Теми статей
Обрати теми

Коли відмовляють у реєстрації спрощенцем

Децюра Сергій, податковий експерт
Бувають випадки, що суб’єкту господарювання фіскали відмовляють у реєстрації платником ЄП. В яких випадках фіскали можуть так чинити і як саме відбувається відмова у реєстрації платником ЄП, поговоримо далі.

Причини відмови

Податківці відмовляють у реєстрації платником ЄП тільки у таких випадках (п. 299.6 ПКУ):

1) невідповідність суб’єкта вимогам п. 291.4 ПКУ, які дають йому право обрати ЄП (абз. 2 п.п. 298.1.4 ПКУ);

2) наявність у суб’єкта, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;

3) недотримання таким суб’єктом вимог, установлених п.п. 298.1.4 ПКУ.

Розшифруємо перші дві причини відмови. Про відмову у випадку реорганізації говорити не будемо, оскільки це рідкісний випадок і стосується тільки юросіб. Щоб не відмовили на його підставі, слід просто погасити податкові борги, які виникли до реорганізації (крім перетворення).

Порушення ст. 291 ПКУ

Граничний дохід. Найчастіше відмовляють у реєстрації спрощенцем, коли за рік суб’єкт отримав дохід у розмірі, що перевищує граничний (розмір цього доходу для певної групи ЄП шукайте «Дохід і працівники — межі для спрощенки»).

Нагадуємо, що на сьогодні розмір граничної межі прив’язаний до розміру МЗП на 1 січня. Враховуючи це і правила прийняття фіскалами рішення про реєстрацію платником ЄП (протягом 2 днів після подання реєстраційної заяви), на наш погляд, для переходу на ЄП з початку певного року орієнтуватися при розрахунку граничної межі доходу слід на розмір МЗП, установленої на початок року, в якому подано реєстраційну заяву. Тобто

для переходу на ЄП з 01.01.2022 слід брати МЗП на 1 січня 2021 року

Працівники. З претендентом на ЄП у трудових відносинах перебуває більша кількість осіб, ніж дозволено. Не дотриматися цієї вимоги можуть тільки ФОП, що претендують на групи 1 та 2. Тільки для них установлені вимоги до кількості працівників. Деталі у «Дохід і працівники — межі для спрощенки» цього номеру.

Діяльність. Часто відмовляють у реєстрації платником ЄП через зазначення у реєстраційній заяві видів діяльності, які заборонено здійснювати на ЄП. Нагадаємо, що такі види діяльності перелічені у пп. 1, 2 п. 291.4 та п. 291.5 ПКУ.

Водночас не слід боятися вказувати у реєстраційній заяві код за КВЕД, якщо він передбачає здійснення кількох видів діяльності, в тому числі й тих, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування.

Так, наприклад, фіскали не відмовляють у реєстрації платником ЄП, якщо в заяві буде вказано код 69.20, за яким здійснюють заборонену аудиторську діяльність і не заборонену бухгалтерську (БЗ 107.01.02).

Головне, у реєстраційній заяві зазначити перелік тільки дозволених видів діяльності (БЗ 107.01.01). Так, наприклад, коли мова йде про надання бухпослуг, то в реєстраційній заяві слід зазначити код 69.20 «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку; консультування з питань оподаткування», тобто без аудиту..

Звертаємо увагу! Фіскали (БЗ 108.01.06) не можуть відмовити у реєстрації платником ЄП, якщо заборонені види діяльності будуть фігурувати в ЄДР або у статуті юрособи. Головне, щоб ці види діяльності на ЄП не здійснював.

Борг. Відмовити у реєстрації платником ЄП можуть через наявність податкового боргу (у т. ч. й непідприємницького), на день подання реєстраційної заяви (п.п. 291.5.8 ПКУ). Не відмовлять у реєстрації, тільки коли за вами рахується безнадійний податковий борг, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили.

Що стосується решти ЄП-вимог із ст. 291 ПКУ (наприклад, негрошові розрахунки), то їх слід дотримуватися уже при роботі на ЄП.

Порушення правил переходу

Ще відмовляють у ЄП-реєстрації через порушення алгоритму подання реєстраційної заяви, що прописаний у п.п. 298.1.4 ПКУ. Загалом, порушити його можна у трьох випадках:

несвоєчасно подати реєстраційну заяву і Розрахунок річного доходу. Подавати такий пакет документів слід у податкову не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Якщо заяву подасте пізніше цього строку, то вам у реєстрації платником ЄП, звичайно ж, відмовлять;

не подали разом із реєстраційною заявою Розрахунок доходу за попередній календарний рік. Форма розрахунку затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308 (ср. ). Якщо із заявою не подати розрахунок доходу, то сам факт його відсутності буде причиною відмови у реєстрації. Саме спираючись на суму доходу, відображену у цьому розрахунку, фіскали перевіряють, чи дотрималися ви вимог щодо граничного розміру доходу;

— подати вдруге протягом року реєстраційну заяву з проханням перевести суб’єкта на ЄП. За загальним правилом

можна здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року (абз. перший п.п. 298.1.4 ПКУ)

Так, податківці зазвичай проти того, щоб, наприклад, ФОП ставав платником ЄП протягом року, якщо раніше в цьому році він був спрощенцем, а потім відмовився від ЄП у тому числі й через ліквідацію (див. БЗ 107.05). Вони вважають, що коли на початку року ФОП уже був спрощенцем, то він уже одного разу на рік скористався правом бути платником ЄП. Тому якщо ФОП посеред року повторно спробує стати спрощенцем, то податківці відмовлять йому в реєстрації платником ЄП у поточному році. Можна буде стати спрощенцем тільки з початку наступного року. Про те, як із цим боротися, читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 68, с. 26.

Відмова в реєстрації

Якщо суб’єкт господарювання подає реєстраційну заяву та у фіскалів немає підстав для відмови у реєстрації, то такого суб’єкта реєструють платником ЄП протягом 2 робочих днів від дати надходження заяви (п. 299.3 ПКУ). Під реєстрацією розуміють унесення відповідного запису до Реєстру платників ЄП (п. 299.1 ПКУ).

Водночас якщо податкова бачить, що суб’єкт не дотримався якоїсь вимоги для переходу на ЄП, вона відмовляє у реєстрації шляхом надання заявнику письмової вмотивованої відмови протягом 2 робочих днів із дня подання заяви (п. 299.5 ПКУ). Таку відмову платник може оскаржити, у тому числі в суді.

Враховуючи це, платнику здається, що коли йому протягом 2 робочих днів не дають відмови у реєстрації платником ЄП, то він став спрощенцем. Водночас це не завжди так. Бувають випадки, що з якоїсь причини відмова просто не дійшла до одержувача.

Щоб бути впевненим у тому, що вас зареєстрували платником ЄП, можна зазирнути до Реєстру платників ЄП, який знаходиться в Електронному кабінеті (ЕК) (cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod). А краще отримати витяг із цього Реєстру.

На сьогодні це можна зробити, подавши фіскалам Запит як особисто чи через пошту, так і через ЕК. Для отримання витягу через ЕК направте Запит за формою J/F1302101. При цьому якщо ви у запиті поставите відмітку «в електронному вигляді» у полі «Спосіб отримання витягу», то вам він надійде протягом одного робочого дня в електронному вигляді за формою J/F1402101. Електронний екземпляр витягу не є оригіналом (БЗ 107.01.08), але цього буде достатньо, щоб знати, що ви вже є платником ЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі