Теми статей
Обрати теми

Проблеми розрахунку: картка-ключ та РРО

Павленко Олексій, податковий експерт
Підприємство торгує тканинами. Серед покупців є фізособи з інших міст, які не бажають вносити готівку до каси банку для перерахування нам на поточний рахунок. Бажають сплачувати на картку. Чи можемо ми відкрити платіжну картку «ключ до рахунку» чи бізнес-картку, які прив’язані до поточного рахунку, щоб приймати на неї від фізосіб платежі за товар? Якщо так, то чи потрібно застосовувати РРО у разі отримання таких платежів?

Гадаємо, так навряд чи ви вирішите розрахункову проблему. Пояснимо чому.

Платіжна картка «ключ до рахунку» (чи «business»-картка)* — це електронний платіжний засіб, який є різновидом корпоративної платіжної картки (КПК)**. Але, на відміну від КПК, для такої картки не відкривається додатковий рахунок. Картка-ключ дає доступ до основного поточного рахунку підприємства і прив’язана саме до нього. Зазвичай банки емітують її лише для керівника, із забороною передачі іншим особам.

* Надалі узагальнено іменуємо такі картки — картка-ключ.

** Висновки щодо цього див., зокрема, в листі НБУ від 24.04.2019 р. № 57-0007/22460.

Оскільки окремий рахунок для картки-ключа не відкривається, то всі кошти за тканини будуть надходити саме на цей рахунок (а не «на картку», як зазначили в запитанні). І незалежно від того, дасте ви покупцю реквізити картки-ключа чи саме реквізити поточного вашого рахунку.

Реквізити. Якщо відкриттям такої картки ви маєте за мету полегшити покупцеві процес перерахування вам коштів, то картка навряд чи допоможе. Адже для здійснення платежу покупцеві зазначити лише номер вашої картки, скоріше за все, буде замало. Зараз вже низка банків (з фінмоніторингових причин) вимагають від платників заповнювати у відповідній формі усі необхідні реквізити одержувача, у тому числі IBAN-номер його рахунку. Щодо таких нововведень у ПриватБанку читайте, зокрема, в «Податки & бухоблік», 2021, № 29, с. 27. Якщо ваші покупці — клієнти ПриватБанку, то, незалежно від суми платежу, виду рахунку і банку, куди перераховуються кошти, їм доведеться заповнювати IBAN-номер рахунку одержувача (тобто вашого підприємства) і всі інші реквізити платіжки. Тому заздалегідь забезпечте їх цими реквізитами. Якщо покупець має рахунок (у т. ч. картковий) в іншому банку, то там ще, можливо, не встановлені схожі правила. Але якщо сума буде більше 30 тис. грн, то із зазначенням лише номера картки платіж покупцю навряд чи вийде відправити…

РРО. Що ж стосується (не)застосування РРО, то наявність чи відсутність у вас картки-ключа на РРО-питання ніяк не вплине. Адже гроші чи «за посередництва» картки-ключа, чи безпосередньо все одно зараховуються на ваш поточний рахунок. І при отриманні платежу за банківськими виписками з цього поточного рахунку так само можна буде відслідкувати: яким чином і ким конкретно були перераховані гроші. А потрібен вам РРО чи ні, залежатиме від виду розрахунку, до якого вдався ваш покупець. Зокрема, податківці вважають: якщо покупець розрахується з використанням платіжної картки, то РРО необхідно застосовувати, і без РРО вам можна працювати, тільки якщо покупці будуть вам сплачувати гроші безготівково без використання платіжних карт, або вносити готівку до каси банку для зарахування на ваш поточний рахунок. Або через термінали самообслуговування банку, встановлені в тому числі й на території госпсуб’єкта (див. лист ДФСУ від 15.03.2019 р. № 1072/В/26-15-13-06-12-ІПК). Наш підхід такий: дистанційні безготівкові продажі товару слід проводити через РРО лише при розрахунках за допомогою інтернет-еквайрингу. Якщо у вас його немає, то й РРО вам не знадобиться (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 40, с. 15).

Отже, вважаємо, що відкриття картки-ключа скоріше допоможе вам вирішити інші господарські проблеми (зняття готівки на госппотреби і таке інше), ніж згадані в питанні. Детальніше щодо «сутності» та функціонування картки-ключа читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 96, с. 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі