Теми статей
Обрати теми

Коли з ф. № 5 потрібні розгорнуті примітки

Солошенко Людмила, податковий експерт
Ми — аудитзобов’язане підприємство, звітуємо за нацстандартами. Раніше щорічно у складі річної фінансової звітності подавали Примітки за формою № 5. Проте при аудиті цього року аудитори сказали, що до форми № 5 потрібні розгорнуті примітки з поясненнями. Чи це так?

Вимоги аудиторів небезпідставні. Розглянемо чому.

Форма № 5 «Примітки до річної фінансової звітності» затверджена наказом Мінфіну від 29.11.2000 р. № 302 (далі — наказ № 302). Цим наказом також обумовлені особливості складання приміток до фінансової звітності (багато в чому залежні від того, чи підлягає річна фінансова звітність підприємства оприлюдненню). І встановлено, що:

— підприємствам, які не зобов’язані оприлюднювати річну фінзвітність, досить в її складі заповнити ф. № 5, а також розкрити інформацію, обумовлену п. 2 наказу № 302, а ось

— підприємства, які зобов’язані оприлюднювати річну фінзвітність, разом з примітками за ф. № 5 повинні наводити усю іншу інформацію, розкриття якої передбачене національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (п. 3 наказу № 302). Як правило, склад цієї інформації визначений прикінцевим профільним розділом «Розкриття інформації в примітках до фінансової звітності» багатьох нацстандартів (наприклад, за запасами — п. 29 НП(С)БО 9, за основними засобами — пп. 36-39 НП(С)БО 7 і так далі).

До того ж з примітками може наводитися й інша інформація, яка визнана керівництвом підприємства суттєвою і дає повнішу й об’єктивнішу картину про фінансовий стан і результати діяльності підприємства (наприклад, показники фінансової стійкості тощо). Усю цю пояснюючу інформацію наводять у довільній формі, самостійно обраній підприємством: у вигляді письмових пояснень, графіків, таблиць тощо (п. 4 наказу № 302).

Тож, як бачимо, підприємству, яке оприлюднює фінзвітність, однієї ф. № 5 без пояснень буде недостатньо, а треба складати розгорнуті примітки. Тут аудитори мають рацію.

Також нагадаємо, що після аудиту аудитзобов’язані підприємства повинні:

— не пізніше ніж до 30 квітня (1 червня) 2021 року оприлюднити на власній вебсторінці річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком;

— не пізніше 10 червня 2021 року подати повний комплект річної фінзвітності разом з аудиторським висновком податківцям (п. 46.2 ПКУ).

Причому щоб дотриматися вимоги про оприлюднення річної фінансової звітності з ч. 3 ст. 14 Закону про бухоблік*, доведеться оприлюднити повний комплект форм разом з розгорнутими примітками (та аудиторським висновком).

* Закон України «Про бухоблік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

А ось подавати розгорнуті примітки з поясненнями податківцям, думаємо, не треба. Точніше, підприємство, що звітує за нацстандартами, робити це не зобов’язано. Достатньо подати фіскалам річну фінзвітність (у складі п’яти форм) з аудиторським висновком. У будь-якому разі, тут доречна аналогія з підприємствами, що звітують за МСФЗ (для яких немає затвердженої форми приміток і які через те складають їх у довільній формі). Так от подавати такі довільні примітки податківці від МСФЗшників не вимагають. Хоча дозволяють подати їх за бажання через меню «Листування з ДПС» приватної частини ЕК разом із супровідним листом (БЗ 102.20.02).

Детальніше про те, як не пізніше 10.06.2021 р. подати податківцям річну фінзвітність з аудиторським висновком, див. лист ДПСУ від 21.04.2021 р. № 1660/ІПК/99-00-21-02-01-06, БЗ 102.20.01 // «Податки & бухоблік», 2021, № 39, с. 26. А про складання приміток за ф. № 5 — «Податки & бухоблік», 2020, № 103, с. 46.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі