Теми статей
Обрати теми

Чи можна подати декларацію достроково?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Директор і бухгалтер з жовтня йдуть у відпустку. Чи можна податкову звітність здати заздалегідь? Наприклад, вересневу декларацію з ПДВ подати 28 вересня?

За загальними правилами податкову звітність слід подати контролюючим органам в строки, обумовлені п. 49.18 ПКУ. Тому залежно від звітного періоду — місяць/квартал/рік — податкові декларації подають протягом 20/40/60 календарних днів після закінчення звітного періоду (місяця/кварталу/року). І якщо відзвітувати не пізніше таких граничних строків, то порушення не виникатиме. Причому за деяких обставин навіть ці строки можуть відсуватися (див. п. 102.6 ПКУ).

Що ж до, навпаки, дострокового подання звітності, то в ПКУ про це нічого не говориться. Хоча в окремих випадках відзвітувати достроково все ж виходить. Так, контролери погоджуються з можливістю дострокового подання декларацій, наприклад, при ліквідації.

Ліквідаційна звітність. Нагадаємо, що для платника податку на прибуток, який ліквідується, останнім звітним (податковим) періодом є період, на який припадає дата ліквідації (п.п. 137.4.3 ПКУ). Причому якихось спеціальних строків здавання останньої ліквідаційної декларації з податку на прибуток немає. А це означає, що подавати останню ліквідаційну звітність слід у загальному порядку: за підсумками періоду, в якому відбулася ліквідація, не пізніше загальних строків, встановлених п. 49.18 ПКУ.

Проте контролери з поданням останньої декларації дозволяють не зволікати, а відзвітувати раніше, не чекаючи закінчення періоду, у якому відбулася ліквідація. І пояснюють: якщо дата ліквідації припадає на середину звітного кварталу (року), платник може подати останню (ліквідаційну) декларацію достроково — ще до закінчення звітного (податкового) кварталу (року) ліквідації (БЗ 102.20.01; листи ДПСУ від 04.10.2019 р. № 581/6/99-00-07-02-02-15/ІПК і від 11.10.2019 р. № 740/6/99-00-07-02-02-15/ІПК). Тим паче, що ніяких операцій у ліквідованого платника до кінця періоду вже не буде.

Поточна звітність. Проте наш випадок — не ліквідаційний. Тому, швидше за все, ПЗ фіскалів дострокове подання декларації просто не пропустить. Особливо якщо врахувати, що «Дата подання» (обов’язковий реквізит згідно з п. 48.3 ПКУ), як пояснюють контролери, повинна відповідати даті фактичного подання декларації (БЗ 129.02). А виходить, звітний період ще не закінчився.

Хоча особливо сміливі платники можуть зважитися і спробувати подати декларацію достроково. І якщо надійдуть обидві квитанції: квитанція № 1 і квитанція № 2 (тобто не було відмови в прийнятті декларації), то декларацію вважають прийнятою. Адже саме друга квитанція є підтвердженням про прийняття (неприйняття) електронного документа контролюючим органом (п. 9 розд. II Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557). Щоправда, буває, податківці відмовляють в прийнятті декларації навіть після надходження другої квитанції. Але ці дії фіскалів незаконні (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 17 і 2019, № 32, с. 27).

А ось якщо отримаєте відмову і дострокову декларацію не приймуть, врахуйте: декларація вважається неподаною. Тому подати її у відведені строки доведеться наново, причому саме з відміткою «Звітна», а не «Уточнююча» і не «Звітна нова». Інакше можливі штрафи за неподання. Ну а оскільки ситуація делікатна і на рівному місці можна нажити собі проблем, з достроковим поданням податкової звітності краще не ризикувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі