Теми статей
Обрати теми

«Читаємо» електронний лікарняний

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лікар визнав працівника тимчасово непрацездатним. Створив та підписав медвисновок. У Реєстрі листків непрацездатності працівника ідентифіковано як застраховану особу. Лікарняний створено. Він з’явився в особистому кабінеті страхувальника-роботодавця. Що цікавого можна побачити, якщо відкрити е-лікарняний? Як правильно «читати» електронний лікарняний? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.

Роботодавці самостійно контролюють появу нових е-лікарняних в особистому кабінеті страхувальника на порталі Пенсійного фонду.

Формуються електронні лікарняні на підставі медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Враховуючи, що наразі лікарі полюбляють формувати медичні висновки на короткі терміни, інколи по 2 — 5 днів, кількість електронних листків непрацездатності в кабінетах роботодавців-страхувальників стрімко зростає. Саме тому вкрай важливо навчитися правильно читати е-лікарняний, щоб не наробити собі біди.

Інформативну для роботодавця частину е-лікарняного наведено на рис. 1. Пропонуємо пройтись по кожному реквізиту.

img 1

Рис. 1. Фрагмент е-лікарняного

Номер лікарняного та номер випадку непрацездатності

Кожен листок непрацездатності має свій унікальний номер («Номер ЛН»). З жовтня його формат було змінено саме на такий, як показано на рис. 1.

Читати номер ЛН слід так: перші шість цифр — це номер випадку непрацездатності, далі між двох тире — порядковий номер листка непрацездатності і в кінці одна цифра — номер версії. Серії е-лікарняний не має.

З порядковим номером листка непрацездатності все зрозуміло. Поговоримо про номер випадку непрацездатності та версію лікарняного.

Номер випадку непрацездатності. Його в е-лікарняному зазначено двічі: у першій частині оновленого номера е-лікарняного та в реквізиті «Номер випадку непрацездатності» (див. рис. 1).

Номер випадку непрацездатності допомагає ідентифікувати, чи є електронний лікарняний первинним, чи продовженням. Це важливо для цілей розподілу витрат на оплату лікарняного. Адже ФСС виплачує допомогу за рахунок власних коштів лише починаючи з шостого дня непрацездатності за страховими випадками:

— тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми працівника, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням;

— перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з COVID-19.

Як же користуватися номером випадку непрацездатності? Пояснимо на прикладі (див. рис. 2).

Працівник хворів. Роботодавець отримав на нього два е-лікарняні. Вони мають різні унікальні номери, але йдуть один за одним. Дата закриття першого 19.10.2021. Дата відкриття наступного 20.10.2021. Такі лікарняні можуть відноситися до одного страхового випадку, якщо матимуть єдиний номер випадку непрацездатності.

img 2

Рис. 2. е-Лікарняні. Первинний та продовження

У прикладі, наведеному на рис. 2, якраз маємо ситуацію, коли один лікарняний є продовженням іншого.

Резюме. Якщо на одного працівника відкрито декілька електронних лікарняних, що йдуть один за одним, то такі

е-лікарняні можуть складати один страховий випадок, якщо матимуть єдиний «Номер випадку непрацездатності»

Також зверніть увагу, що в прикладі перший лікарняний видано на 2 дні (18 та 19 жовтня), другий — на 10 днів (з 20 по 29 жовтня). Тож за рахунок роботодавця буде оплачено 2 дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідчені першим лікарняним, та 3 дні, засвідчені наступним лікарняним, тобто перші 5 днів хвороби. Починаючи з шостого дня непрацездатності — фінансування за рахунок ФСС.

Відслідковуйте такі моменти, щоб правильно визначити суму допомоги від ФСС.

Номер версії лікарняного. Номер версії листка непрацездатності — це остання цифра в унікальному номері е-лікарняного після знаку тире (див. рис. 1 «Номер ЛН»).

Зазначимо, що доволі часто можна почути хибне твердження, що номер версії лікарняного вказує на номер причини непрацездатності, який зазначаємо в протоколі комісії з соцстрахування та в заяві-розрахунку. Це не так! До причини непрацездатності він не має жодного відношення.

Номер версії листка непрацездатності є тим, чим він є, тобто номером версії. Так, при створенні первинного е-лікарняного та при створенні е-лікарняного як продовження, листок непрацездатності отримує номер версії «1».

Якщо до вже створеного е-лікарняного (первинного чи продовження) вносяться зміни, номер його версії збільшується (з «1» на «2», «3» та далі за порядком при внесенні кожної наступної зміни).

Тож якщо ви отримали лікарняний з номером ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-3, це означатиме, що до цього лікарняного двічі вносилися зміни.

Дати відкриття та закриття лікарняного

В електронному лікарняному ви одразу бачите і дату його відкриття, й дату його закриття (див. рис. 1). Ці дати відповідають датам початку та закінчення строку дії електронного медвисновку, на підставі якого сформований лікарняний.

«Дата відкриття» — це дата початку (продовження) тимчасової непрацездатності, що засвідчується відповідним е-лікарняним.

«Дата закриття» — це прогнозована дата, після якої відновиться працездатність, або дата наступного огляду пацієнта.

Увага! Дата закриття е-лікарняного може бути змінена. Це відбудеться, наприклад, якщо працівник одужає раніше прогнозованої дати та звернеться до лікаря з проханням скоротити період лікарняного. Також

дата закриття може бути змінена у разі скорочення е-лікарняного наступним лікарняним

Про правила скорочення ми писали в «Податки & бухоблік», 2021, № 81, с. 2. Там же наводили таблицю з причинами непрацездатності, зазначеними в новому е-лікарняному, які скорочують період дії наявного е-лікарняного працівника. Радимо цю таблицю тримати під рукою. Чому?

Річ у тім, що спрацьовувати правила скорочення повинні автоматично. Проте, як показала практика, не завжди так відбувається.

Тож якщо у вас є два лікарняних з різними номерами випадку тимчасової непрацездатності, які частково перекривають один одного, дивимося на причину непрацездатності, зазначену в е-лікарняних.

Приклад. У роботодавця є два лікарняних, створених на одного працівника. Лікарняний № 1 — з датою закриття 20.10.2021, лікарняний № 2 — з датою відкриття 20.10.2021. Номери випадку непрацездатності різні. Отже, маємо різні страхові випадки. Причини непрацездатності (див. рис. 1) в е-лікарняних:

1 варіант — збігаються. Тоді лікарняний № 1 оплачуємо по 19.10.2021, а день-накладку 20.10.2021 віддаємо лікарняному № 2. У результаті 20.10.2021 стане днем початку нового випадку непрацездатності.

Коли таке можливо? Наприклад, у ситуації, коли в період хвороби працівник зламає ногу.

Це різні випадки непрацездатності. Проте причина непрацездатності у них єдина — тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві;

2 варіант — НЕ збігаються. Тоді беремо в руки таблицю з правилами скорочення (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 81, с. 4) та дивимося, чи скорочує причина непрацездатності, зазначена в новому е-лікарняному, період дії попереднього е-лікарняного працівника. Якщо:

скорочує, то дні накладки (у прикладі 20.10.2021) відносимо до нового страхового випадку. Наприклад, під час самоізоляції від COVID-19 працівник захворів. Лікарняний № 1 по самоізоляції закінчується 20.10.2021. Лікарняний № 2 по тимчасовій втраті працездатності починається з 20.10.2021. Тоді 20.10.2021 оплачуємо у складі лікарняного № 2;

не скорочує, то дні накладки (у прикладі 20.10.2021) оплачуємо у складі лікарняного № 1.

Переходимо до наступного реквізиту.

Статус лікарняного

З 1 жовтня е-лікарняний може мати такі статуси: «Закритий», «Готовий до сплати (виданий)», «Помилково сформований», «Недійсний» та «Оплачений».

Як тільки е-лікарняний з’являється в кабінеті страхувальника, він має статус «Закритий». Проте закритий, це ще не готовий до сплати.

З 1 жовтня е-лікарняний вважається виданим через 7 календарних днів після дати його закриття, а лікарняний по вагітності та пологах — через 7 днів після дати його відкриття

Після закінчення семиденного періоду очікування статус лікарняного повинен змінитися на «Готово до сплати». А якщо змінився раніше? Все одно чекаємо 7 днів. Адже протягом цього строку до лікарняного можуть вноситися зміни. Ба більше! Він може бути визнаний помилково сформованим. Тож краще не ризикувати.

А якщо 7 днів минули, а статус не змінився? Така проблема є за лікарняними по вагітності та пологах. Схоже, що сьогодні Пенсійний фонд її подолати не може. Тож ФСС довелося погодитись з тим, що у випадку з лікарняним, виданим у зв'язку з вагітністю та пологами, статус не головне. Якщо після дати створення такого лікарняного пройшло 7 днів, його можна брати в роботу, навіть коли його статус залишився «Закритий».

Статус «Помилково сформований» може отримати е-лікарняний, якщо медвисновок, на підставі якого його створено, було сформовано з помилками. У цьому випадку лікар протягом 7 днів створить коректний е-медвисновок, на підставі якого буде створено новий е-лікарняний. А перший, із помилками, отримає статус «Помилково сформований».

Статус «Недійсний» отримає е-лікарняний, якщо він «наїжджає» на вже відкритий лікарняний працівника, проте не скорочує його.

Розглядаємо начинку лікарняного далі.

Податковий номер та П. І. Б.

Назви полів «РНОКПП ЗО» та «ПІБ ЗО» говорять самі за себе. Тут зазначають реєстраційний номер облікової картки та прізвище, ім’я, по батькові особи, якій оформлено е-лікарняний.

Увага! Останнім часом до поля «ПІБ ЗО» підтягується інформація з бази системи охорони здоров’я. І доволі часто в прізвищах, іменах та по батькові є помилки. Тож уважно все перевіряйте.

Якщо виявили помилку, просимо працівника звернутися до лікаря. Хай перевірить коректність введених даних працівника та за потреби виправить помилки й оновить медвисновок.

Ознака сп’яніння/порушення режиму

Сп’яніння. Відмітка про наявність алкогольного та/або наркотичного сп’яніння може бути проставлена, якщо лікуючим лікарем установлено, що тимчасова непрацездатність настала внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням, що підтверджено результатами досліджень (див. п. 5 розд. ІІІ Порядку формування медвисновків*).

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

За загальним правилом лікарняний з відміткою про наявність алкогольного/наркотичного сп’яніння не підлягає оплаті (див. ст. 23 Закону України від 23.09.99 № 1105-XIV).

Порушення режиму. Якщо лікуючим лікарем установлено факт порушення пацієнтом призначеного режиму лікування, формується новий медичний висновок із зазначенням дати порушення режиму лікування та виду порушення режиму лікування.

Зазначимо, що лікар може зазначити такі види порушення режиму: відмова від огляду МСЕК; відмова від госпіталізації; невиконання рекомендацій лікаря; самовільне залишення закладу охорони здоров’я; навмисне заподіяння шкоди своєму здоров’ю або симуляція хвороби (п. 6 розд. ІІІ Порядку формування медвисновків).

Ну і пам’ятаємо, що якщо працівник порушує режим, установлений для нього лікарем, то він втрачає право на лікарняні з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням комісії із соцстрахування.

Увага! Якщо відмовляємо працівнику в призначенні лікарняних, обов’язково фіксуємо цей факт у розд. ІІІ Протоколу засідання комісії із соціального страхування (рішенні уповноваженого). Там же вказуємо причину відмови в призначенні допомоги (припинення виплати).

Крім того, протягом п’ятиденного строку з дня винесення рішення про відмову надаємо працівнику повідомлення про відмову в призначенні лікарняних.

У ньому зазначаємо причину відмови та порядок оскарження рішення комісії. Зазначимо, що працівник може оскаржити в ФСС рішення комісії про відмову у призначенні лікарняних протягом 5 днів з моменту отримання повідомлення. Також він може звернутися за захистом до суду.

Причина непрацездатності

Наступний реквізит е-лікарняного — «Причина непрацездатності». Назви причин непрацездатності в електронному листку непрацездатності та в паперовому не збігаються. Також не збігається їх нумерація.

Нумерацію причин непрацездатності в е-лікарняному ви визначаєте самостійно. У цьому вам допоможе таблиця з «Податки & бухоблік», 2021, № 69, с. 6.

У протоколі комісії з соцстрахування та в заяві-розрахунку на отримання фінансування від ФСС за е-лікарняними зазначаємо нову нумерацію причин непрацездатності, а не ту, що наведена в описі до відповідної графи.

Ми ж зупинимось на такій причині непрацездатності в е-лікарняному, як тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві та профзахворюванням.

Доволі часто можна почути запитання: як у цьому випадку зрозуміти, отримав працівник невиробничу травму чи мав загальне захворювання? Чи потрібно його опитувати? Адже Порядок, затверджений постановою КМУ від 22.03.2001 № 270, зобов’язує роботодавця розслідувати нещасні випадки невиробничого характеру.

Відповідь — ні, не потрібно.

Оскільки в е-лікарняних неможливо визначити, мав працівник травму чи загальне захворювання, опитувати працівника та вимагати від нього пояснень не потрібно. Бо діагноз — це персональні дані працівника.

Тож тут маємо спрощення порівняно з паперовими лікарняними.

висновки

  • З 01.10.2021 формат унікального номера е-лікарняного змінено. Тож стало можливим визначити, чи є лікарняний первинним чи продовженням за його номером.
  • Нумераціюпричин непрацездатності в е-лікарняному ви визначаєте самостійно.
  • З 1 жовтня е-лікарняний вважається виданим через 7 календарних днів після дати його закриття, а лікарняний по вагітності та пологах — через 7 днів після дати його відкриття.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі