Теми статей
Обрати теми

«Ризиковий» продавець — проблеми ПК і регліміту у покупця

Павленко Олексій, податковий експерт
У платника ПДВ були досить значні обсяги придбань від контрагента, якого ДПС включила до списку ризикових (за 8-м критерієм ризиковості). У зв’язку з цим виникла загроза, що цього платника теж включать до ризикових. Податківці «люб’язно» порекомендували платнику зняти суми ПК за постачаннями від ризикового контрагента. Але вимагають від платника зробити це так, щоб іще й зменшити суми регліміту, які було враховано формулою за цими постачаннями. Для цього фіскали пропонують зареєструвати зведену ПН на умовний продаж згідно з п. 198.5 ПКУ. Тут виникає купа питань. Давайте міркувати разом, що та як платнику робити.

Залежно від готовності платника до судових змагань з податківцями щодо свого перспективного ризикового стану шляхи «розрулювання» цієї ситуації можуть різнитися.

Ситуація, звісно, така, що навіть і самі сміливі платники стануть вагатися: буцатися лобами з фіскалами, чи, може, дешевше «прогнутися»? Тим паче, якщо «рильце в пушку»...

А потрапляння до списку ризикових — це майже хрест на бізнесі! Кошти всіх твоїх клієнтів полетять до конкурентів…☹ Адже усі бажають безпроблемного контрагента і кришталево чистий ПК.

Водночас тут треба все ретельно зважувати, адже плата за непотрапляння до «отари» ризикових платників може вийти занадто високою.

І також зазначимо, що хоча ризиковий статус — це дуже погано, але платники й при ньому намагаються виживати. Нам відомі непоодинокі факти, коли ризиковим платникам так же, як і звичайним, вдається розблоковувати свої ПН та РК…

Отже, розглянемо кілька сценаріїв розвитку таких ситуацій та їх можливі наслідки. А ви їх пильно проаналізуйте і, якщо потрапили(те) у подібну халепу, вже самі вирішуйте, як вам краще діяти.

Відчайдушний сценарій

Оскільки нічого законного у таких загрозах та порадах податківців немає, то платник просто не звертає на них уваги і працює далі.

Можливо, при цьому не завадить усно, а краще письмово, повідомити фіскалів, що ви працюєте чесно і що всі ваші операції з цим «ризиковим» контрагентом були реальні, а документи за ними «чисті». Тому

ніяких законодавчих підстав знімати ПК за ПН цього ризикового контрагента немає

Скоріше за все, фіскали ваші доводи не сприймуть і запхнуть-таки вас до ризикових. Вони таке досить часто практикують, хоча законність таких дій дуже спірна. Адже згаданий 8-й критерій ризиковості платників ПДВ* хоч і є надто резиновим, але в ньому йдеться про інформацію щодо ризиковості здійснення господарської операції, зазначеної в поданих для реєстрації ПН/РК.

* Критерії ризиковості платників ПДВ — додаток 1 до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

Але для податківців закон не писаний. І велика ймовірність, що запхнуть до ризикових. Тоді доведеться судитися — справа нешвидка й недешева. Якщо ви до цього не готові, читайте далі.

«І нашим і вашим»

Можна спробувати улестити податківців шляхом зняття ПК за усіма ПН (РК), що складав на вас ризиковий контрагент. (Звісно, якщо це не призведе платника до фінансового краху.) Тут цілком логічно почати знімати ПК за документами, складеними починаючи з дати, коли контрагента уключили до ризикових. Гадаємо, що податківці не будуть на вас тиснути і посягати ще й на якийсь ПК, заявлений за ПН/РК цього контрагента до присвоєння йому ризикового статусу, роблячи з цього предмет додаткового торгу. Це було б вже зовсім нахабно…

Зробити «резекцію» ПК, можливо, краще не так, як радять хитромудрі податківці (через нарахування ПДВ за фіктивним умовним продажем згідно з п. 198.5 ПКУ). Може, варто піти шляхом подання уточнюючих розрахунків (УР) до декларацій тих періодів, коли ви включали в ПК ПДВ за отриманими від ризикового контрагента ПН (РК).

Усім відомо, що віднесення ПДВ до ПК — це скоріше право, а не обов’язок платників.

На реалізацію платниками права на включення ПДВ до ПК пункт 198.6 ПКУ надає 1095 днів з дати складання ПН (РК)

Тому, вважаємо, ви можете передумати й видалити якісь суми з ПК відповідних періодів за аналогією з виправленням помилок (шляхом подання УР за такі періоди). І таким чином відкласти ці суми ПК (у межах згаданих 1095 днів) до кращих часів. Тобто до тих, коли вашого контрагента виведуть з ризикових і у фіскалів вже не буде питань щодо вашого ПК за його ПН (РК). От тоді ПДВ з цих ПН (РК) знов уключите до ПК за поточною(ми) декларацією(ями).

Якщо ж вас фіскали все-таки «по ланцюжку» запхнуть до ризикових, то після подання УР у них з’являться формальні підстави згідно з п. 6 Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН виключити вас зі списку ризикових.

Майте також на увазі, що така «резекція» ПК минулих звітних періодів може призвести й до заниження ПДВ у відповідних періодах (коли за деклараціями були суми «до сплати» або з недостатньою сумою від’ємного значення). За такі періоди доведеться доплатити ПДВ укупі із 3 %-м самоштрафом. Тобто спочатку треба оцінити масштаби лиха, що викликає така «резекція» ПК у минулих періодах, а потім вже приймати рішення щодо сценарію «розрулювання» проблеми.

Але ж у такому випадку ваш регліміт залишиться незайманим! Однак, майте на увазі, що податківці можуть не залишити вас у спокої, а шантажувати й надалі перспективою присвоєння ризикового статусу, якщо ви на відповідну суму не зменшите ще й свій регліміт згаданим «198.5-способом».

Детальніше щодо цього способу знищення регліміту і ПК читайте далі.

Фіскально-улесливий

Ми вже побіжно висловлювались щодо незаконності вимог фіскалів йти тут шляхом умовного продажу (п. 198.5 ПКУ) з нарахуванням ПДВ за усіма постачаннями від ризикового контрагента і випискою зведеної ПН, тепер про це трохи детальніше.

У п. 198.5 (й усьому ПКУ) ви не знайдете жодної зачіпки, що його потрібно у таких випадках застосовувати (як, власне, і норми щодо незаконності відображення ПК або вимог його сторнування, якщо контрагент став ризиковим). Жоден з чотирьох перелічених у п. 198.5 ПКУ випадків, що призводять до умовного продажу (використання в необ’єктних, пільгових операціях, у негоспдіяльності чи невиробниче використання в межах балансу), коли необхідно нараховувати ПДВ з визначеної там бази оподаткування, сюди й близько не підходить! Тому це — чисто вигадки фіскалів! До того ж

якогось штучного самостійного зменшення платником свого регліміту, у тому числі «198.5-способом» (окрім виписки мінусового РК постачальником), нормативи не передбачають

І навіть — у тих випадках, коли на платника була складена помилкова ПН. Про таку ситуацію читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 21, с. 14.

Налагоджена самими податківцями відповідно до ПКУ програма СЕА ПДВ на абсолютно законних підставах згідно з п. 2001.3 ПКУ автоматично за формулою через показник ∑НаклОтр збільшила платнику регліміт (∑Накл). І платник має повне право користуватись ним, не порушуючи при цьому ніяких норм. І у цій формулі серед показників немає від’ємника на кшталт: ∑НаклРизПлатн

Зменшити ж у таких випадках регліміт отримувачу податківці самостійно теж не мають права!

Чи варто вдаватися до цього сценарію?

Звісно, таке нарахування податкових зобов’язань (зняття ПК) потрібно відображати в поточній декларації з ПДВ.

Але й цей сценарій має свої плюси й мінуси.

Плюс. Плюс його в тому, що таким способом відповідну суму ПК ви втратите не в минулих періодах, а за декларацією звітного періоду, у якій нарахуєте податкове зобов’язання за п. 198.5 ПКУ. Тобто, як мінімум, не доведеться доплачувати самоштраф(и). Звісно, це «плюс» тільки, коли зняття ПК в УР за минулі періоди у вас призвело б до сплати ПДВ.

Мінуси. А от мінуси його (окрім втрати регліміту) полягають ще в тому, що коли ви забажаєте відновити ПК і складете мінусовий РК* до зведеної ПН, то система може його заблокувати. І такий нетривіальний РК, гадаємо, буде не надто просто розблокувати. До того ж після реєстрації розблокованого РК ваш регліміт не відновиться через показник перевищ

* Щодо заповнення такого РК див. консультацію в БЗ 101.15.

Складання зведеної ПН. Читачі запитували в нас на гарячій лінії, який тип причини невидачі ПН зазначати в цій «липовій» зведеній ПН? Це питання скоріше до податківців, які спонукають платників до таких незаконних дій. А на нашу думку, тут підходить будь-який тип, призначений для випадків з п. 198.5:

04 (Постачання у межах балансу для невиробничого використання);

08 (Постачання для операцій, які не є об’єктом оподаткування ПДВ);

09 (Постачання для операцій, які звільнені від оподаткування ПДВ) та

13 (Використання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності).

Щоб у фіскалів не виникало запитань щодо якихось розподілів ПК за ст. 199 ПКУ, тут, мабуть, краще обрати тип причини 13.

Нас питали і щодо заповнення графи 2 табличної частини такої зведеної ПН. У зведеній ПН, яка складена за п. 198.5 ПКУ, тут за аналогією зазначайте дати виписки та порядкові номери вхідних ПН, складених ризиковим контрагентом на постачання вам товарів/послуг.

Отже, вирішуйте самі, як тут викручуватись, а надалі пильніше підбирайте контрагентів…

висновки

  • Якщо податківці «люб’язно» рекомендують платнику зняти суми ПК за постачаннями від його «ризикового» контрагента (та ще й вимагають при цьому відповідно зменшити суми регліміту), платник може за власним вибором піти такими шляхами:
  • — проігнорувати незаконні вимоги податківців;
  • — зняти ПК, подавши уточнюючі розрахунки до декларацій минулих періодів (з можливою доплатою ПДВ та штрафу 3 %);
  • — піти повністю на поводу фіскалів та нарахувати відповідну суму ПДВ «на підставі» п. 198.5 ПКУ шляхом виписки з вигаданих причин зведеної ПН.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі