Теми статей
Обрати теми

Автоцивілку бере на себе орендар

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємство орендує автомобіль у свого працівника. Керівник підприємства прийняв рішення оплатити ОСАЦВ. Чи виникне при цьому дохід у працівника та чи потрібно буде справляти з нього ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Для відповіді на це запитання перш за все треба визначитися з тим, яким чином укладено договір ОСАЦВ: із підприємством чи з працівником.

Річ у тому, що згідно з п. 1.6 ст. 1 Закону № 1961 власники транспортних засобів — це юридичні та фізичні особи, які є власниками або законними володільцями (користувачами) наземних транспортних засобів на підставі права власності та, зокрема, на підставі договору оренди.

Тобто, з точки зору Закону № 1961, орендар автомобіля — це також власник автомобіля на період його оренди. Тому страховий поліс ОСАЦВ, що оформлюється на транспортний засіб, може придбавати у страхової компанії як його власник, так і його володілець — орендар. У разі укладення договору страхування з власником автомобіля — працівником підприємства, платити автоцивілку повинен власник, у разі укладення з самим підприємством-орендарем — такий орендар.

Таким чином, висновок очевидний. Якщо договір ОСАЦВ укладений між страховою компанією та працівником — власником автомобіля, оплата страхування підприємством — орендарем автомобіля буде для працівника доходом у вигляді додаткового блага. І неважливо, оплатило підприємство автоцивілку безпосередньо страховій компанії чи компенсувало працівнику витрати з її придбання.

Отже, сума такої оплати оподатковується ПДФО за ставкою 18 % (п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ) та ВЗ за ставкою 1,5 % (п.п. 1.2, п.п. 1.3 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

У випадку оплати підприємством вартості поліса ОСАЦВ безпосередньо страховій компанії, врахуйте негрошовий характер такого доходу для працівника. Адже працівник отримує не грошові кошти, а страховий поліс. У разі отримання фізособою доходу в негрошовій формі база оподаткування ПДФО такого доходу визначається з урахуванням натурального коефіцієнта. При ставці ПДФО 18 % він складає 1,219512. ВЗ утримуєте з «чистої» вартості страхового поліса без застосування будь-яких коефіцієнтів.

Дохід, отриманий працівником у вигляді додаткового блага, зазначаємо у розд. I 4ДФ Податкового розрахунку з ознакою доходу «126».

Оплата за договором ОСАЦВ, укладеним між страховою компанію та працівником, що здійснена підприємством — орендарем автомобіля, є базою нарахування ЄСВ згідно з ч. 1 п. 1 ст. 7 Закону № 2464. Підстава — така оплата включається до фонду оплати праці (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5). Крім того, у Переліку № 1170 ця виплата не значиться. Вона підлягає відображенню у Д1 Податкового розрахунку у складі зарплати. Принаймні саме такої думки у питанні справляння ЄСВ з оплати за договором КАСКО дотримуються податківці у ситуації, коли оплата здійснена підприємством, що орендує автомобіль у фізичної особи (див. лист ДФСУ від 17.09.2018 р. № 4057/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

А якщо договір ОСАЦВ укладено на період оренди між підприємством та страховою компанією? У цьому разі оплата автоцивілки підприємством не буде доходом працівника — власника автомобіля і об’єкт справляння ПДФО, ВЗ та ЄСВ не виникає.

У бухгалтерському обліку страхові платежі, перераховані наперед, списують до дебету рахунка 39 «Витрати майбутніх періодів». Потім їх розподіляють відповідно до тих місяців, до яких вони належать згідно з договором ОСАЦВ. До «поточних» із «майбутніх» такі витрати потрапляють через проводку Дт 23/91/92/93/94 — Кт 39.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі