Теми статей
Обрати теми

Індексація: вже для січня-2021

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Ось і дочекалися. У червні право на індексацію з’являється у тих працівників, яким оклади (тарифні ставки, відрядні розцінки) підвищували в січні 2021 року. Вам цікаво, чому дорівнює сума індексації та як її розрахувати? Чи, може, ви бажаєте позбавитися необхідності індексувати зарплату працівникам? Тоді приєднуйтесь до нашої розмови. Відповіді на ці та багато інших індексаційних запитань ви знайдете у цій статті.

Почнемо нашу розмову з відповіді на запитання, яке мучить багатьох бухгалтерів: для чого взагалі потрібна індексація? ☺ Для того, щоб повністю або частково компенсувати подорожчання товарів і послуг.

Механізм такої компенсації встановлює держава. Для цього Держстат щомісячно розраховує індекс споживчих цін (далі — ІСЦ), або індекс інфляції. Цей показник відображає зміну вартості фіксованого споживчого набору товарів і послуг у поточному періоді щодо попереднього.

Своєрідною межею, після якої настає право на індексацію, є поріг індексації. Він дорівнює 103 %.

Якщо рівень інфляції невисокий і приріст ІСЦ не перетинає встановлений поріг індексації (103 %), то індексувати нічого не треба. Якщо ж відбудеться подолання такого порога, то настане право на індексацію.

Механізм індексації

Для того, щоб проіндексувати зарплату, слід пройти такий шлях.

Крок 1. Визначаємо базовий місяць. Це свого роду відправна точка. Знаючи базовий місяць працівника, можна здійснити всі подальші розрахунки, а саме розрахувати коефіцієнт індексації.

Базовим місяцем є місяць підвищення окладу (тарифної ставки, відрядних розцінок) за обійманою працівником посадою (виконуваною роботою)

Збільшення зарплати за рахунок установлення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) не впливає на зміну базового місяця.

Приклад 1. Оклади на підприємстві востаннє підвищувалися у січні 2021 року. В травні на місце звільненого працівника приймається інший працівник.

Базовим місяцем для працівника буде січень 2021 року — місяць останнього підвищення окладу за посадою, на яку він працевлаштовується.

Місяць прийняття на роботу тут не важливий.

Приклад 2. Оклади на підприємстві востаннє підвищувалися у січні 2021 року. В травні працівникам бухгалтерії встановили постійні доплати.

Оклади працівників не змінилися. Тому базовим місяцем залишається січень 2021 року.

Приклад 3. Останній раз оклади на підприємстві підвищувалися у грудні 2020 року. В травні 2021 року вони були знижені.

Якщо оклад (тарифну ставку, відрядні розцінки) понижують, базовий місяць не змінюється. Тобто базовим місцем залишиться грудень 2020 року.

Крок 2. Визначаємо коефіцієнт індексації. Зробити це доволі просто за допомогою таблиць із уже розрахованими коефіцієнтами індексації, які ми публікуємо щомісячно.

Коефіцієнти індексації за травень ви знайдете в «Податки & бухоблік», 2021, № 31, с. 22.

Але! Для нас сьогодні більш цікавим є червень 2021 року. Адже саме в цьому місяці з’являється право на індексацію у працівників з базовим місяцем — січень 2021 року.

Коефіцієнти індексації за червень ви знайдете в статті «Індексуємо зарплату за червень 2021 року». Як працювати з таблицею? Доволі просто. На перетині графи з найменуванням базового місяця і рядка з роком, у якому цей місяць став базовим, знаходимо коефіцієнт індексації (верхня комірка (рядок «%»)).

Приклад 4. Працівник звільняється 01.06.2021 р.Востаннє оклад за його посадою підвищувався у січні 2021 року.

Визначимо коефіцієнт індексації для розрахунку суми індексації за червень. Базовий місяць — січень 2021 року. Знаходимо коефіцієнт індексації у верхній комірці (рядок «%»)). Він дорівнюватиме 3,4 % (див. рис. нижче).

img 1

Фрагмент таблиці з коефіцієнтами індексації за червень 2021 року

Крок 3. Обчислюємо суму поточної індексації. Для цього дохід, що підлягає індексації, множимо на коефіцієнт індексації.

Зверніть увагу на такі моменти.

1. Індексації підлягають оплата праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, які мають постійний характер. Разові виплати не індексуємо (абзац четвертий п. 2 Порядку № 1078*).

* Порядок, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

2. Не індексуємо також (п. 3 Порядку № 1078):

— виплати, які розраховуються із середньої заробітної плати;

— допомогу по вагітності та пологах, допомогу на поховання;

— цільову разову матеріальну допомогу, одноразову допомогу при виході на пенсію, винагороду за підсумками роботи за рік тощо.

3. Зарплату індексуємо у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. У травні та червні ця величина складає 2270 грн. Все, що вище, — індексації не підлягає.

Забіжимо наперед. Розглянемо розрахунок індексації в червні.

Приклад 5. Зарплата працівника (повна зайнятість) за повністю відпрацьований червень 2021 року — 15000 грн. Базовий місяць — січень 2021 року.

У червні 2021 року у працівника з’являється право на поточну індексацію. Коефіцієнт індексації — 3,4 %. Сума поточної індексації складе:

2270 грн х 3,4 % : 100 % = 77,18 грн.

І одразу ж лайфхак. Якщо працівник з повною зайнятістю відпрацював місяць, за який розраховується індексація, повністю, то можна самостійно не розраховувати суму поточної індексації, а скористатися даними таблиць індексації, які ми публікуємо щомісяця. На перетині графи з найменуванням базового місяця і рядка з роком, у якому цей місяць став базовим, знаходимо у нижній комірці (рядок «Сума») вже розраховану суму поточної індексації.

4. У разі коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачується пропорційно відпрацьованому/службовому часу (абзац шостий п. 4 Порядку № 1078).

Приклад 6. Працівник (неповний робочий день, займає 0,5 штатної одиниці) звільняється 04.06.2021 р. (відпрацював у червні 4 робочі дні з 20-ти). Оклад — 10000 грн, доплат, надбавок, премій немає. Базовий місяць — січень 2021 року.

Визначимо суму індексації в червні. Для базового місяця — січня 2021 року сума індексації в червні виходячи з повністю відпрацьованого місяця на повній зайнятості — 77,18 грн.

Працівник не відпрацював місяць повністю. Тож визначаємо суму індексації з урахуванням відпрацьованого часу:

77,18 грн х 0,5 штатної одиниці : 20 р. дн. х 4 р. дн. = 7,72 грн.

Не приваблює варіант розрахунку індексації працівникам у червні? Тоді порадимо вам, як уникнути індексації, якщо базовий місяць — січень 2021 року.

Базовий місяць — січень-2021. Уникаємо індексації

Мало кому подобається вовтузитися з індексацією зарплати працівників. І це не дивлячись на те, що процес її розрахунку в більшості бухгалтерських програм автоматизований. Але ж сліпо вірити програмі не можна. Слід розуміти, що саме вона рахує, адже індексація — то державна мінімальна гарантія в оплаті праці.

Чи є варіанти її уникнути, якщо базовий місяць у працівників — січень 2021 року, сьогодні травень, а з наступного місяця світить, але зовсім не гріє індексація?

Так, є. Розповідаємо.

1 варіант. У травні 2021 року до настання права на поточну індексацію підвищуємо оклади (тарифні ставки, відрядні розцінки) працівників. Сума підвищення — не важлива. Хоч на 1 гривню. Звісно, якщо інше не прописано у внутрішніх нормативних актах роботодавця, що регулюють порядок оплати праці.

Що отримуємо? Травень 2021 року стає базовим місяцем для працівників. У червні 2021 року працівники не мають права на індексацію.

Не обов’язково підвищувати оклади заднім числом з 1 травня 2021 року. Можна підвищити оклади з середини місяця й уникнути індексації у червні 2021 року

Підтвердження цьому знаходимо в абзаці сьомому п. 5 Порядку № 1078 та в прикладі 4 цього Порядку. В них зазначено: якщо підвищення грошового доходу відбулося не з 1 числа місяця, то індексацію виплачують:

— до підвищення — на колишніх умовах, але пропорційно відпрацьованим дням за період до підвищення посадового окладу;

— після підвищення — на нових умовах (з урахуванням підвищення посадового окладу) і також пропорційно відпрацьованим дням після підвищення посадового окладу.

Оскільки в травні працівник не мав права на індексацію від базового січня 2021 року, то просто отримуємо зміну базового місяця. Ним стає травень 2021 року.

Але вибираючи варіант 1, слід чітко розуміти, що ви отримуєте незручності у розрахунку зарплати за місяць з двох окладів, якщо підвищення окладу відбулося в середині місяця.

Не бажаєте зайвої роботи? Тоді вивчайте наступний варіант для працівників, у яких базовим місяцем є січень 2021 року.

2 варіант. У червні підвищуємо оклади (тарифні ставки) таким чином, щоб сума підвищення зарплати у червні перевищила суму індексації, яка склалася у цьому місяці (тобто суму можливої індексації).

Тим самим обнуляємо індексацію цього місяця, замінюючи її підвищенням окладу (тарифної ставки).

Базовим місяцем стає червень 2021 року. Зарплата працівника в червні не індексуватиметься.

Сума поточної індексації від базового січня 2021 року становить у червні 77,18 грн. Тож, наприклад,

достатньо підвищити оклад працівника на 80 грн, щоб уникнути індексації у червні

А якщо підняти зарплату в червні на суму, меншу ніж 77,18 грн? Не рекомендуємо так чинити.

Якщо розмір підвищення зарплати у результаті підвищення окладу НЕ перевищує суму індексації, яка склалася в місяці такого підвищення, у працівника з’являється право на індексацію-різницю вже в базовому місяці.

Індексація-різниця дорівнює різниці двох величин: (1) можливої індексації, що склалася в місяці підвищення окладу, і (2) розміру підвищення зарплати.

Виплачувати індексацію-різницю в розмірі, визначеному в місяці підвищення окладів, необхідно до наступного підвищення окладів. Надалі в умовах інфляції (найшвидше — через 3 місяці) до суми індексації, яка була визначена в місяці підвищення окладів (індексація-різниця), додасться поточна індексація.

І до наступного підвищення окладу (тарифної ставки) загальна сума індексації працівника складатиметься з індексації-різниці та поточної індексації.

Тобто, підвищуючи зарплату на суму, що не перекриває суму можливої індексації, ви не тільки не позбавляєтесь від індексації, а й отримуєте додатковий головний біль — індексацію-різницю.

Потренуємося на прикладі?

Приклад 7. Востаннє працівникові оклад підвищували у січні 2020 року до 10000 грн. Через рік, у січні 2021 року оклад було понижено до 6000 грн. У червні 2021 року планується підвищення окладу на 200 грн. У працівника повна зайнятість. Доплат, надбавок, премій немає. Червень відпрацьовано повністю.

Незважаючи на пониження зарплати працівника у січні 2021 року з 10000 до 6000 грн, базовий місяць для проведення індексації залишився тим самим — січень 2020 року.

Тож у січні — травні 2021 року підприємство повинно було нараховувати індексацію працівникові від базового місяця — січня 2020 року.

З червня 2021 року працівникові підвищують оклад з 6000 до 6200 грн.

У разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення ІСЦ у місяці, в якому сталося таке підвищення, приймається за 1 або 100 % (п. 5 Порядку № 1078).

Інакше кажучи, незалежно від величини підвищення окладу, місяць, у якому відбулося таке підвищення, вважатиметься базовим.

Причому порівняння у зміні окладу має здійснюватися між окладом у місяці його підвищення (6200 грн) і посадовим окладом у місяці, що передує місяцю підвищення окладу (6000 грн).

Сума заробітку до зниження окладу (10000 грн) на розрахунок суми підвищення окладу ніяк не впливає (див. лист Мінсоцполітики від 09.04.2021 р. № 2144/0/290-21/51 // «Податки & бухоблік», 2021, № 37, с. 24).

У випадку, що розглядається, для працівника місяць, в якому його оклад підвищився з 6000 до 6200 грн (червень 2021 року), вважатиметься базовим.

Сума індексації в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу. Сума індексації у червні 2021 року від базового місяця — січень 2020 року — 161,17 грн (див. рис.). Сума підвищення окладу — 200 грн.

Сума підвищення посадового окладу працівника в червні 2021 року перевищила суму можливої індексації. Це означає, що в червні 2021 року працівнику індексація не нараховується. При цьому червень 2021 року стає базовим місяцем. Обчислення ІСЦ для подальшої індексації почнеться з липня 2021 року.

висновки

  • Збільшення зарплати за рахунок установлення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) не впливає на зміну базового місяця.
  • Зарплату індексуємо у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. У червні ця величина складає 2270 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі