Теми статей
Обрати теми

Якщо нема грошей на сплату ПДВ і штрафу…

Павленко Олексій, податковий експерт
за січень 2021 року помилково був відображений податковий кредит (ПК) за податковою накладною (ПН), яка була зареєстрована в реєстрі у березні цього року. Тепер нам треба подати уточнюючий розрахунок до декларації за січень, але грошей на сплату ПДВ у нас нема. Що нам робити і чи можна подати УР без сплати ПДВ і штрафу? (м. Харків)

Як ви зазначили, у декларації з ПДВ за грудень ви припустилися помилки (завищили суму ПК), яка призвела до недоплати ПДВ. Механізм самостійного виправлення платником помилки викладено в п. 50.1 ПКУ. Зокрема, там прописаний обов’язок платника при виявленні помилки надіслати уточнюючий розрахунок (УР) до помилкової декларації. А окрім того (див. п.п. «а» в цій нормі) — сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання (!) УР. Таким чином, подавши УР без попередньої сплати ПДВ та самоштрафу (3 %), ви порушите алгоритм виправлення помилки. Однак

факт несплати суми недоплати і самоштрафу перед поданням УР не дає фіскалам права не прийняти надісланий платником УР

Інші (штрафні) неприємності. Водночас за цей проступок на платника чекає таке.

По-перше, у п. 120.2 ПКУ передбачена санкція за невиконання вимог, зокрема за несплату самоштрафу при самостійному виправленні помилки: штраф в розмірі 5 % від суми самостійно нарахованого заниження податкового зобов’язання (недоплати). Цей штраф буде тільки з суми ПДВ.

По-друге, вам тут ще, схоже, «світить» санкція, передбачена новою редакцією ст. 124 ПКУ*. Нею передбачено стягувати з платника штраф при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 5 % погашеної суми податкового боргу (а при затримці 30 днів і більше — 10 %). А цей штраф, якщо нарахують, то на всю суму боргу: і на ПДВ, і на самоштраф. Якщо несплата була умисною, то штраф складе 25 %. Але умисність податківці ще мають довести (див. ст. 109 ПКУ).

* Тепер ця стаття називається «Порушення правил сплати (перерахування) грошового зобов’язання», і вона є замінником колишньої ст. 126 ПКУ, котра передбачала 10 і 20 % штрафи за подібні порушення.

Отже, за фіскального підходу штраф за п. 120.2 (за несплату) тут не виключає штрафу за ст. 124 ПКУ (за несвоєчасну сплату), і ви ризикуєте отримати обидва ці штрафи. І хоча раніше штраф (за старою ст. 126 ПКУ) фіскали тут не застосовували, але зараз останній абзац п. 124.1 ПКУ свідчить, що ці санкції можуть застосовуватись і у випадках самовиправлень!

По-третє, тут за несвоєчасну сплату вимальовується ще й пеня на суму податкового боргу** відповідно до ст. 129 ПКУ. І хоча це, звісно, дрібниця, але теж неприємна…

** У розмірі 120 % річної облікової ставки НБУ, діючої на кожний день прострочення.

Тому, може, варто відшукати гроші на сплату цього ПДВ плюс 3 %? А то доведеться ще мінімум 10 % санкціями віддати в бюджет.

Погашення за рахунок ВЗ. Якщо ж грошей зовсім нема і вас не лякають такі «перевитрати», то можна піти шляхом погашення цієї суми (ПДВ + 3 % штраф) за рахунок від’ємного значення (ВЗ), якщо таке буде за декларацією в наступному періоді (а це можливо, зокрема, завдяки перенесенню цієї суми ПК у такий наступний період, наприклад, березень).

Такий варіант погашення боргу передбачений в п.п. «а» п. 200.4 ПКУ***. Але щоб на практиці погасити ці суми за рахунок ВЗ, вам доведеться дотримати певні умови.

*** І неодноразово підтверджений податківцями — див., наприклад, лист ДФСУ від 05.06.2018 р. № 2466/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, а також БЗ 101.17.

1. Повинен виникнути податковий борг: а) «за попередні звітні (податкові) періоди» і б) до відповідної дати. Тобто до подання декларації з ПДВ з ВЗ (в якій ви збираєтесь провести залік) борг вже повинен обліковуватись у ДПС. Причому тут податківці намагаються платникам викручувати руки. У БЗ 101.26 на запитання, на яку дату визначається сума податкового боргу для зарахування ВЗ, вони відповідають, що податковий борг у платника повинен бути наявним на дату подання декларації з ПДВ (за якою проводиться зменшення цього боргу за рахунок ВЗ). Але також цей борг повинен обліковуватися в інтегрованій картці платника ПДВ станом на 1-ше число місяця, в якому було подано таку декларацію!..

Тобто УР вам потрібно направити податківцям не пізніше останнього дня звітного періоду, за який буде подана декларація із заліком.

Тут ще є питання: коли у вас виникне податковий борг з цих сум (ПДВ і самоштрафу)? Вважаємо, що податковий борг тут виникає датою подання УР, адже для сплати ПДВ і самоштрафу п. 50.1 ПКУ фактично встановлює строк — до подання УР.

2. Треба мати відповідну суму регліміту (∑Накл) на момент отримання податківцями декларації. Ця сума зазначається у службовому (додатковому) полі в рядку 19.1 декларації з ПДВ****. Коли суми регліміту на цю дату не буде (вона буде недостатньою), то погашення податкового боргу повністю (або частково) не відбудеться.

**** Для цього платники в день подання декларації одержують витяг за формою J/F1401206.

Якщо ці умови виконуються, ви зазначаєте суму цього податкового боргу у рядку 20.1 декларації з ПДВ. Звісно, ця сума може бути тільки в межах найменшої з сум: або з рядка 19 (від’ємне значення), або зі службового поля рядка 19.1 (регліміт) декларації.

Ще неприємний момент. Податківці незаконно прирівняли таке погашення-залік до бюджетного відшкодування і при його проведенні так само незаконно зменшують платникам регліміт (∑Накл) за рахунок показника ∑Відшкод (БЗ 101.24). Вони так налаштували й и програмне забезпечення СЕА ПДВ.

Зменшення регліміту відбудеться одразу — у день подання вами декларації із заповненим рядком 20.1. А от залік, фіскали проводять у граничний день подання декларації з ПДВ

Якщо ви не встигли подати податківцям УР до декларації за січень 2021 р. до 1 квітня, то у декларації за березень такий залік краще не робити. Навіть, якщо ви встигли подати УР у квітні ще до подання декларації за березень-2021. Адже податківці вимагають (див. вище), щоб податковий борг на 1 квітня вже обліковувався у картці (і «довисів» до подання декларації за березень). Тому, якщо ви відобразите такий залік без наявності боргу на 1 квітня, фіскали можуть це відстежити і вас оштрафувати. Вони вважають, що таким чином завищується сума відшкодування. А в «штрафних» ППР вони це хитро називають «завищення (?!.) від’ємного значення» і застосовують до платника штраф за ст. 123 ПКУ. Тому, якщо не хочете судитися з фіскалами, то без подання УР до кінця звітного місяця (тобто без виникнення податкового боргу саме в цьому місяці, або раніше) залік краще не проводити.

Ну й пам’ятайте, що штрафи за п. 120.2 і ст. 124 ПКУ та пеню на вас оформлять окремими ППР. Тому і сплачувати вам їх доведеться окремо, і в такий залік вони не увійдуть.

Тобто ці штрафи (і пеню) зарахувати за тією ж декларацією (за березень) ви не зможете, тому доведеться або сплачувати їх грошима окремо, або чекати, поки і вони не стануть податковим боргом. Але в останньому випадку буде прострочена і їх сплата — і з цієї суми штрафів випливе ще один штраф за ст. 124 ПКУ і пеня. Детальніше щодо погашення податкового боргу за рахунок ВЗ з ПДВ читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 82, с. 12.

Отже, може, таки варто пошукати гроші, щоб сплатити ПДВ + 3% до подання УР?..

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі