Теми статей
Обрати теми

Зміна номенклатури — це повернення? Тонкощі перехідних операцій

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
У грудні 2020 року ми заплатили постачальникові насіння аванс, він склав ПН зі ставкою 20 %. Зараз ми домовилися про відвантаження іншого товару (в рахунок авансу), що підпадає під сільгоспставку. При відвантаженні постачальник складає мінусовий РК на суму авансу, а на відвантажений товар — нову ПН зі ставкою 14 %. Свої дії аргументує тим, що зміна номенклатури прирівнюється до повернення авансу, а відвантаження іншого товару — до першої події за новим постачанням. Чи можна так робити?

За операціями, коли аванс був перерахований до появи нової сільгоспставки 14 % (тобто до 01.03.2021 р.), постачальники нерідко намагаються провернути нехитру схему. При поверненні авансу після цієї дати РК складається виходячи зі ставки, що діяла на дату перерахування авансу (тобто 20 %). Тому якщо після 01.03.2021 р. повернути аванс, а потім перерахувати його знову і вже після цього відвантажити товар, то ПДВ за першим авансом (за ставкою 20 %) буде нівельований, а нове постачання буде оподатковане за ставкою 14 %. У результаті постачальник економить на сумі ПДВ (про цю нехитру схему ми писали в «Податки & бухоблік», 2021, № 17, с. 20).

Проте у вас ситуація трохи інша. Як ми вже сказали, ключовим у наведеній вище схемі є повернення. Тобто потрібно повністю нівелювати першу подію за ставкою 20 %. А у вас абсолютно інша операція — зміна номенклатури. У кодах причини коригування для них виділені різні коди (104 і 103). Тому ми вважаємо, що ваш постачальник повинен складати РК з кодом причини 104. Заборони відображати в одній ПН/РК операції, які оподатковуються за різними ставками, немає.

У цьому РК одним записом з мінусом потрібно вивести в нуль стару номенклатуру (насіння) і другим записом вводити нову номенклатуру. У РК заповнюють кількісні гр. 7, 8, а також гр. 1 — 6, 11 — 15 (цінові гр. 9, 10 не заповнюють). Традиційно податківці вважають, що такий РК складається на дату відвантаження товару нової номенклатури, хоча вже при підписанні додаткової угоди відомо, що постачатися буде інший товар (детальніше див. «Визначаємо дату складання РК» цього номера).

Утім не виключено, що ваш постачальник орієнтується на лист ДПСУ від 22.03.2021 р. № 6946/7/99-00-21-03-02-07, у якому описані деякі випадки коригування в перехідних ситуаціях. Там є загальна фраза: коригування ставки податку шляхом складання РК не здійснюється (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 25, с. 27). Не відомо, чи намагалися автори цього листа охопити всі випадки коригування або мали на увазі тільки те, що якщо перша подія відбулася до 01.03.2021 р., то при другій події ставка податку не коригується. Тут нагадаємо, що в БЗ були і є протилежні консультації. Наприклад, відповідаючи на запитання, як скласти РК при обміні подарункового сертифіката на товар, який оподатковується за ставкою 7 %, податківці зазначають, що складається один РК-104, в якому одним записом мінусують дані за сертифікатом і іншим записом вносять товар, який оподатковується за ставкою 7 % (БЗ 101.15). Аналогічні консультації є і щодо інших ситуацій зі зміною ставки.

Ну а те, що виправлення сумової помилки податківці не дозволяють робити через один РК, нашим читачам відомо (див. «Як прибрати поодиноку помилкову ПН» цього номера).

Але в нас не виправлення помилки. Тому повторимося: ми вважаємо, що в цьому випадку достатньо одного РК. Так, у деяких випадках зміна номенклатури може проводитися як повернення і нове постачання зі складанням РК і нової ПН. Але це відбувається тільки при зміні номенклатури після відвантаження. Наприклад, першою подією було відвантаження і після цього сторони змінюють номенклатуру. Перший товар спочатку поїхав покупцеві, а потім повернувся назад постачальникові. Логічно це розглядати як повернення. А постачання нового товару — як нове постачання. Але у вас ситуація зовсім інша.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі