Теми статей
Обрати теми

4ДФ: якщо є неуповноважений підрозділ чи оренда землі

Філіповських Надія, начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб і податків самозайнятих осіб Департаменту податкового адміністрування ДПСУ
Чи потрібно формувати окремий Розрахунок та 4ДФ на працівників неуповноваженого відокремленого підрозділу, якщо сплата ПДФО за працівників головного підприємства та працівників такого підрозділу з 01.01.2021 р. відбувається на один розрахунковий рахунок для сплати ПДФО? Чи потрібно відображати в окремому Розрахунку та 4ДФ доходи фізосіб від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, якщо такі ділянки розташовані не за місцезнаходженням підприємства?

За загальним правилом, ПДФО сплачується (перераховується) податковим агентом — юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента — юрособи до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням. У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО, усі обов’язки податкового агента за такий підрозділ виконує юридична особа. При цьому ПДФО, нарахований працівникам відокремленого неуповноваженого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого підрозділу (п.п. 168.4.3 ПКУ).

Разом з тим для ПДФО з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості) п.п. 168.4.9 ПКУ встановлені окремі правила сплати. З таких орендних доходів ПДФО перераховується податковим агентом до відповідного бюджету за місцезнаходженням цих об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

Відповідно до п. 3 розд. ІІ Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (далі — Порядок № 4), Податковий розрахунок подається податковими агентами до контролюючих органів за основним місцем обліку.

Якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету та не має окремого балансу і самостійно не веде розрахунки із застрахованими особами для сплати ЄСВ на небюджетні рахунки, то окремий Розрахунок з додатком 4ДФ за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за своїм основним місцем обліку (п.п. «б» п. 176.2 ПКУ).

Таким чином, незалежно від того, що перерахування ПДФО з доходів працівників головного підприємства та його неуповноваженого відокремленого підрозділу відбувається на один розрахунковий рахунок для сплати ПДФО, головне підприємство зобов’язане виконати вимоги ПКУ та Порядку № 4 й сформувати окремий Розрахунок за такий підрозділ, вказавши в рядку 032 заголовної частини Розрахунку та 4ДФ код за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад за місцезнаходженням такого підрозділу.

Щодо відображення підприємством доходів фізосіб від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, зазначимо таке. Такі доходи підприємство — податковий агент повинно відобразити у своєму Розрахунку та 4ДФ. Формувати окремий Розрахунок з доходами від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок не потрібно, навіть якщо місцезнаходження підприємства — податкового агента та земельної ділянки не збігаються (сплата ПДФО до різних бюджетів).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі