Теми статей
Обрати теми

Компенсація за електроенергію старому власнику будівлі ПДВ не оподатковується

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 02.04.2021 р. № 1332/ІПК/99-00-21-03-02-06

Висновок документа

Кошти, які надходять від нового власника нерухомого майна у вигляді компенсації вартості електричної енергії, до бази оподаткування ПДВ не включаються

До переоформлення договорів, пов’язаних з утриманням проданої нерухомості на нового власника, всі рахунки за спожиті ним послуги постачальники виставляють старому власнику. Звичайно, він не бажає платити за когось. Тому часто новий і старий власники будівлі укладають між собою договори на компенсацію витрат на утримання проданого приміщення.

Як у такому разі бути з ПДВ?

Фіскали у листі, що коментується, розглянули оподаткування ПДВ компенсації новим власником старому витрат на електроенергію. Вони заявили, що отримання від нового власника компенсації за оплату електроенергії за період переоформлення договорів не може розцінюватись як постачання товарів/послуг для цілей оподаткування ПДВ. А тому така компенсація до бази оподаткування ПДВ не включається.

З висновком фіскалів складно не погодитись. І справді, в цій ситуації операція поставки не відбувається. Хоча по відношенню до нового власника, який споживає електроенергію і не отримує від цієї операції податкового кредиту, такий підхід не назвеш справедливим.

Цю операцію не можна розглядати як операцію з компенсації орендарем комунальних послуг орендодавцю, яка потрапляє під оподаткування ПДВ (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 33, с. 13). Таку компенсацію витрат за електроенергію не можна вважати складовою вартості наданих послуг, у т. ч. й послуг оренди (старий власник уже не володіє нерухомістю і не повинен платити за її утримання).

Тут зовсім інша природа відносин. Старому власнику нерухомості, на відміну від орендодавця, доводиться платити за електроенергію не через те, що це потрібно для утримання приміщення, а через те, що новий власник не переоформив на себе договір з обленерго. Тобто виходить, що споживання новим власником електроенергії до переоформлення на себе договірних відносин можна розглядати як шкоду старому власнику, яка тепер за договором компенсації і відшкодовується.

На сьогодні сума отриманого відшкодування відповідно до п. 188.1 ПКУ не включається до бази оподаткування ПДВ. Тому висновки фіскалів у цій ситуації цілком логічні.

Також фіскали наголосили, що старий власник сам електроенергію не використовував, а просто змушений через договір із обленерго платити за електроенергію, спожиту новим власником. Тому вона не пов’язана з госпдіяльністю старого власника. Отже, отриманий ПК від обленерго за спожиту новим власником електроенергію старий власник мав вилучити зі свого ПК. Тобто він має нарахувати компенсуючі зобов’язання за п. 198.5 ПКУ на вартість придбаної електроенергії.

Висновки листа, що коментується, на наш погляд, можна застосувати не тільки до компенсації новим власником нерухомості старому комунальних платежів, а і до плати за землю в частині орендної плати за землю під такою нерухомістю до переоформлення оренди. Хоча фіскали і так уже визнали (лист ДПСУ від 08.02.2019 р. № 440/6/99-99-15-03-02-15/ІПК), що в цьому випадку ПДВ нараховувати не потрібно. І це добре. Таку операцію тоді повністю від початку і до кінця оминає ПДВ-обов’язок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі