Теми статей
Обрати теми

Як подати аудитзвіт-2020 податківцям?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
За матеріалами категорії 102.20.01 Бази знань

Висновок документа

Аудитзобов’язаний платник має можливість відправити фіскалам у строк не пізніше 10.06.2021 р. через приватну частину електронного кабінету (ЕК) в режимі:

— «Введення звітності» — річну фінансову звітність у форматі XML;

— «Листування з ДПС» — аудиторський звіт разом із супровідним листом у форматі pdf

Спочатку головні податківці вигадали, що треба подавати те, що згідно із законом не потрібно. Потім виникло питання: а як це подавати? І ось тепер у консультації, що коментується, вони відповідають, як правильно це зробити. Так у чому, власне, проблема?

Повторна фінзвітність. Оновлений минулого року п. 46.2 ПКУ вимагає від платників податку на прибуток, які зобов’язані оприлюднювати свою річну фінзвітність разом з аудиторським висновком, подавати її фіскалам після перевірки аудитором. А подати повний комплект проаудитованої фінзвітності-2020 треба буде не пізніше 10 червня 2021 року.

Формально п. 46.2 ПКУ пропонує подавати податківцям лише річну фінзвітність, перевірену аудитором. Але контролери відразу заявили, що вони хочуть бачити разом з повним комплектом річної фінзвітності й аудиторський звіт (див. листи ДПСУ від 04.06.2020 р. № 8939/7/99-00-07-02-01-07 і від 21.08.2020 р. № 3528/ІПК/99-00-04-02-02-06, інформаційний лист № 12*, БЗ 102.20.01). Безумовно, з цим можна сперечатися. Але чи варта гра свічок? Штраф за неподання (несвоєчасне подання) податківцям річної фінзвітності, що підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, складає 340 грн (повторний — 1020 грн). А в карантинний період діє мораторій на штрафи (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Куди небезпечніше присвоєння аудитзобов’язаному ПДВ-платникові ризикового статусу (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 21, с. 5).

* Див. tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/422084.html

Великі і середні підприємства (звичайні мікро- і малі підприємства уникнули аудитзобов’язаної долі) повинні подавати фінзвітність податківцям в електронній формі (п. 49.4 ПКУ). Враховуючи, що фінзвітність-2020 аудитзобов’язані по факту подаватимуть повторно (не пізніше 10.06.2021 р.), в консультації, що коментується, фіскали розповіли, як це їм зробити практично через ЕК.

Подаємо через ЕК. Для формування та передачі фінзвітності в електронному вигляді використовують файли у форматі XML. Створюють, редагують, підписують кваліфікованим електронним підписом і надсилають фінансову звітність в режимі «Введення звітності» ЕК.

При формуванні фінзвітності самостійно встановлюють фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» й обирають необхідну форму фінансової звітності за звітний період (у нашому випадку — 2020 рік). У наступному вікні обирають «стан документа» і відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район».

А ось аудиторський звіт разом із супровідним листом у форматі pdf (обмеження 2 МБ) направляють фіскалам в режимі «Листування з ДПС» приватної частини ЕК. Датою подання аудитзвіту є дата реєстрації супровідного листа в органі ДПС. Протягом одного робочого дня після надсилання такого листа вам повідомлять вхідний номер та дату реєстрації. Інформацію щодо отримання і реєстрації листа в органі ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні», відправлені листи — у вкладці «Вихідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини ЕК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі