Теми статей
Обрати теми

Єдинники гр. 3: коли краще з ПДВ?

Павленко Олексій, податковий експерт
Перед тими ФОП та юрособами, хто працює на єдиному податку (ЄП) у групі 3 (і перед тими суб’єктами, хто тісно співпрацює з такими єдинниками), зазвичай постає питання — на якій ставці ЄП працювати вигідніше? Тобто на ставці 3 % зі сплатою ПДВ чи 5 % — без цього непрямого податку-монстра? Звісно, чіткого рецепту немає, і відповідь, як правило, залежить від тієї діяльності і тих операцій, що виконує єдинник. Давайте розберемо деякі приклади, щоб вам було легше орієнтуватись у таких ЄП/ПДВ-питаннях.

Дещо з «теорії»

Спочатку нагадаємо, що у групі 3 ЄП можуть працювати як фізичні особи — підприємці (ФОП), так і юридичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування.

Зараз обрати гр. 3 ЄП можуть ФОП та юрособи-госпсуб’єкти будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (п.п. 3 п. 291.4 ПКУ). У 2021 році цей граничний обсяг складає 7002000 грн. У 2022 році (якщо МЗП, як планується, приймуть 6500 грн) ця сума складатиме 7585500 грн. Кількість найманих осіб для 3-групників (і юросіб, і ФОП) не обмежена!

Ставки. Щодо ставок оподаткування: згідно з п. 293.3 ПКУ відсоткова ставка ЄП для платників гр. 3 встановлена у розмірі:

1) 3 % доходу (без ПДВ) — у разі сплати ПДВ згідно з ПКУ;

2) 5 % доходу — у разі включення ПДВ до складу ЄП.

Тобто

ПКУ надає єдиннику (ФОП чи юрособі) право самостійно обрати ставку ЄП та вирішити, реєструватись йому платником ПДВ чи ні

Виняток: у ФОП, що реалізують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка ЄП у будь-якому випадку (з ПДВ, без ПДВ) складає 5 %. Але це не стосується юросіб.

Переваги та недоліки: очевидне

Переваги на ЄП 3 %. Вибір «ПДВшної» ставки — 3 % зазвичай на практиці викликаний такими двома основними моментами:

економія на ЄП за рахунок нижчої на 2 % ставки;

— клієнти єдинника, які є платниками ПДВ, віддають перевагу співпраці з 3 %-никами, оскільки вони хочуть мати податковий кредит (і регліміт) з придбань товарів/послуг, у тому числі в єдинників.

Недоліки на ЄП 3 %. Статус платника ПДВ зобов’язує: адміністрування цього податку — ще та весела справа! Тому «принади» такого статусу несуть такі, багатьом відомі недоліки:

щомісячне заповнення/подання декларацій з ПДВ, виписка-реєстрація ПН/РК, проблеми з можливим їх блокуванням-розблокуванням, необхідність додаткових ресурсів для ведення ПДВ-обліку (витрати на доплату за ПДВ-облік або на окремого бухгалтера, програмне забезпечення тощо);

додатковий контроль податківців (перевірки тощо);

— додаткове поле для штрафів у випадках помилок, нереєстрації ПН/РК тощо;

можливе завищення цін через ПДВ;

витрати на сплату ПДВ подеколи можуть перекрити й економію на ставці ЄП. Наприклад, купили товар за 90 грн, продали за 120 грн (суми з ПДВ), на ставці ЄП 3 % платник загалом сплатить податків 8 грн (ПДВ — 5 грн та ЄП — 3 грн), а на ставці 5 %6 грн). Тому тут вигідність застосування відповідної ставки ЄП залежить ще від рівня рентабельності та специфіки конкретних операцій (див. нижче).

Кому вигідніше зі специфіки операцій обирати 3 %. Перелічимо деякі з очевидних категорій суб’єктів/госпоперацій, які підштовхують платників ЄП до ставки 3 %:

— перше, що спадає на думку, — це випадки, в яких види діяльності/операції госпсуб’єктів пільгуються з ПДВ (зокрема, ІТ-івці), не є об’єктом оподатковування (також деякі ІТ-івці тощо) або оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою (експорт тощо);

посередники, повз яких проходять не тільки товари/послуги, але й гроші за них, тобто які отримують лише свою винагороду («пасивні» посередники);

з видами діяльності/госпопераціями, рентабельність яких перевищує відповідний рівень (див. нижче), але при цьому треба враховувати й зростання витрат на сплату ПДВ.

Переваги 5 %. Ось деякі з випадків/ситуацій, які приваблюють платників ЄП обрати безПДВшну ставку ЄП (5 %):

— єдинник цілком (чи переважно) працює з контрагентами, які не є платниками ПДВ;

— госпсуб’єкт стрибає у гр. 3 ЄП на ставку 5 %, щоб переховатися/уникнути обов’язкової реєстрації платником ПДВ (коли його річний обсяг операцій постачання сягає/сягнув 1 млн грн — див. ст. 181 ПКУ). Тут зазначимо, що

єдинники, які сплачують ЄП за ставкою 5 %, не зобов’язані реєструватися платниками ПДВ (й міняти ставку ЄП на 3 %) навіть у разі досягнення обсягу оподатковуваних операцій 1 млн грн за останні 12 звітних місяців

Адже п. 181.1 ПКУ, який установлює цей граничний обсяг (1 млн), на єдинників-безПДВшників не поширюється;

— госпсуб’єкт обирає гр. 3 ЄП на ставці 5 % для реалізації схем роботи, в яких на практиці у ланцюгах навіть із платниками ПДВ успішно використовуються такі єдинники — неплатники ПДВ (імпорт/експорт через єдинників-посередників та інші).

Недоліки 5 %. Найбільш очевидні:

— безПДВшна ставка на 2 % більша;

— такі єдинники відлякують покупців — платників ПДВ (адже тим не буде ПК й регліміту). Тобто це значно звужує види й сфери діяльності такого єдинника. А забезпечити конкурентність реалізованих товарів/послуг, коли їх ціна не буде мати в собі ПДВ, можливо, лише знизивши ціну не менш ніж на 20 %! Але такі знижки практично нереальні…

Кому вигідніше зі специфіки операцій обирати 5 %. Виділимо декілька таких категорій/суб’єктів:

— чистим імпортерам, які ввозять товари, що надалі переважно реалізуються неплатникам ПДВ. Якщо імпортні товари потрібні платникам ПДВ, то єдинник може спрацювати через договір комісії на закупівлю — тоді покупець/замовник цього імпорту отримає ПК за ввізним ПДВ (див. нижче);

— турагентам;

— єдинникам-комісіонерам, що торгують товарами неплатників ПДВ, які були у використанні (б/в).

Нижче ми детальніше розпишемо кожну з названих категорій/операцій як для 3 %-ів, так і для 5 %-ів.

А зараз підсумуємо найбільш очевидні переваги/недоліки роботи на кожній зі ставок ЄП у нехитрій таблиці.

Плюси/мінуси «3 %» та «5 %»

Переваги

Недоліки

3 %

5 %

3 %

5 %

Економія на двох відсотках ЄП

Відсутність складнощів, пов’язаних з адмініструванням ПДВ

Адміністрування ПДВ (додаткові: облік, звітність, перевірки, тощо), а також витрати на це

Більш висока ставка ЄП

Єдинник-«3 %-вик» привабливий для клієнтів, які теж є платниками ПДВ

Рятує від реєстрації платником ПДВ при перевищенні 1 млн-ліміту річного обсягу

Можливе завищення цін на товари/послуги

Втрата більшої частини потенційних клієнтів, які є платниками ПДВ

Пільговики з ПДВ — на ЄП 3 %

Як ми вже зазначили, для роботи з клієнтами — платниками ПДВ 3 %-й єдинник є досить зручною структурою, але на практиці не завжди саме клієнти єдинника відіграють вирішальну роль у питанні, чи обирати 3 %-ву «ПДВшну ставку». Адже економія на ставці ЄП двох відсотків може бути й досить значною. (Наприклад, єдинник-ПДВшник з реалізації програмної продукції на суму 120 тис. грн може зекономити 2 % на ЄП — 2400 грн)

І на практиці

економією 2 % ЄП нерідко спокушаються ті єдинники, у яких види діяльності оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою (експорт, інше), не є об’єктом оподатковування або пільгуються з ПДВ

Тут можна навести приклад з ІТ-сфери. Багато постачань послуг/товарів наші ІТ-івці надають з місцем постачання, визначеним ПКУ за межами України. Тобто такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ. Крім того, частина постачань ІТ-івців і з місцем постачання в Україні пільгується: згідно з п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ до 1 січня 2023 року звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції.

І такі ІТ-фірми та ІТ-ФОПи, які виконують необ’єктні та/або пільгові постачання, щоб заощадити два відсотки ЄП, обирають ставку 3 % і реєструються платниками ПДВ.

Раніше, нагадаємо, фіскали подеколи незаконно відмовляли у реєстрації платниками ПДВ та обранні ставки ЄП 3 % тим особам, чия діяльність необ’єктна чи пільгується. Незаконність таких відмов очевидна, адже ніяких таких обмежень ПКУ не містить, і зараз, як нам відомо, цих випадків поменшало. До речі, у разі виникнення таких проблем запевняйте фіскалів, що ви плануєте здійснювати й оподатковані ПДВ операції…

Але в таких випадках пам’ятайте, що коли платник ПДВ протягом 12 послідовних місяців не подає декларації з ПДВ та/або подає декларації, де відсутні операції, які формують ПДВ-зобов’язання або ПК, фіскали мають право анулювати його ПДВ-реєстрацію (п. 184.1 ПКУ). Тому якщо у такого платника взагалі немає оподаткованих ПДВ постачань, хоча б в одному з послідовних 12 місяців задекларуйте якесь придбання з ПДВ (канцтоварів тощо). І хоча доведеться з цього придбання (придбань) за ПДВ-декларацією нарахувати не тільки ПК, але й ПЗ за п. 198.5 ПКУ, але у фіскалів вже не буде права анулювати вашу ПДВ-реєстрацію.

Водночас такі «пільговики-економісти» повинні пам’ятати й про усі «радощі» статусу платника ПДВ (див. вище про недоліки «3 %»). Та й, наприклад, здійснить такий «3 %-вик» хоча б одну оподатковувану операцію (на кшталт: реалізує зайвий ноутбук), і в нього розпочнеться додатковий «супер»-облік/звітність з розподіленням ПДВ за ст. 199 ПКУ

А детальніше про переваги-недоліки й нюанси роботи ІТ-івців на ставці ЄП 3 % читайте в наступному номері «Податки & бухоблік».

Посередники

На ставці 3 % привабливо працювати так званим «пасивним» посередникам*. Це — ті, повз яких проходять не тільки товари/послуги, але і гроші за них. Тобто коли у фіскалів немає підстав притягувати до таких посередників спеціальний п. 189.4 ПКУ (який передбачає оподаткування вартості товарів, послуг, що придбаваються/реалізуються за участю посередника). І хоча податківці видають лояльні консультації, навіть коли через посередника проходять усі суми (див., наприклад, лист ДПСУ від 08.05.2020 № 1928/6/99-00-07-03-02-06/ІПК), ми б радили в таких ситуаціях отримувати від них ІПК щодо незастосування п. 189.4 ПКУ (ср. ).

* До того ж і ЄП у таких ситуаціях оподатковується лише сума винагороди. Пункт 292.4 ПКУ: «У разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).»

Також зазначимо, що єдинника на ставці 5 % можна використовувати як «не пасивного» посередника для придбання товарів/послуг, які пільгуються чи не оподатковуються ПДВ, адже тут отримувач не матиме права на ПК…

Рентабельність ураховуємо

Щодо вигідності переходу у гр. 3 ЄП ми писали ще в «Податки & бухоблік», 2017, № 96, с. 36. І там наголошували, що вирішувати питання про перехід юрособи чи ФОП на роботу до гр. 3 ЄП слід, орієнтуючись на показники середнього рівня рентабельності за всіма госпопераціями та обсягом загального доходу конкретного суб’єкта.

За наведеними там розрахунками юрособі на ставці 3 % (незалежно від розміру ставки ПДВ) вигідно працювати, якщо рентабельність не нижче 16,67 %, а на ставці 5 % — коли не нижче 27,78 %. ФОП обирати ставку 3 % ЄП вигідно з рентабельністю від 15,4 %, а ставку 5 % — від 25,6 %. Але, як ми вже зазначили, «3 %-ники» при цьому мають враховувати й зростання витрат на сплату ПДВ!

Зазначимо, що після виходу згаданого матеріалу на відповідні постачання в ПКУ додалися ставки ПДВ 7 % та 14 %. Але застосування платником цих понижених ПДВ-ставок на розрахунок «перехідної» рентабельності ніяк не вплине, адже у ньому використовується показник доходу за вирахуванням суми ПДВ. У той же час зростання витрат на сплату ПДВ за такими ставками буде відповідно меншим…

Єдинники-імпортери: можна й по 5 %

Ми згадували про 5 %-вих єдинників, яким зручно займатись імпортом товарів, що реалізуються ними надалі тим, кому не цікавий ПК з ПДВ (здебільшого, неплатникам ПДВ).

А щоб не втрачати клієнтів з числа платників ПДВ, такі єдинники використовують імпортну схему з договором комісії на закупівлю.

Імпорт товарів за комісією. Єдинник гр. 3 (ФОП чи юрособа) укладає з платником ПДВ договір комісії на придбання імпортних товарів, обладнання тощо. У цьому договорі єдинник виступає як посередник-комісіонер, а платник ПДВ — як принципал-комітент. При цьому імпортний контракт з нерезидентом-постачальником укладає єдинник гр. 3. На плечі єдинника тут покладається і розмитнення імпортних товарів, і сплата на митниці усіх належних платежів, уключаючи й ввізний ПДВ.

А от право на податковий кредит за сплаченим на митниці ввізним ПДВ отримує саме комітент

І цей момент для такої схеми є вирішальним. Податківці вже давно визначились у позиції, що в такому разі право на ПК за ввізним ПДВ має саме комітент. Вони підтверджували такий підхід неодноразово — див., наприклад, діючу консультацію в БЗ 101.13 щодо порядку формування ПЗ та ПК у комітента та комісіонера при придбанні товарів у нерезидента. Там зроблено висновок, що при ввезенні товарів на митну територію України право на ПК за такою операцією виникає лише у комітента на дату сплати ПЗ згідно з п. 187.1 ПКУ на підставі митної декларації, оформленої відповідно до вимог законодавства. Такий самий висновок податківці роблять і конкретно щодо випадків, коли комісіонер сплачує ввізний ПДВ з власного поточного рахунку (див. БЗ 101.10).

Тут також важливо, щоб при розмитненні у графі 9 «Особа, відповідальна за фінансове врегулювання» МД, зазначаючи відомості про комісіонера, який уклав ЗЕД-договір (контракт), зробити запис: «Див. доп.». І в доповненні до МД (додатку до форми МД-6) навести відомості про комітента (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 51, с. 9).

Звісно, у такій схемі єдиннику не вдасться зберегти комерційну таємницю щодо нерезидента — постачальника необхідного імпорту**…

** Але якщо єдинник (комісіонер) та платник ПДВ (комітент) «грають в одній команді», це особливого значення не матиме…

Окрім того, у такій схемі відповідно до п. 292.4 ПКУ доходом єдинника, що оподатковується 5 % ЄП, буде лише сума отриманої ним винагороди (див. виноску* выше), а не вся сума (вартість) імпорту, перерахована комітентом комісіонеру-єдиннику!

Б/в комісіонери: краще по 5 %

Єдиннику на ставці 5 % вигідніше проводити й комісійну торгівлю вживаними товарами, прийнятими на комісію у неплатників ПДВ.

І хоча п. 189.3 ПКУ у такому випадку передбачає оподатковувати ПДВ лише суму комісійної винагороди, але, наприклад, від суми винагороди 120 грн 5 % ЄП складуть 6 грн, а ПДВ і 3 % ЄП із цієї суми складуть аж 23 грн (20 + 3)…

Турбізнес та його члени

Один із найпривабливіших варіантів оподаткування при здійсненні туристичної діяльності турагента — це використання спрощеної системи гр. 3 за ставкою 5 %. У турагента тоді оподатковується лише винагорода, і лише ЄП. На ставці 3 % й податків буде більше (див. приклад оподаткування винагороди вище) й туристам, як правило, ПК не потрібний.

А от щодо оподаткування туроператора (до речі, ним має бути тільки юрособа!), то оподаткування ЄП усієї вартості турпродукту може бути й не надто вигідно (навіть у разі використання ставки 3 % з оподаткуванням ПДВ лише винагороди (згідно зі ст. 207 ПКУ)). Але це не стосується тих туроператорів, які здійснюють посередницьку діяльність — у них тоді буде оподатковуватись ЄП тільки сума винагороди і використання спрощенки вже може стати вигідним.

Окремим бонусом у турагентів та туроператорів, які працюють на ставці 3 %, буде додатковий регліміт із вхідних ПН, але з ним не все так просто (див. «Податки & бухоблік, 2020, № 97, с. 16).

висновки

  • Обрання у гр. 3 ставки ЄП 3 % дасть економію на ЄП (мінус 2 %) та привабить клієнтів — платників ПДВ. Ця ставка особливо вигідна тим платникам, чиї операції для ПДВ не є об'єктом, пільгуються чи оподатковуються за нульовою ставкою.
  • Ставку ЄП 5 % краще обирати, коли клієнти переважно — не платники ПДВ. Перехід на 5 % допомагає уникнути обов’язкової реєстрації платником ПДВ (у разі перевищення обсягу 1 млн грн). Ця ставка надто зручна для деяких посередників (турагентів, комісіонерів, що торгують б/в товарами, посередників при імпорті тощо).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі