Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо форму оплати в чеку РРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Як правильно заповнювати такий реквізит чека РРО, як «форма оплати»? Чи буде порушенням, якщо обмежитися лише двома його значеннями: «готівкою» і «карткою»? Як виправитися, якщо таки припустилися помилки? Надамо свої поради з цих питань. А заразом з’ясуємо, чи можуть вас покарати за неправильне, на думку перевіряючих, заповнення цього реквізиту чека.

Що говорить нормативка

Одним із обов’язкових реквізитів фіскального касового чека є, зокрема, позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо), суми коштів за цією формою оплати та валюти операції (п. 2 розд. ІІ Положення № 13*). Рядок фіскального чека із позначенням форми оплати повторюється відповідно до кількості різних форм оплати. У разі здійснення оплати лише в готівковій формі дозволяється не друкувати цей рядок (п. 6 розд. ІІ Положення № 13).

* Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Що навигадували податківці

Попередня оплата. Розрахунки за попередню (авансову) оплату за товар (послугу) проводяться через РРО із зазначенням у касовому чеку «передоплата товарів» (БЗ 109.02).

Відстрочений платіж. Розрахунки за відстроченим платежем проводяться через РРО з використанням режиму попереднього програмування «погашення кредиту». Остаточний розрахунок готівкою за відстроченим платежем має бути проведений через РРО (та сама консультація з БЗ 109.02).

Припускаємо, що в обох випадках фіскали мають на увазі саме реквізит «форма оплати» — на це вказують наступні їхні роз’яснення.

Частковий аванс + післяплата. Продавець зобов’язаний провести через РРО розрахункову операцію на повну суму покупки із зазначенням форми оплати, суми, що сплачена авансом, — «передоплата товарів», та суми, яку необхідно доплатити під час отримання відправлення, — «післяплата». Роздрукований касовий чек, що підтверджує факт купівлі-продажу товарів, із зазначенням у ньому форми оплати «попередня оплата» та «післяплата» укладається в поштове відправлення (БЗ 109.02).

100 % післяплата. Продавець повинен укласти в поштове відправлення чек РРО із зазначенням у ньому форми оплати «кредит/післяплата/відстрочка платежу» (БЗ 109.02).

Подарункові сертифікати, відомості, талони, безкоштовні рецепти. Розрахунки за допомогою подарункового сертифіката або з використанням відомостей, талонів, безкоштовних рецептів проводяться через РРО з позначенням форми оплати: «безготівкова». При цьому суб’єкт господарювання має право уточнити вид форми оплати: «подарунковий сертифікат», «талон», «відомість», а за безкоштовними рецептами — «безоплатно» та суму коштів за цією формою оплати (БЗ 109.09).

Як саме це можна зробити, фіскали прямо не говорять, однак натякають, що чек РРО, крім обов’язкових реквізитів, може містити й інші дані (п. 5 розд. I Положення № 13). Зауважимо, що раніше (див. скасовані з 01.08.2020 р. консультації у БЗ 109.02) вони вимагали зазначати «подарунковий сертифікат», «талон», «відомість», а за безкоштовними рецептами — «безоплатно» безпосередньо у реквізиті «форма оплати». Наразі, як бачимо, їхні вимоги пом’якшали. Це дає нам змогу сформулювати власні рекомендації.

Що радимо ми

Базова порада. Насправді цілком вистачить, якщо ви заповнюватимете реквізит «форма оплати» всього двома значеннями: «готівкова» та «безготівкова». Решту рекомендацій податківців, наведених вище, можна сміливо ігнорувати, оскільки вони не ґрунтуються на жодному нормативному документі. Ба більше: у зародку майже всіх цих рекомендацій лежить хибна думка про те, що через РРО слід проводити реалізацію неоплачених товарів (у тому числі відпущених безоплатно) або оплачених частково чи за безготівковим розрахунком (як у випадку з відомостями/талонами тощо). Про наше ставлення до такого свавілля читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 15, с. 2. А тут ми наведемо лише головні тези.

Попередня оплата (повна або часткова). Незалежно від того, ви отримали гроші за товар повністю чи їх частину, у реквізиті «форма оплати» зазначаєте або «готівкою» або «карткою»/«ЕПЗ»/«безготівкова». І все!

Зверніть увагу! Якщо ви ненароком помилилися і товар, оплачений готівкою, провели в чеку як безготівковий (або навпаки), то, за великим рахунком, це на сьогодні не має такого вирішального значення, як раніше. Чому? Бо, по-перше, зараз скасовано штраф за невідповідність на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті. А по-друге, п’ятикратні штрафи за неоприбуткування готівки теж пішли в небуття. Хоча слід сказати, що фіскали намагаються «шити» за це чималий адмінштраф за ст. 16315 КупАП, а суди, на жаль, подекуди погоджуються з його правомірністю (див. постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 09.02.2021 р. у справі № 756/14723/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/94733684).

Та як би там не було, але помилку все ж краще виправити. За загальним правилом (див. БЗ 109.20) скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку здійснюють шляхом реєстрації від’ємної суми. Крім того, складають акт, в якому зазначають дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа.

Відстрочений платіж/післяплата (повна або часткова). У цьому випадку для нас все очевидно: оскільки в момент відвантаження товару продавець не приймає готівку та/або її замінники (ЕПЗ, чеки, жетони тощо), то й розрахункової операції тут нема і не може бути. Тож говорити про форму оплати у чеку РРО, який пробивати НЕ треба, — марна трата часу.

Подарункові сертифікати, відомості, талони, безоплатні рецепти. Тут міркуємо так. Ну для чого, скажіть, потрібен РРО, якщо придбання сертифікату вже обРРОшили?! А відомості/талони ті взагалі, зазвичай, йдуть за безготівковим розрахунком. Хіба що роздрібним торговцям ПММ доведеться виконували забаганки фіскалів, бо пальне на АЗС відпускається тільки через РРО. А про безоплатні рецепти ми краще помовчимо...

Чого слід остерігатися

У п. 3 розд. І Положення № 13 є така підступна норма: у разі відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів такий документ не прийматиметься як розрахунковий. Тобто видачу такого чека РРО покупцеві перевіряючі, керуючись цією нормою, розцінять як «невидачу відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції». А за це, як відомо, пунктом 1 ст. 17 Закону про РРО передбачені фінансові санкції (див. БЗ 109.20). Також за порушення вимог Закону про РРО на осіб, які здійснюють розрахункові операції, може бути накладено адмінштраф (ст. 1551 КУпАП).

Однак якщо у чеку форма оплати вказана (хай хоч як-небудь ☺), то штрафів бути не повинно.

Тож дотримуйтесь наших порад — і жодних проблем із чеком РРО у вас не виникне. У тому числі й при використанні ПРРО, хоча фіскали постійно торочать, що в їхніх програмних рішеннях на сьогодні не реалізовано можливість проведення через ПРРО попередньої (авансової) оплати, реалізації товару з відстроченням платежу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі