Теми статей
Обрати теми

Якщо контрагент — банкрут...

Амброзяк Наталя, юрист
До нас на гарячу лінію звернулася передплатниця із запитанням: контрагент зайшов у процедуру банкрутства, які наші дії? Надавши консультацію, ми подумали: адже така ситуація може трапитися з кожним! Тому для тих, хто з нею теж зіткнувся, пропонуємо алгоритм дій: що, куди, коли і як треба подавати. Також поговоримо про те, коли можна буде списати цю заборгованість.

Спершу треба визначитися з тим:

1) на якій стадії процедури банкрутства перебуває ваш контрагент;

2) до якого типу кредиторів ви належите/можете належати.

Стадія процедури банкрутства

Залежно від стадії алгоритм дій буде свій. Спільне тільки те, що подальші ваші дії проходитимуть через госпсуд, який відкрив провадження у банкрутній справі.

У банкрутстві є три основні стадії:

— розпорядження майном боржника;

— санація;

— ліквідація.

А от щодо ФОП усього дві стадії:

— реструктуризація боргів;

— визнання банкрутом і припинення підприємницької діяльності.

ФОП рідко йдуть на банкрутство (дорого), тож найчастіше стикаються з банкрутством юросіб. Тому далі говоритимемо саме про них.

Перевірити статус контрагента можна на офіційному сайті «Судова влада» і ВГСУ* (див. за посиланням: supreme.court.gov.ua/supreme/pro_sud/og_pov/).

* Самого ВГСУ вже не існує, але на його сайті продовжують публікувати всілякі оголошення, пов’язані з процедурою банкрутства.

Інформація про відкриття провадження про банкрутство також дублюється в ЄДР** (usr.minjust.gov.ua/content/free-search). Але покладатися на нього не варто, там дані можуть з’являтися із запізненням.

** Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Типи кредиторів

Залежно від того, до якого типу кредиторів ви належите, відрізнятимуться ваші можливості у рамках процедури банкрутства.

Ви можете бути:

конкурсним кредитором. Це означає, що на момент винесення судом ухвали про відкриття банкрутної процедури борг потенційного банкрута перед вами вже існував і настав строк виконання його зобов’язання. До того ж цей борг не забезпечений заставою;

поточним кредитором. У цьому випадку борг потенційного банкрута перед вами виникає вже після винесення ухвали про відкриття банкрутної процедури;

забезпеченим кредитором. Тобто зобов’язання вашого боржника забезпечені заставою.

Етап розпорядження майном

Етап розпорядження майном стартує відразу після винесення ухвали госпсуду про відкриття процедури банкрутства. Саме на цьому етапі вирішують, що робити далі з юрособою — провести санацію або перейти до ліквідації. Хоча санація може проводитися і до винесення ухвали про відкриття процедури банкрутства.

Якщо ви дізналися, що контрагент перебуває на стадії розпорядження майном, і ви претендуєте на статус:

1) конкурсного кредитора, то вам треба:

а) подати заяву в госпсуд із вашими вимогами до боржника. Строк для звернення — 30 днів після опублікування оголошення про винесення ухвали про відкриття процедури банкрутства на сайті ВГСУ/«Судова влада». Перелік того, що треба вказати в заяві, див. у ч. 3 ст. 45 КУзПБ.

Також на цьому етапі вводиться мораторій на погашення боргів вашого контрагента.

Якщо 30 днів вже минули, то ви все ще можете стати конкурсним кредитором

Про це говорить ч. 6 ст. 45 КУзПБ. Проблема тут у тому, що у вас не буде вирішального голосу на зборах кредиторів. До того ж шанси щось отримати від боржника знижуються ☹;

б) відправити копію заяви і документів, що додаються, боржникові і розпоряднику майном;

в) сплатити судзбір (у 2021 році — 4540 грн);

2) поточного кредитора, то заяву подавати не потрібно і на вас мораторій не поширюється. Вимагати погашення можна шляхом подання позову в госпсуд (ч. 8 ст. 45 КУзПБ);

3) забезпеченого кредитора, то ви можете потрапити в конкурсні кредитори тільки в частині зобов’язань, не покритих заставою. Також можна там опинитися, відмовившись від застави. Ви можете задовольнити свої вимоги за рахунок застави після закінчення 170 календарних днів після введення процедури розпорядження майном (якщо санація не почалася, і банкрутом боржника не визнали). Мораторій тоді знімається автоматично. Але ці строки продовжили на період карантину (п. 12 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ).

Етап санації

Санація — це етап, на якому боржника ще намагаються реанімувати (розстрочка, відстрочення, переведення боргу тощо).

Тут простіше увірвати хоч щось у боржника. По-перше, з вимог, які включаються в план санації, знімається мораторій (заборона на їх задоволення). По-друге, менше шансів на те, що ви залишитеся останніми в черзі на отримання свого. По-третє, керуючий санацією не зможе відмовитися від правочину, якщо він унесений до плану санації.

Якщо контрагент вже на етапі санації, а ви:

1) повинні стати конкурсним кредитором, то просто подайте заяву про свої претензії до банкрута в госпсуд за місцезнаходженням боржника. Те, що строк у 30 днів вже минув, вам не заважатиме. Просто впливати якимось чином на процедуру санації ви не зможете.

Крім того, оскільки той, хто запізнився, не зможе фігурувати в плані санації, є ризик того, що від правочинів між ним і боржником керуючий санацією може відмовитися. Це випадки, коли (ч. 9 ст. 50 КУзПБ):

— виконання правочину завдає збитків боржнику;

— правочин є довгостроковим (понад один рік) або розрахована на отримання позитивних результатів для боржника в довгостроковій перспективі;

— виконання правочину створює умови, які перешкоджатимуть відновленню платоспроможності боржника.

Увага! Ви можете вимагати відшкодування збитків, нанесених відмовою керуючого санацією від правочину. Для цього треба звернутися в госпсуд протягом 30 днів з дня прийняття керуючим санацією відмовного рішення;

2) забезпечений кредитор, ви зможете погасити борг за рахунок застави через 60 днів після прийняття судом заяви про затвердження плану санації (якщо суд його так і не розглянув). Мораторій в цьому випадку знімається автоматично.

Але ці строки продовжили на період карантину (п. 12 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ).

Етап ліквідації

На цьому етапі господарський суд виносить ухвалу про визнання госпсуб’єкта банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Якщо ваш контрагент вже ліквідується і ви:

1) поточний кредитор, то вам треба:

а) подати заяву в госпсуд. Строк її подання обмежується тривалістю ліквідації (визначається госпсудом, максимум — 12 місяців).

Задовольняють вимоги в тому порядку, в якому заяви отримує суд. Але з урахуванням послідовності погашення боргів із ст. 64 КУзПБ. Причому якщо ви звернулися із заявою, але майно і гроші вже пішли на погашення боргів перед іншими кредиторами, то розраховувати буде ні на що. Усе, що виплачене іншим кредиторам, поверненню не підлягає (ч. 4 ст. 60 КУзПБ). Тож краще із заявою не зволікати.

Якщо за договором граничний строк оплати вашим контрагентом боргу припадає на винесення ухвали про ліквідацію чи й того пізніше, то ви цілком можете стати поточним кредитором. Коли суд приймає рішення про ліквідацію, то строк виконання грошових зобов’язань вважається таким, що настав (ч. 1 ст. 59 КУзПБ);

б) відправити копії заяви і документів банкруту і ліквідатору;

в) сплатити судзбір (у 2021 році — 4540 грн);

2) конкурсний кредитор та ваші вимоги не задовольнили на попередніх етапах, то нічого подавати не треба. Борги перед вами погашатимуться в четверту чергу за рахунок продажу майна банкрута. Якщо грошей не вистачить, то вважатиметься, що борг погашений. Хіба що суд визнає вину директора юрособи у банкрутстві. Тоді вимоги можна пред’явити до такого керівника (ч. 6 ст. 34 КУзПБ);

3) забезпечений кредитор, то ви, швидше за все, вже отримали своє (за рахунок застави) або стали конкурсним кредитором (у частині непогашених заставою сум). Тож див. п. 2 ☺.

Списувати чи не списувати?

Як бачите, по суті, на будь-якому з етапів банкрутства надія погасити заборгованість все ще є.

Але незалежно від того, чи вплутуєтеся ви у банкрутну тяганину, заборгованість можна списати.

Для цього треба скористатися п.п. «з» п.п. 14.1.11 ПКУ: «заборгованість суб’єктів господарювання, визнаних банкрутом у встановленому законом порядку».

Якщо вже є ухвала суду про банкрутство і ліквідацію боржника, то можна списувати?

Формально усе саме так. Хоча, з точки зору суті списання заборгованості, усе має бути інакше. Оскільки ви втратите гіпотетичну можливість стягнути що-небудь з банкрута тільки тоді, коли щодо нього внесуть запис «припинено» в ЄДР. Адже після винесення ухвали про банкрутство процедура ліквідації тільки починається. І саме у рамках процедури ліквідації залишається останній шанс на погашення боргу.

Проте податківці досить лояльно трактують банкрутний підпункт ПКУ.

У декількох індивідуальних податкових консультаціях вони доходили висновку: для конкурсних кредиторів підставою для списання заборгованості є ухвала господарського суду (див. листи ДПСУ від 23.09.2020 р. № 3970/ІПК/99-00-05-05-02-06, від 22.09.2020 р. № 3959/ІПК/99-00-05-05-02-06 і № 3950/ІПК/99-00-04-05-03-09).

висновки

  • Якщо ваш боржник увійшов у процедуру банкрутства, то усі подальші спори і стягнення боргу відбуватимуться через господарський суд за правилами КУзПБ.
  • Щоб зайти у банкрутство боржника, вам треба подати заяву в госпсуд протягом 30 днів після опублікування ухвали суду про відкриття процедури банкрутства на сайті «Судова влада» або ВГСУ.
  • Якщо ви як кредитор не встигнете в 30-денний строк подати заяву, то її можна подати пізніше. Але впливати на процедуру банкрутства ви особливо не зможете.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі