Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит за послугами від нерезидента не розшифровується!

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
За матеріалами категорії 101.24 Бази знань

Висновок документа

У додатку Д1 до декларації з ПДВ за послугами, отриманими від нерезидента, відображається тільки коригування податкових зобов’язань, якщо збільшуючий розрахунок коригування не зареєстрований на дату подання декларації, та/або коригування податкового кредиту

Запитання, на яке відповідають податківці в цій консультації, виникло «завдяки» появі нової форми декларації з ПДВ (нагадаємо, що вона подається починаючи із звітності за березень). Воно стосується відображення послуг, отриманих від нерезидента з місцем постачання на території України. Як відомо, ПДВ з такої операції спочатку включається до складу податкових зобов’язань (ряд. 6.1/6.2 декларації) і потім, у тому ж періоді, — до складу податкового кредиту (ряд. 13.1/13.2) (за наявності належних підстав: своєчасно зареєстрованої та правильно складеної ПН).

Раніше, у старій декларації з ПДВ, податковий кредит у додатках до декларації за такими послугами не розшифровувався. Розшифровувалося тільки його коригування в додатку Д1.

Справа в тому, що навпроти рядка 13 декларації було посилання тільки на додаток Д1, а розшифровка податкового кредиту була в додатку Д5. Це посилання на Д1 так і залишилося в новій формі декларації. Але ж тепер, після «об’єднання» Д1 і Д5, у новому додатку Д1 розшифровується і податковий кредит, і його коригування. І жодних особливостей відносно нерозшифрування рядка 13 (13.1/13.2) у таблиці 2.1, в якій, власне, і розшифровується податковий кредит, не встановлено. Це могло означати, що тепер у цій таблиці доведеться розкривати податковий кредит за такими послугами. Принаймні, формально на те є усі підстави.

Ми звикли, що податківці чіпляються за кожну дрібницю, аби ускладнити працю бухгалтеру. А в цьому питанні навісити на бухгалтера розшифровку податкового кредиту за послугами нерезидента напрошується і поготів. Такі побоювання ми висловлювали в тематичному номері «Податки & бухоблік», 2021, № 24, с. 19.

Проте податківці прийняли лояльніше рішення

У цій консультації вони прямо сказали, що за послугами від нерезидента в додатках (мається на увазі додаток Д1) розкривається тільки коригування ПДВ, тобто:

1) коригування податкового кредиту. Мається на увазі заповнення рядків 13.1/13.2 декларації і таблиці 2.2 додатка Д1, але тільки в частині коригування (не важливо, збільшуюче воно чи зменшуюче);

2) збільшуюче коригування податкових зобов’язань у разі, якщо розрахунок коригування не зареєстрований на дату подання декларації. Мається на увазі заповнення рядків 6.1/6.2 декларації і таблиці 1.2 додатка Д1, але знову ж таки тільки в частині збільшуючого коригування.

Виходить, власне податкові зобов’язання і податковий кредит за послугами від нерезидента в додатках не розшифровуються.

Ну що ж, таке лояльне і зважене рішення ми тільки підтримуємо!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі