Теми статей
Обрати теми

ПДВ-анулювання при переході на спрощенку

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство у 2021 році було платником податку на прибуток і платником ПДВ. З 01.01.2022 вирішило обрати спрощену систему у групі 3 зі ставкою 5 %, тобто без сплати ПДВ. Чи зобов’язане підприємство подавати заяву про анулювання реєстрації платником ПДВ?

Підприємства, в яких річний дохід за 2021 рік не перевищує встановлений ліміт («Дохід і працівники — межі для спрощенки»), мають право з початку 2022 року обрати спрощену систему. Вони можуть стати платником ЄП групи 3 із ставкою 3 % (із сплатою ПДВ) або із ставкою 5 % (без сплати ПДВ).

Як видно із запитання, юрособа вирішила з 01.01.2022 стати платником ЄП групи 3 без сплати ПДВ (ставка 5 %). Враховуючи те, що до переходу на ЄП юрособа була платником ПДВ, у неї виникає запитання: як правильно анулювати реєстрацію платником ПДВ?

За загальним правилом для анулювання ПДВ-реєстрації підприємство має подати до контролюючого органу за місцем перебування на обліку заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ за формою № 3-ПДВ. Таку заяву платники ПДВ подають в електронному вигляді (п. 5.3 розд. V Положення № 1130).

При цьому для зручності суб’єктів податківці (БЗ 101.03) дозволяють подавати таку заяву суб’єктам, які вирішили обрати спрощену систему оподаткування без сплати ПДВ (якщо мова йде про юросіб, то обрати ЄП групи 3 із ставкою 5 %) одночасно із заявою про застосування спрощеної системи оподаткування.

Нагадаємо, що суб’єкти господарювання, які переходять на ЄП, подають таку заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу (року), з якого вони хочуть перейти до безПДВшної групи ЄП.

Водночас оскільки анулювання платником ПДВ відбувається через обрання суб’єктом групи ЄП без сплати ПДВ, то відразу виникає запитання: а чи можна анулювати реєстрацію платником ПДВ без подання такої заяви?

На сьогодні такий варіант є. Справа в тому, що відповідно до п.п. «в» п. 184.1 ПКУ ПДВ-реєстрація анулюється автоматично податківцями на підставі запису в Реєстрі платників ЄП. При цьому таке анулювання відбувається останнім днем звітного періоду, що передує переходу суб’єкта на ЄП (п. 184.2 ПКУ).

Отже, тільки спираючись на положення п.п. «в» п. 184.1 та п. 184.2 ПКУ можна говорити, що суб’єкт втратить статус платника ПДВ при переході на безПДВшну груп ЄП навіть без подання заяви на анулювання.

З цим на сьогодні погоджуються і фіскали (БЗ 101.03 та 107.01.03). Вони цілком справедливо заявляють, що можуть виключити суб’єкта з Реєстру платників ПДВ без подання ним заяви про анулювання ПДВ-реєстрації. Але це відбудеться тільки тоді, коли суб’єкт господарювання у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зробить відповідну позначку (п. 5.4 розд. V Положення № 1130). А саме поставить позначку «Х» у полі «Прошу анулювати реєстрацію платником ПДВ останнім днем звітного періоду, що передує переходу на застосування ставки єдиного податку, що не передбачає сплати ПДВ (без подання заяви про анулювання реєстрації платником ПДВ)» ряд. 5.3 реєстраційної заяви.

Отже, на сьогодні, щоб коректно анулювати реєстрацію платником ПДВ при переході у безПДВшну групу ЄП, слід або подати окрему заяву про анулювання реєстрації платником ПДВ разом із заявою про реєстрацію платником ЄП, або просто в самій реєстраційній заяві поставити відповідну позначку.

Водночас якщо не подати заяву на анулювання платником ПДВ чи не вказувати позначку про анулювання реєстрації платником ПДВ у реєстраційній заяві, вважаємо, юрособі все одно анулюють реєстрацію платником ПДВ, оскільки цього прямо вимагає п. 184.2 ПКУ.

Про наслідки анулювання реєстрації платником ПДВ читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 93, с. 10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі