Теми статей
Обрати теми

Автоцивілка і продаж автомобіля

Амброзяк Наталя, юрист
Ми продаємо автомобіль. Чи потрібно переукладати договір ОСЦПВ (автоцивілки) та/або вносити зміни до страхового поліса?

Що каже законодавство? Згідно зі ст. 201 Закону № 1961 у разі зміни власника транспортного засобу договір страхування продовжує діяти до закінчення строку його дії. При цьому права й обов’язки страхувальника переходять до особи, яка отримала у власність транспорт. Звідси висновок:

договір ОСЦПВ переукладати не потрібно

До того ж нагадаємо, що автомобіль (як і будь-який інший транспортний засіб) можна розпізнати не лише за номерними знаками, але й за VIN-кодом (номер кузова, шасі, рами).

Варіанти. До речі, може бути декілька варіантів вирішення ситуації з ОСЦПВ:

1) звичайна передача поліса. Зазвичай, так роблять тоді, коли продавець авто найближчим часом не квапиться купувати новий транспорт або строк дії ОСЦПВ закінчується. У цьому випадку звертатися до страхової компанії не потрібно.

Також бажано у договорі купівлі-продажу передбачити, що продавець передає поліс. Так легше відбитися від претензій фіскалів щодо безоплатно отриманого;

2) розірвання договору ОСЦПВ і перекидання залишку сплачених коштів на новий договір. Так найчастіше діють, коли не хочуть передавати поліс з якихось причин і відразу купують новий транспорт. Або ж є у власності інші автомобілі. Провести таке перекидання можна тільки тоді, коли за попередні періоди не було страхових виплат. Крім того, без звернення до страхової компанії тут не обійтися;

3) розірвання договору ОСЦПВ і повернення залишку грошових коштів. Використовується цей спосіб тоді, коли і передавати страховку новому власникові не хочеться, і придбання автомобіля в планах немає. І, знову ж таки, пам’ятайте: в цьому випадку не повинно бути страхових виплат за попередній період (п. 18.2 Закону № 1961). Інакше страхова компанія просто погодиться розірвати договір, а гроші ви втратите.

Важливо! Страхова компанія може утримати із залишку, який видається на руки, витрати на ведення справи. Утримувана сума не може перевищувати 20 % залишку. Про це говорить той же п. 18.2 Закону № 1961.

Зауважте: для розірвання договору необхідно звернутися до страхової компанії письмово не пізніше ніж за 30 днів до передбачуваної дати розірвання. При цьому потрібно повернути оригінал страхового поліса. Про це говорить п.п. 18.1.1 Закону № 1961.

У випадках 2 і 3 новий власник вимушений самостійно оформити страховку на себе.

А що на практиці? Якщо ви вирішили передати поліс новому власникові, то договір, як ми з’ясували, переукладати не потрібно. Але все-таки переоформити поліс бажано. І ось чому.

Звичайно, з точки зору дорожньої поліції поліс із зазначенням попереднього власника — не проблема. Тим більше будуть документи, що підтверджують право нового власника володіти автомобілем.

Проте на практиці, якщо новий власник не вписаний у поліс, можуть виникнути труднощі з отриманням відшкодування. Іноді буває так, що страхова компанія відмовляється здійснювати виплати у такому випадку. Так, це незаконно (виходячи з положень Закону № 1961). Але щоб довести своє право на виплату, вам доведеться згаяти час, нерви та гроші (якщо ви звернетеся до суду).

Також може так статися, що страхова виплата просто піде попередньому власникові (зазначеному в полісі). І тут також доведеться або домовлятися з попереднім власником про повернення коштів, або ж іти до суду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі