), то обов'язково повинен поставити позначку «+» у заключній частині декларації. Інші «касовики» за п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ та п. 187.1 ПКУ в заключній частині декларації таку позначку не ставлять.

Строки сплати ПДВ

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що йдуть за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації.

Якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що йде за вихідним або святковим днем.

Склад ПДВ-декларації

У складі декларації подаються передбачені Порядком № 21 додатки. Крім того, можуть подаватися й інші документи, які не є складовими звітності (про їх наявність проставляють відмітки «Х» у заключній частині декларації). А також платник може подати пояснення довільної форми (п. 46.4 ПКУ), заповнивши спецполе в заключній частині декларації.

Додатки до декларації. Кількість додатків до декларації зменшилася — тепер їх 8, а не 9. Переробили додаток Д1 — він фактично ввібрав у себе частину даних зі старих додатків Д1 і Д5. Звичного всім розшифровувального додатка Д5 у складі звітності з ПДВ більше немає. Тому-то змінилася нумерація і, відповідно, коди всіх подальших додатків. Тепер важливо не плутатися і звикати до нової нумерації:

Крім того, також прибрали застереження, що додатки подаються, тільки якщо заповнені відповідні рядки декларації. Адже в деяких випадках додатки подаються незалежно від рядків (наприклад, Д4 — при поверненні грошей з ПДВ-рахунку на поточний рахунок і додаток Д6 — з декларуванням ЧВ на рік тощо).

Інші ПДВ-документи. Це можуть бути:

повідомлення про делегування філіям права складання ПН/РК (за формою додатка 1 до Порядку № 21) — подається на початку року (разом із декларацією за перший звітний період року) і надалі протягом року (разом із декларацією за той період, у якому змінився перелік філій). Про подання в заключній частині декларації проставляють відмітку «Х»;

заява на відмову/призупинення «вугільної» пільги (за формою додатка 2 до Порядку № 21). Подають її платники, які користуються пільгою згідно з п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і вирішили відмовитися від неї або тимчасово призупинити її застосування;

оригінали «експортних» митних декларацій (МД) (примірників декларанта) — тільки якщо митне оформлення вивезення товарів (заповнений ряд. 2 декларації) здійснювалося на підставі паперової МД (п. 13 розд. III Порядку № 21). У заключній частині декларації зазначають їх кількість (шт.). Цікаво, що податківці згадують про подання оригіналів МД тільки у випадку, коли в сумі ПДВ, задекларованій до бюджетного відшкодування, частково або повністю містяться суми податку, сплачені при експорті/імпорті (див. БЗ 101.24);

документи, що звільняють від нарахування ПДВ-зобов’язань при ліквідації основних засобів (п. 189.9 ПКУ). Податківці їх вимагають, але Мінфін у зв’язку з відсутністю механізму надання таких документів контролерам, дозволив платникам подавати їх добровільно або за запитом податківців (див. УПК, затверджену наказом Мінфіну від 03.08.2018 р. № 673);

копії документів, що додаються до скарги Д7 на постачальника (п. 201.10 ПКУ).

Врахуйте, у зв'язку із затвердженням форми декларації в новій редакції наказу № 131 деякі консультації податківців з Бази знань (БЗ), що пояснюють порядок заповнення декларації, переведені до статусу нечинних з 01.03.2021 р. Однак далі ми будемо посилатися на них у тих випадках, коли правила заповнення декларації по суті не змінилися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі