Теми статей
Обрати теми

Торгівля алкоголем на виставках-ярмарках

Адамович Наталія, податковий експерт
Участь у таких заходах, як виставки та ярмарки, — завжди привід не лише «себе показати», а й удало реалізувати свою продукцію, у тому числі алкогольну. Як правильно ресторатору, виробнику або торговцю організувати виїзд на ярмарок/виставку з алкоголем? Давайте розберемося!

Одразу скажемо: головні питання, які доведеться вирішити для безпроблемного продажу алкоголю на виставках-ярмарках, — це реєстрація окремого РРО та отримання окремої роздрібної алколіцензії. Крім того, доведеться вирішити питання з місцем торгівлі, перш ніж його за собою бронювати.

Готуємо окрему ліцензію

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (окрім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання усіх форм власності, у тому числі їх виробниками, тільки за наявності у них ліцензій (ст. 15 Закону № 481).

Водночас уже наявна ліцензія на основне місце торгівлі в цьому випадку не врятує. Річ у тому, що використовувати одну роздрібну алкогольну ліцензію за декількома місцями торгівлі не допускається. Навіть якщо у вас роздрібна алкогольна ліцензія є під основне місце торгівлі, то, щоб торгувати алкоголем на ярмарку або виставці, вам знадобиться окрема ліцензія на нове місце торгівлі (див. БЗ 113.03).

Виняток: якщо на виставці, ярмарку ви плануєте проводити роздрібний продаж виключно столових вин (ст. 15 Закону № 481). У такому разі додаткова ліцензія на роздрібну торгівлю алкоголем вам не знадобиться.

Щоправда, врахуйте: це не стосується продажу на ярмарках/виставках приготованих із столових вин коктейлів типу глінтвейну або «гарячого вина». На думку податківців, при продажу коктейлів із столового вина без ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем не обійтися (детальніше див. «Ох уже ці коктейлі!»).

Торговельне місце

Щоб отримати роздрібну алколіцензію, ярмаркове або виставкове торговельне місце повинне (ст. 1 Закону № 481):

(1) знаходитися в приміщенні (будівлі) — не просто неба;

(2) мати площу — не менше 20 м2 (обмеження за площею не діє для пива);

(3) бути обладнане РРО.

При цьому врахуйте, не менше 20 м2 має бути саме орендована вами під виставку/ярмарок частина приміщення, а не вся площа виставкового/ярмаркового приміщення або павільйону (див. БЗ 113.03).

Реєструємо РРО

Під нове тимчасове ярмарково/виставкове торговельне місце доведеться зареєструвати й окремий РРО. Адже без РРО роздрібну алколіцензію не отримати. Водночас хтось може сказати, що в заяві на отримання ліцензії можна вказати як РРО, так і КОРО (ст. 15 Закону № 481).

На жаль, обрати КОРО не вийде. За загальним правилом замість РРО використовувати КОРО і РК можна тільки при здійсненні видів діяльності, зазначених у Переліку № 1336 (ст. 10 Закону про РРО). Але відповідно до п. 21 постанови КМУ від 23.08.2000 № 1336, цей Перелік не поширюється на суб’єктів, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами. А алкоголь, на жаль, якраз-таки підакцизний.

Реєструє РРО податкова за основним місцем обліку суб’єкта господарювання (п. 3 підрозд. 2 розд. II Порядку № 547). Окремо ставити такий РРО за місцем його використання не треба. Такої вимоги в Порядку № 547 немає.

Місце зберігання

У загальному випадку алкогольні напої повинні зберігатися в спеціальних місцях, унесених в Єдиний державний реєстр місць зберігань. Щоправда, якщо увесь алкоголь буде зберігається за тією ж адресою, де розташований пункт роздрібної торгівлі, таке місце зберігання в Єдиний реєстр можна не вносити (ст. 15 Закону № 481). На це звертають увагу і податківці (див. БЗ 113.03).

До того ж урахуйте, як пояснюють податківці (див. БЗ 113.04): чинним законодавством не передбачено внесення в Єдиний державний реєстр місць зберігання алкогольних напоїв вітрини з виставковими зразками алкогольної продукції, які, до речі, можуть бути муляжами. Проте факт виставляння зразків алкогольної продукції має бути підтверджений оголошенням: «Зразки алкогольної продукції».

Роздрібний акциз і мінціни

Оскільки алкоголь є підакцизним товаром, то його роздрібна торгівля оподатковується роздрібним акцизом. Роздрібний акциз обчислюють з вартості реалізованого підакцизного алкоголю з урахуванням ПДВ за ставкою 5 % (п.п. 215.3.10 ПКУ). Роздрібний акциз у базу оподаткування ПДВ не потрапляє, але, як і ПДВ, включається в ціну алкоголю. Детальніше див. «Роздрібний алкоакциз: розрахунок та облік».

При цьому пам’ятайте, що продавати алкоголь слід не нижче мінімальних роздрібних цін, які зафіксовані в додатку до постанови № 957. Детальніше див. «Мінціни на алкоголь».

Безоплатні роздачі

Якщо ви вирішили зробити рекламний хід — безоплатно роздавати алкоголь на виставкових/ярмаркових заходах, то врахуйте: податківці рекламу алкогольних напоїв шляхом їх безоплатного надання зацікавленим/професійним відвідувачам (звичайно ж, з урахуванням обмежень за віком при організації такого заходу) вважають роздрібним продажем алкогольних напоїв у розумінні Закону № 481 (див. БЗ 113.05). І зазначають, що:

— у суб’єкта господарювання має бути доступна ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями;

— витрати суб’єкта господарювання на такі рекламні заходи (спеціальні виставкові заходи) визначаються з урахуванням мінімальних роздрібних цін на алкогольні напої, встановлених у додатку до постанови № 957;

— до суб’єкта господарювання застосовується штраф за продаж алкоголю за цінами нижче мінімально роздрібних цін на такі алкогольні напої згідно зі ст. 17 Закону № 481.

А ось сплачувати роздрібний акциз при безоплатних передачах алкоголю не доведеться. Якщо суб’єкт господарювання безоплатно поширює підакцизні товари (алкогольні напої) під час проведення рекламних заходів, презентацій на виставках без проведення розрахункової операції, то податкове зобов’язання з акцизного податку не нараховується (див. лист ДПСУ від 22.03.2021 № 1097/ІПК/99-00-09-03-02-06, БЗ 114.02).

Згортаємо торгівлю

Після закінчення виставки або ярмарку треба зняти з реєстрації РРО, керуючись підрозд. 4 розд. II Порядку № 547.

Крім того, слід анулювати ліцензію. Для чого ви можете, враховуючи норми ст. 15 Закону № 481, або подати заяву, або просто не платити черговий квартальний платіж за ліцензію (детальніше, як вчинити, див. «Податки & бухоблік», 2020, № 68, с. 12).

висновки

  • Якщо на виставці/ярмарку не плануєте торгувати виключно столовим вином, то вам знадобиться окрема роздрібна алколіцензія.
  • Торговельне місце повинне знаходитися в приміщенні, мати площу не менше 20 м2 і бути обладнано РРО.
  • Якщо алкоголь буде поміщено за місцем ярмарково-виставкової торгівлі, то окреме місце зберігання в Єдиний реєстр можна не вносити.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі