Теми статей
Обрати теми

Як прибрати поодиноку помилкову ПН

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Склали і зареєстрували помилкову ПН за неіснуючою операцією. Як виправити цю ситуацію і як це позначиться на регліміті?

Щоб «убити» поодиноку помилкову ПН (наприклад, складену не на того контрагента (з помилкою в ІПН) або безпідставно складену (операції взагалі не було)), необхідно скласти РК з причиною 103 «Повернення товару або авансових платежів».

Причому якщо поодиноку ПН обнулити відразу (тобто скласти РК-103 в тому ж періоді, в якому складена помилкова ПН, і зареєструвати його своєчасно*), то все складається якнайкраще. Помилкова ПН і її виправлення через РК-103 у межах одного періоду згорнуться, ліміт відновиться і жодного Перевищ не виникне.

* Маються на увазі загальні строки реєстрації.

Інакше йдуть справи, коли помилку виявили з часом (дефектна ПН складена в одному періоді, а РК-103 — в іншому або він зареєстрований несвоєчасно). РК-103 врахується у формулі регліміту того періоду, на який припадає його складання (при своєчасній реєстрації) або реєстрація (при реєстрації запізнілій). До декларації РК не потрапить, як і помилкова ПН (лист ДПСУ від 07.09.2020 р. № 3752/ІПК/99-00-05-06-02-06, 101.17 БЗ). А ось у ЄРПН вони свій слід залишать. У результаті виникають розбіжності між даними ЄРПН і декларації. Саме із цієї причини за той період, в якому буде врахований запізнілий РК-103, може виникнути показник Перевищ, що не погашається, і регліміт не відновиться**.

** Уникнути втрати регліміту можна шляхом затягування помилкової ПН з виправляючим РК до декларації, але таке заповнення суперечить законодавству (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 76, с. 2).

Ліміт відновлюється тільки при обнуленні зайвих ПН за допомогою РК з типом причини «20». Але таке можливо за наявності в ЄРПН двох і більше ПН на одне постачання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі